Eveniment

Lansarea volumului SUSPECT. Dosarul meu de la Securitate!

Data: 2013-06-05


Editura Trei si Libraria Bastilia va invita la evenimentul de lansare a cartii Suspect. Dosarul meu de la Securitate de Jan Willem Bos.Va invitam la un dialog incitant cu Jan Willem Bos la Libraria Bastilia din Bucuresti.


Lansarea volumului SUSPECT. Dosarul meu de la Securitate!

Jan Willem Bos se intalneste cu cititorii din Romania, joi 6 iunie 2013, ora 18.00, la Libraria Bastilia (Piata Romana nr. 5, sector 1, Bucuresti).
Alaturi de Jan Willem Bos vor fi prezenti Ana Blandiana, scriitoare, Matthijs van Bonzel, Ambasadorul Olandei, Stelian Tanase, scriitor, si Magdalena Marculescu, director editorial Grupul Editorial Trei.

Suspect. Dosarul meu de la Securitate ofera, prin intermediul unei povesti personale, o analiza percutanta si lipsita de incrancenare a uneia dintre cele mai intunecate perioade din istoria noastra.

Jan Willem Bos este traducatorul in limba neerlandeza a peste 15 autori romani, printre care Mircea Cartarescu, Ana Blandiana, Marin Sorescu si Urmuz. A studiat limba si literatura romana la Universitatea din Amsterdam. In timpul studentiei, a facut mai multe vizite in Romania. In perioada 1978-1979 primeste o bursa din partea statului roman pe baza acordului cultural care exista intre Romania si Olanda. In timpul acestei specializari, locuieste la caminele din Grozavesti, fiind coleg de camera cu Steinar Lone, un cunoscut traducator norvegian de literatura romana.
Intre 1982 si 1984, Jan Willem Bos revine in Romania in calitate de lector la Catedra de neerlandeza a Universitatii Bucuresti.
Considerat un potential element ostil la adresa regimului comunist, este luat in vizor de catre masinaria diabolica a Securitatii, iar toate activitatile sale sunt atent monitorizate.
In 2007, Jan Willem Bos depune o cerere prin care solicita sa-si vada dosarul intocmit de politia secreta si, un an mai tarziu, intra in posesia acestui document care acopera peste un deceniu si reflecta paranoia unui regim criminal.
A aflat ca este urmarit de la un foarte bun prieten al sau pe care l-a cunoscut in prima calatorie in Romania, in 1974. In 1979, prietenul sau a fost cooptat de Securitate pentru a da o serie de note informative despre studentul olandez venit la specializare. Cei doi au convenit sa accepte cererea Securitatii, insa informatiile respective erau lipsite de orice fel de continut. Extrasele din dosare frizeaza adesea absurdul, reveland paranoia si megalomania regimului Ceausescu.

Jan Willem Bos (n. 1954, Olanda) a inceput sa studieze romana in 1973. Pe langa cele aproximativ 25 de carti traduse din romana, Jan Willem Bos a scris in jur de zece carti despre Romania, printre care trei dictionare. De asemenea, a alcatuit o antologie de proza moderna romaneasca, Moderne Roemeense Verhalen, publicata la Editura Atlas si care s-a bucurat de un mare succes in Olanda

Sursa: Redactia Editura TREI < inapoi

| EVENIMENTE |

Produs adăugat cu succes în coș

X
CONTINUĂ CUMPĂRĂTURILE FINALIZEAZĂ COMANDA