Descriere
Mistere psihologice, hipnoza, sex, accidente de mașini, deliruri, fobii, lecții de geopolitică, vacanțe la Cernobîl, un jaf la cofetărie, corupție și, nu în ultimul rând, robotizarea WC-urilor — toate gravitând în jurul Carlei Samson, un adevărat „Pygmalion al psihiatriei negre". În jurul psihiatrei ajung un dirijor celebru, un profesor de matematică și autor de culegeri, un deputat, un psihoterapeut și un polițist, împreună cu familiile și cunoscuții lor.
Întreaga acțiune, desfășurată într-un ritm alert și plasată într-un peisaj actual și realist, descris cu tușe fine și atenție la detalii, este populată cu personaje solid construite, care te obligă să le urmărești cu sufletul la gură evoluția și aventurile la curtea Reginei nebunilor.
Invocându-i la tot pasul pe Freud și Maslow și militând pentru poliamorie în viața ei și a pacienților, Carla Samson, care se vede ca „o dresoare a răului", pare de neoprit. Mai poate scăpa cineva din plasa ei? Mai au pacienții și victimele ei vreo șansă să revină la o viață normală? - Alexandra Fusoi
Camelia Popa este profesor universitar de psihologie, psiholog clinician principal și coordonează un laborator de psihologie a personalității și psihopatologie socială. A publicat mai multe volume de psihologie și psihiatrie. Timp de 16 ani, a fost jurnalist în presa centrală. În literatură a debutat cu volumul Salbaticul din Balcani, Editura Trei, 2016.
Ideea scrierii acestei ficțiuni a apărut atunci când soțul meu, Daniel Popa, aflat pe ultimii metri ai vieții lui, a căzut în mâinile unor lucrători dezumanizați ai sistemului medical. Sinistra lui experiență a fost declanșatorul unor trăiri pe care le-am transpus, împreună, în planul cărții. Din păcate, el n-a mai apucat s-o vadă. Însă mi-a lăsat, prin testament nescris, misiunea finalizării ei. „O vei scrie, da?!"
„O voi scrie, Dănuțe!" Și am scris-o, în scop psihoterapeutic personal și profilactic social. În locul Spitalului de Psihiatrie nr. 14, unde se manifesta Regina nebunilor, putea să fie orice spital corupt, în care etica e aleatorie. Am ales unul de boli mintale pentru că problemele lui îmi sunt familiare. – Camelia Popa