Cărți la 10 lei
< Cărți la 10 lei
Riscuri din inconștient. O psihanaliză văzută dinspre ambele părți ale divanului

Riscuri din inconștient. O psihanaliză văzută dinspre ambele părți ale divanului

Autor: Donald M. Marcus

Nr. de pagini: 208

ISBN: 978-606-719-903-1


Produsul nu este disponibil momentan

Titlul original: TAKING RISKS FROM THE UNCONSCIOUS A PSYCHOANALYSIS FROM BOTH SIDES OF THE COUCH
Traducere din engleză: Andreea C.Talmazan
Anul apariţiei: 2018
Format: 145 x 205 mm, paperback cu clape


Când două personalităţi intră la un nivel inconştient într-o relaţie afectivă, aşa cum se întâmplă în psihanalizele bune, turbulenţele emoţionale sunt inevitabile și pot fi atât de periculoase, încât oricare dintre participanţi, sau ambii, îşi poate dori să încheie fie printr-o acţiune, fie prin întreruperea relaţiei. Cazul prezentat în această carte este unul în care ambele părţi şi-au asumat riscurile necesare pentru menţinerea legăturii, iar tocmai aceste riscuri au fost cele care par să fi fost responsabile pentru rezultatul extraordinar de bun al analizei. Materialul din această lucrare este o încercare de a exprima esenţa acestei experienţe aşa cum a fost trăită, din punctul de vedere al celor doi, psihanalist şi pacientă.Dar cum rămâne cu inconştientul analistului? Câtă încredere poţi să ai în el? Aceasta este o chestiune individuală, care poate fi rezolvată doar prin experienţă. Pot să descriu soluţia mea, care ar putea fi general valabilă, însă fiecare analist poate afla răspunsul doar prin practica personală. Din experienţa mea pot spune că, de fiecare dată când răspund din inconştient, indiferent cât de riscant poate fi în acel moment, răspunsul meu are întotdeauna legătură cu pacientul într-un mod care este important pentru acesta din urmă. Acest fapt s-a dovedit adevărat indiferent dacă înţelegeam sau nu ce voia inconştientul meu să spună.
– Donald M. Marcus


Analiza cu dr-ul Marcus a fost un succes pentru că, încă de la început, el şi-a demonstrat credinţa în trăirea prezentă, aşteptând să apară între noi acel proces inconştient, necunoscut, „fără amintire sau dorinţă". Astfel, deseori el a adus în atenţie experienţe senzoriale sau afective recepţionate pe o „lungime de undă" aflată sub pragul conştientului şi care se adresau în mod direct nevoilor mele inconştiente. Această interacţiune receptivă a sporit credinţa mea atât în metoda noastră, cât şi în capacitatea stranie a dr-ului Marcus de a „sesiza" adevărul experienţei mele. El şi-a permis să se scufunde, împreună cu mine, în profunzimi de nepătruns, pe măsură ce păşeam în zonele neumblate ale transferului şi contratransferului.
– „Hope"


Donald M. Marcus este analist formator și supervizor la New Center for Psychoanalysis, Los Angeles și la Psychoanalytic Center of California.Cuprins


Introducere

1. Consideraţii etice
2. Încrederea în inconştient
3. Analistul
4. Pacienta
5. Analiza
6. Îmi asum primul risc
7. Vinovăţia
8. Asumându‑ne şi mai multe riscuri
9. Riscând iubirea
10. Perioada de încheiere
11. Comentariu
12. Factorii terapeutici (observaţiile lui Hope)
13. Înainte‑după (observaţiile lui Hope)
14. Post‑scriptum şi post‑analiză
15. Recunoştinţa

Bibliografie


   
Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării presupune că eşti de acord cu utilizarea cookie-urilor. Află detalii.
Am înţeles

Produs adăugat cu succes în coș

X
CONTINUĂ CUMPĂRĂTURILE FINALIZEAZĂ COMANDA