Descriere
Pentru rezultatul tratamentului sufletesc, personalitatea terapeutului (ca şi cea a pacientului) este deseori infinit mai importantă decât ceea ce spune sau crede terapeutul, cu toate că cele din urmă pot fi un factor perturbator sau tămăduitor ce nu trebuie subapreciat. Întâlnirea a două personalităţi este ca amestecul a două corpuri chimice diferite: dacă se formează o legătură, amândouă sunt modificate. Aşa cum ne putem aştepta în oricare tratament sufletesc real, terapeutul are o influenţă asupra pacientului. Această influenţă se poate produce însă numai dacă şi el este afectat de către pacient. A avea influenţă este sinonim cu a fi afectat. Nu i foloseşte deloc terapeutului să se ascundă de influenţa pacientului şi să se înconjoare de norul de pâclă al autorităţii patern profesionale. Astfel îşi împiedică doar folosirea unui organ de cunoaştere esenţial. […] Unul dintre fenomenele cele mai cunoscute de acest tip este contratransferul produs de transfer.
Nevrozele sunt considerate încă - foarte pe nedrept - nişte boli uşoare, în esenţă pentru că nu sunt de natură palpabilă, fizică. Doar nu «se moare» de nevroză… de parcă la o boală somatică ar exista permanent riscul unui sfârşit letal! Se uită însă cu desăvârşire că nevrozele - spre deosebire de bolile somatice - sunt câteodată deosebit de vătămătoare din cauza consecinţelor lor psihice şi sociale, deseori mai rele decât psihozele care duc ca atare de cele mai multe ori la izolarea socială a bolnavului, care este astfel făcut inofensiv. Un genunchi anchilozat, un picior amputat, o tuberculoză îndelun gată sunt preferabile în orice privinţă nevrozelor grave.
...
De aceea este pentru mine un lucru extrem de important să ştiu cât mai multe posibil despre psihologia primi¬tivă, mitologie, arheologie şi istoria comparată a religiilor, întrucât aceste domenii îmi oferă analogii nepreţuite, cu care pot îmbogăţi ideile ce le vin pacienţilor. Astfel putem să mutăm împreună ceea ce este aparent lipsit de însemnătate în apropierea zonei a ceea ce este plin de importanţă şi să mărim astfel considerabil şansa eficacităţii.
C.G. Jung
Cuprins
I. Cuvântul înainte al autorului
Partea întâi. Probleme generale ale psihoterapiei
II. Principii ale psihoterapiei practice
III. Ce este psihoterapia?
IV. Câteva aspecte ale psihoterapiei moderne
V. Ţelurile psihoterapiei
VI. Problemele psihoterapiei moderne
VII. Psihoterapia şi concepţia despre lume şi viaţă
VIII. Medicină şi psihoterapie
IX. Psihoterapia în prezent
X. Probleme fundamentale ale psihoterapiei
Partea a doua. Probleme speciale ale psihoterapiei
XI. Valoarea terapeutică a abreacţiei
XII. A plicabilitatea practică a analizei viselor
XIII. Psihologia transferului
Preambul
Introducere
Succesiunea de imagini din Rosarium philosophorum ca bază pentru reprezentarea fenomenelor transferului
1. Fântâna lui Mercur
2. Regele şi regina
3. Adevărul gol-goluţ
4. Cufundarea în baie
5. Coniunctio
6. Moartea
7. Înălţarea sufletului
8. Purificarea
9. Reîntoarcerea sufletului
10. Noua naştere
Cuvânt de încheiere
Bibliografie
Indice de nume
Indice tematic