Descriere
Ce ne face să fim ființe morale? Cum distingem între bine și rău? Cum au evoluat valorile noastre de-a lungul istoriei? Dincolo de „războaiele culturale” și de epoca post-adevăr, există oare un set comun de valori și norme morale care ne leagă pe toți oamenii?
În urma unei impresionante genealogii a moralității, eticianul german Hanno Sauer ne surprinde cu răspunsurile sale inedite, bazate pe cercetările științifice de ultimă oră asupra evoluției umane în plan biologic, cultural și social. Cartea acoperă sute de mii de ani de istorie a moralității – de la primele gesturi de cooperare și autodomesticire ale hominizilor până la disputele actuale privind woke-ismul și cancel culture.
HANNO SAUER predă etica la Catedra de Filosofie și Științele Religiei de la Universitatea din Utrecht (Țările de Jos). A scris numeroase articole academice și monografii, a fost cercetător-bursier la Columbia University și City University (ambele din New York), iar în 2020 a obținut Premiul Academiei Regale de Arte și Științe din Țările de Jos pentru cercetători remarcabili aflați la început de carieră. Inventarea binelui și răului este bestseller Der Spiegel, fiind tradus în 15 țări. Hanno Sauer este interesat de psihologia morală, dar și de neuroștiințe și psihologia socială.
„Bogată în detalii, cartea îmbină antropologia și biologia evoluționistă, pentru a arăta cum se schimbă moralitatea.”
The Wall Street Journal