Eveniment

Eveniment Eroscop

Data: 2007-02-26

EROSCOP

Intrată în al doilea deceniu de existenţă, Editura Trei publică lucrări fundamentale din domeniile: psihanaliză, psihologie, literatură, self-help. Cea mai nouă colecţie - EROSCOP - include texte care tratează fără ipocrizie teme tabu, având ca numitor comun erotismul.


PROGRAM EVENIMENT EROSCOP 1 - 4 MARTIE 2007

Pentru prima oară în România, un autor străin se implică în coordonarea unei colecţii! Începând cu 1 MARTIE 2007, Pascal Bruckner i se alătură Magdalenei Marculescu pentru a coordona împreuna colecţia Eroscop a Editurii TREI.

Pascal Bruckner şi Editura TREI vă invită la

Sesiune de autografe
ora 18.00, sâmbătă, 3 martie, Librăria Cărtureşti Verona
Pascal Bruckner, cunoscut romancier şi eseist francez, s-a născut la Paris în 1948. A fost profesor invitat al universităţii californiene Saint-Diego (1986–1995), profesor la Institutul de Studii politice din Paris (1990–1994), colaborator al cotidianului Le Nouvel Observateur şi al ziarului Le Monde. În prezent este consilier editorial al cunoscutei edituri din Franţa, Grasset.

Figură-cheie a intelectualităţii pariziene, acest „filosof al actualităţii“ (a scris eseurile Mizeria prosperităţii, Euforia perpetuă, Noua dezordine amoroasă) este celebru în România mai ales prin romanele sale: Iubirea faţă de aproapele, Hoţii de frumuseţe (Premiul Renaudot 1997), Luni de fiere, Căpcăunii anonimi, Palatul chelfănelii, Care dintre noi doi l-a născocit pe celălalt?, Copilul divin, Păzea, se-ntoarce Moş Crăciun!


Magdalena Mărculescu a studiat la Universitatea Paris I şi la École Normale Supérieure din Paris. Este doctor în filosofie al Universităţii din Bucureşti, unde a predat vreme de câţiva ani. În prezent este directorul editorial al Editurii TREI.

"Ideea de a coordona împreună cu Pascal Bruckner colecţia EROSCOP s-a născut atunci când am descoperit că avem preferinţe comune de lectură, curiozităţi şi libertăţi conceptuale care nu se sfiesc în faţa tabuurilor, pe care de altfel doar cărţile le pot dărâma cu atâta îndreptăţire şi perversitate. Căci literatura nu doar substituie lipsa de îndrăzneală, ci o şi neutralizează, instalând mai bine omul în sfera omenescului. Distanţa şi diferenţele culturale care ne despart nu au făcut decât să sporească farmecul acestei colaborări, prin care două voci de cititori decid să se exprime ca o singură voce de editor". Magdalena Mărculescu

4 noi titluri vor fi lansate în colecţia Eroscop cu ocazia acestui eveniment:

Labirintul destinului – Junichiro Tanizaki
Femeie goală, femeie neagră. Roman erotic african – Calixthe Beyala
Visătorii – Gilbert Adair
Povestea lui O. – Pauline Réage

JUNICHIRO TANIZAKI >> Labirintul destinului

Junichiro Tanizaki este unul dintre cei mai valoroşi scriitori japonezi, tradus în peste douăzeci şi cinci de limbi. Ludică, savuroasă şi sclipitoare, "Labirintul destinului" urmează o intrigă nebunească centrată pe istoria pasională a două femei şi doi bărbaţi. Cei patru protagonişti ai acestei poveşti deţin, rând pe rând, supremaţia în această "maşinaţiune" amoroasă şi diabolică: Sonoko se îndrăgosteşte de frumoasa Mitzuki; Watanuki este gelos pe Mitzuki; soţul lui Sonoko, Mister Husband suferă din cauza trădării soţiei; Mitzuki pare că îi manipulează pe toţi; cele două femei, Sonoko şi Mitzuki decid să se sinucidă din amor. Finalmente, cei care înghit otrava şi fug împreună, îndrăgostiţi, în moarte, sunt Mitzuki şi Mister Husband. Rămâne Sonoko, pentru a scrie, plină de regret şi durere, romanul acestei iubiri din care ea este exclusă de femeia şi bărbatul pe care îi iubea.

Devenit un clasic al literaturii japoneze, Junichiro Tanizaki este un scriitor în acelaşi timp excentric, înţelept şi subversiv. Povestitor subtil, a explorat în toate romanele sale imperiul tulbure al trăirilor omeneşti, zonele voluptoase şi incerte ale dorinţei, punctul fin de inflexiune al plăcerii şi suferinţei. Fascinaţia pentru modernitatea occidentală se îmbină cu o profundă atracţie pe care o exercită asupra lui tradiţia şi cultura japoneză. Citindu-i una dintre cărţi, Pasolini mărturisea cum a alunecat în vraja textului, simţindu-se dintr-o dată prizonier al unei nevăzute Circe.
A fost nominalizat pentru Premiul Nobel, dar a murit cu 6 luni înainte de a i se acorda, în 1965.

În 1949, a fost recompensat cu Japan's Imperial Prize in Literature.
Romanul a fost ecranizat de trei regizori japonezi, în 1964, 1983 şi 2006.
"Frumos şi misterios... un joc pervers al seducţiei, trădării şi minciunii, în care este greu să decizi, până la urmă, cine este seducătorul şi cine este victima".
Newsday

"Labirintul destinului" se citeşte ca un amestec de James Caine şi Vladimir Nabokov, ademenindu-ne cu o seamă de plăceri interzise".
Washington Times

"O comedie neagră despre dragoste şi moarte... un fascinant portret al obsesiei erotice".
Chicago Tribune

"Toate personajele implicate în această neobişnuită poveste de iubire sunt captive într-un labirint al minciunii şi geloziei. Mitsuko, obiect al dorinţei deopotrivă pentru amanta şi soţul său, aruncă asupra acestora o vrajă atât de puternică, încât amândoi sunt dispuşi să moară pentru ea.".
New York Times


CALIXTHE BEYALA >> Femeie goală, femeie neagră. Roman erotic african

„Femeie goală, femeie neagră, îmbrăcată în culoarea ta care este viaţa, în forma ta care este frumuseţe…“.
O fabulă violentă, senzuală şi provocatoare despre Africa, o Africă cutremurată de revoltă şi resemnare.
Între tandreţe şi dezmăţ, aceast roman erotic conjugă originalitatea şi umorul autoarei, într-o poveste exotică despre dimensiunea subversivă a sexualităţii şi libertatea femeii. Născută în Camerun, Calixthe Beyala a fost recompensată cu Grand prix du roman de l'Académie Française, Prix François Mauriac de l'Académie française, Grand Prix de l'Unicef, Prix tropique, Grand Prix Littéraire de l'Afrique Noire, este tradusă în numeroase limbi şi cunoscută în străinătate, în Statele Unite ale Americii cărţile ei fiind studiate în universitate. A mai scris şi romanele: Maman a un amant, 1993; Asséze l'Africaine, 1994; Les Honneurs perdus, 1996; La petite fille du réverbère, 1997, etc.|


GILBERT ADAIR >> Visătorii

Un tânăr american venit să-şi facă studiile la Paris este atras de cuplul şarmant format din doi fraţi gemeni, un el şi o ea, ingenui şi perverşi în acelaşi timp. Pe fondul revoltelor din Parisul lui 1968, cei trei îşi construiesc un univers în care fantasma şi realitatea se combină într-un scenariu pe care îl inventează, prin gesturi şi îndrăzneli, de la o zi la alta, provocându-şi limitele, trările şi certitudinile. Povestea a trei tineri deliranţi, scabroşi şi totuşi inocenţi: a unei vârste care vrea să experimenteze şi să revendice totul.

Jurnalist, romancier şi critic de cinema care trăieşte la Londra, Gilbert Adair a scris, la cererea lui Bertolucci, scenariul pentru filmul pe care acesta l-a regizat şi care se numeşte "Dreamers".

"Erau amândoi virgini, Isabelle pentru că nu mai făcuse niciodată dragoste decât cu fratele ei, iar Matthew pentru că nu mai făcuse dragoste cu nimeni, în afara propriei persoane".
Gilbert Adair

“Totul începe într-o zi la Paris, când eroii noştri se întâlnesc. Părinţii celor doi francezi au plecat în vacanţă pentru o lună, aşa că puştii se închid în casă. Au o relaţie extrem de intensă, o adevărată iniţiere, chiar dacă durează doar câteva zile. Stau ascunşi în casă, iar când în cele din urmă ies, deja au crescut. Au devenit adulţi».
Bernardo Bertolucci


PAULINE REAGE >> Povestea lui O.

"Povestea lui O" este o carte erotică, sado-masochistă, de o rară şi rafinată cruzime. Apărută în 1954, mult timp a planat asupra ei misterul, scandalul şi interdicţia.

A fost atribuită rând pe rând celor mai cunoscuţi scriitori francezi ai vremii: Henri de Montherland, André Malraux, Jean Paulhan, André Pieyre de Mandiargues. Scandalul pe care l-a provocat apariţia cărţii a fost cu siguranţă întreţinut şi de identitatea controversată a autorului.

Această capodoperă a erotismului, care a stârnit unul dintre cele mai puternice scandaluri literare ale secolului XX, nu s-a dorit a fi de la bun început o carte. Ci o simplă scrisoare de dragoste, o declaraţie violentă de erotism, redactată noaptea şi trimisă prin poştă, zilnic, destinatarului: povestea unei tinere femei care, din iubire, se oferă şi se supune celor mai rafinate, dar şi crude capricii ale amantului său.

Timp de câteva decenii, autorul acestui text a rămas necunoscut: "O femeie nu putea scrie aşa ceva", a declarat Albert Camus. Trebuie să fie un bărbat. Pe lista de suspecţi intră: Malraux, Montherland, Robbe-Grillet, Peyre de Mandiargues, Jean Paulhan.

După ce obţine, în anul 1955, Prix des Deux Magots, "Povestea lui O" - până atunci refuzată de editori, respinsă de librari şi interzisă public pe "motiv de indecenţă" - devine un best-seller, vândut în milioane de exemplare şi tradus în peste 20 de limbi. François Mauriac condamnă cartea, Gearges Bataille şi Graham Green o ridică în slăvi.

Plăcere şi infern, erotism şi delir într-o carte unică: romanul unei vieţi, singurul roman scris de o autoare ce avea să rămână anonimă până la vârsta de 86 de ani.
Astăzi se ştie că Pauline Réage este pseudonimul pentru Dominique Aury, care a fost secretar de redacţie la Nouvelle Révue française şi un personaj de marcă al vieţii intelectuale franceze (l-a tradus şi impus în Franţa pe Fitzgerald şi l-a cunoscut personal pe Borges).

La 86 de ani, autoarea şi-a dezvăluit identitatea într-un interviu care povesteşte geneza romanului: îndrăgostită de Jean Paulhan, ea a vrut să-i scrie o scrisoare sub formă de roman. Un roman erotic despre o femeie liberă şi independentă care devine, de bună voie, sclava bărbatului iubit. Astfel, este dusă la Castelul Roissy, locul unde femeile sunt "dresate", unde va deveni obiectul necondiţionat al plăcerii unor bărbaţi pe care nici măcar nu are dreptul să-i vadă, înrtrucât este legată la ochi, va accepta mângâierea necruţătoare a biciului, necunoscând în fond nici o altă plăcere decât aceea de a aparţine total celuilalt. Fantasma feminină a supunerii totale dă nota sublimă a acestui roman al extazului prin auto-distrugere.

"Cea mai îndrăzneaţă scrisoare de dragoste pe care un bărbat a primit-o vreodată"
Jean Paulhan

"Paradoxul lui O ... un martiriu în care călăul îi este complice victimei. Această carte trece dincolo de cuvinte, în măsura în care devine ea însăşi corp şi proiectează facinaţia erotismului într-o fascinaţie şi mai mare, cea a imposibilului."
Georges Bataille

detalii tehnice despre cărţi pe www.edituratrei.ro

O zi frumoasă,
Viviana Muşa
PR Editura Trei
viviana.musa@edituratrei.ro
web: www.edituratrei.ro
Tel./Fax: (021) 300 60 90
Mobil: 0726 15 21 56

Sursa: Redacţia Editura TREI < inapoi

| EVENIMENTE |

Produs adăugat cu succes în coș

X
CONTINUĂ CUMPĂRĂTURILE FINALIZEAZĂ COMANDA