Descriere
Telomerii - o descoperire revoluționară distinsă în anul 2009 cu premiul Nobel pentru medicină
Dr. Elizabeth Blackburn a descoperit telomeraza, enzima care hrănește și întregește telomerii, terminațiile cromozomilor, ce au rolul de a păstra tinerețea și de a proteja integritatea materialului genetic. Lungimea și sănătatea telomerilor sunt esențiale pentru sănătatea și longevitatea organismului uman.
Cartea ne arată că exercițiile fizice, calitatea somnului, alimentația și chiar anumite substanțe chimice ne afectează profund telomerii și că stresul cronic, gândurile negative, relațiile tensionate și chiar mediul social în care trăim au efecte distructive asupra acestora.
Bazându-se pe ultimele cercetări științifice, autoarele prezintă liste de alimente sănătoase pentru telomeri, propun tipuri de exerciții fizice și mentale prin care să ne apărăm de stres și informații despre cum să ne protejăm copiii astfel încât aceștia să nu dezvolte telomeri scurți.
Este prima carte care explică modul în care îmbătrânim la nivel celular și cum putem să ne păstrăm sănătatea cromozomilor și a celulelor prin schimbări simple ale stilului de viață.
„Această carte este revoluționară prin faptul că transformă modul în care gândim despre sănătate, boală și moarte, prezentându-ne o imagine extraordinară a îmbătrânirii sănătoase. Importanța acestei cărți nu poate fi subliniată îndeajuns." - Dr. Dean Ornish, autor al bestsellerului The Spectrum, fondator și președinte al Institutului de Medicină Preventivă
„Blackburn și Epel demonstrează cî felul în care trăim zi de zi are un efect profund nu doar asupra sănătății și bunăstării noastre, ci și asupra modului în care îmbătrânim. Lucrarea de față poate fi considerată un manual despre cum să fim tineri mai mult timp și să avem o viață mai lungă și mai sănătoasă." Arianna Huffington
Dr. Elizabeth Blackburn a primit în 2009 Premiul Nobel pentru Medicină, împreună cu doi colegi, pentru descoperirea telomerazei și a rolului telomerilor în procesul îmbătrânirii. În 2007, a fost inclusă de revista TIME în lista celor mai influenți 100 de oameni ai planetei. În prezent, este președinte al Institutului Salk.
Dr. Elissa Epel este expertă în psihologia sănătății și studiază relația dintre stres, îmbătrânire și obezitate. Este director al Centrului pentru îmbătrânire, metabolism și emoții de la Universitatea din San Francisco.