Editori
Silviu Dragomir
Magdalena Mărculescu
Vasile Dem. Zamfirescu
redactArE
Loreta Budin
Design și ilustrație copertă
Alexe Popescu
Director producție
Cristian Claudiu Coban
Dtp
Dan Crăciun
Corectură
Cristina Teodorescu
Conținutul acestei lucrări electronice este protejat prin copyright (drepturi de autor), iar cartea este destinată exclusiv utilizării ei în scop privat pe dispozitivul de citire pe care a fost descărcată. Orice altă utilizare, incluzând împrumutul sau schimbul, reproducerea integrală sau parţială, multiplicarea, închirierea, punerea la dispoziţia publică, inclusiv prin internet sau prin reţele de calculatoare, stocarea permanentă sau temporară pe dispozitive sau sisteme cu posibilitatea recuperării informaţiei, altele decât cele pe care a fost descărcată, revânzarea sub orice formă sau prin orice mijloc, fără consimțământul editorului, sunt interzise. Dreptul de folosință al lucrării nu este transferabil.
Drepturile de autor pentru versiunea electronică în formatele existente ale acestei lucrări aparțin persoanei juridice Editura Trei SRL.
Copyright © Editura Trei, 2024
pentru prezenta ediție
O.P. 16, Ghișeul 1, C.P. 0490, București
Tel.: +4 021 300 60 90;
Fax: +4 0372 25 20 20
e-mail: comenzi@edituratrei.ro
www.edituratrei.ro
ISBN (print): 978-606-40-2248-6
ISBN (EPUB): 978-606-40-2350-6
Cuvânt-înainte
Alina Epure are o excelentă pregătire în domeniul chimiei și al nutriției și își scrie cartea din această perspectivă. Importanța volumului de față mi se pare a fi dată mai întâi de condiționarea psihologică, bazată pe o solidă documentare științifică, întrucât ceea ce definește ființa umană este în primul rând sfera psihologică, darul gândirii, al autoreflectării.
Fără îndoială că avem nevoie de informații științifice pentru a ne hrăni corect, dar ele nu sunt suficiente dacă voința noastră de a acționa, de a lua o decizie conștientă nu ne mobilizează. A fi om implică responsabilitatea de a motiva prin rațiune toate acțiunile întreprinse. Știința este, desigur, un demers în continuă evoluție, în continuă descoperire de noi soluții necesare existenței, de noi explicații menite să promoveze progresul societății umane. În știință nu putem vorbi decât de momente de cunoaștere, și nu de adevăruri definitive.
Cunoașterea umană nu se va opri niciodată pentru că, de cele mai multe ori, ceea ce nu știm astăzi poate fi cunoscut mâine. Aceasta mi se pare a fi victoria omului, frumusețea existenței sale, șansa de a progresa, de a trăi tot mai bine și mai frumos — o condiție pe care o împlinește cartea excelentei specialiste Alina Epure.
Prof. univ. dr. Constantin Dumitru Dulcan
Cuvânt către cititor
Mă numesc Alina Epure, sunt doctor în medicină și îți pun în mână această carte, dragă cititorule, pentru a parcurge împreună, pas cu pas, drumul către propria stare de bine, către propria stare de sănătate, către cea mai bună formă a ta prin conectarea sau reconectarea cu nutriția personalizată, cu medicina de precizie, cu medicina stilului de viață, cu nutrigenetica și epigenetica.
Nu vei regăsi în această carte tot ce s-a scris sau s-a discutat despre nutriție, dar am punctat tot ceea ce este esențial pentru a-ți îmbunătăți calitatea traiului și a-ți adăuga ani de viață, spre a-ți îndeplini rostul pe Pământ. Este o carte ce se adresează, deopotrivă, specialiștilor și celor care sunt preocupați de o nutriție personalizată. Este o carte pentru cei care au înțeles importanța și impactul nutriției personalizate în menținerea sănătății trupului, minții și sufletului, dar și grija bine cumpănită pe care ar trebui să o purtăm pentru armonizarea acestora.
Prezenta lucrare este rodul experienței pe care am adunat-o în peste 15 ani de activitate profesională, prin colaborări naționale și internaționale cu Harvard Medicine School, Stanford University, Amen University, Colin Campbell Center for Nutrition Studies, Palazzo Fiuggi, Viva Mayr, Naturalia și Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ din București, dar mai ales prin contactul direct pe care l-am avut cu zeci de mii de persoane responsabile, preocupate de îmbunătățirea stilului de viață, pentru a obține propria performanță fizică și mintală.
„Ești ceea ce mănânci“ sau „ești ceea ce mănâncă mâncarea ta“ sunt expresii cunoscute, adesea neglijate — dar eu consider că devii ceea ce mănânci. Căci poți să devii plictisit, obosit, instabil, iritabil, furios, epuizat, devitalizat, lipsit de concentrare, împovărat. Este un cerc vicios, o stare lăuntrică de dezechilibru care tulbură biochimia trupului, iar aceasta, odată ce a fost dată peste cap, se manifestă și definește comportamentul ulterior, generând frecvent frustrare și nemulțumire, iar in extremis boală și neputință.
În activitatea de zi cu zi nu doar că am cunoscut copii, adolescenți, adulți sau vârstnici responsabili, reușind să-mi confrunt propriile cercetări, agonisite științific, cu rezultatele din activitatea practică, ci am avut și onoarea de a întâlni pe drumul profesional oameni care duc o muncă susținută în slujba aproapelui, precum prof. dr. Constantin Dulcan, prof. dr. Pavel Chirilă, prof. dr. Dan Mircea Cheța, prof. dr. David Della Morte, prof. Thomas Cholin Campbell, prof. Daniel Amen.
Am cercetat segmentul mai puțin cunoscut al intoxicației cu metale grele, dar și tendința de a minimiza sau exagera impactul acesteia asupra sănătății mintale, fizice și emoționale. Rezultatele au fost adunate într-o lucrare de sinteză, încununată cu susținerea examenului de doctorat la Universitatea de Medicină „Carol Davila“ din București, sub atenta și exigenta îndrumare a prof. dr. Dan Mircea Cheța, căruia îi adresez mulțumiri și pe această cale.
Am studiat, înțeles și apreciat mijloacele de evaluare, diagnosticare, raportare și personalizare mai puțin prezente în România, am combinat pasiunea cu știința și am înțeles impactul pe care îl are, până la nivel intracelular, fiecare aliment, fiecare gând, fiecare acțiune. Am găsit astfel metode pentru ca fiecare, prin îmbunătățirea stilului de viață într-un mod documentat, să ajungă în cea mai bună formă și să parcurgă cu ușurință drumul de la potențial la performanță.
Această lucrare este sinteza unei activități educaționale și profesionale de peste 22 de ani, perioadă în care am dezvoltat conceptul de biochimia nutriției, unde nutriția devine șansa identității fiecăruia dintre noi.
Alimentație
Longevitate
Inovație
Nutrigenetică
Autenticitate
Energie
Personalizare
Unicitate
Regenerare
Eficacitate
CAPITOLUL 1
Nutriția, noțiuni introductive
Nutriția personalizată
Despre nutriție se vorbește la orice colț de stradă, în mediile online și offline, cu sau fără o competență medicală, dar cu impact major asupra sănătății umane.
Nimic nu provoacă mai multă mulțumire și sănătate ca atunci când cineva mănâncă și bea după măsura adevăratei nevoi a trupului său, astfel încât să nu aibă o greutate mai mare decât cea normală. Și pentru a te convinge, observă-i mai întâi pe cei care mănâncă cu măsură și apoi pe cei care mănâncă exagerat. Trupurile primilor sunt de obicei puternice, sănătoase, cu organe care funcționează armonios, pe când ale celorlalți sunt molâi, greoaie și bolnăvicioase1.
Avem acces la informație — dar avem oare și un filtru interior prin care să trecem aceste informații, astfel încât să fim siguri că alegem calea potrivită nevoilor personale, în contextul unic nutrigenetic și epigenetic?
Specialistul în nutriție Christopher Gardner, de la Universitatea Stanford, declara adeseori că „oricât de nebunească ar fi o dietă, dacă o încearcă destui oameni, se va găsi cineva pentru care să fie bună… Dacă o dăm la 100 de oameni, poate va funcționa în cazul a doi dintre ei, dar cei care promovează dieta nu o testează în acest fel; ei se concentrează, pur și simplu, pe două povești de succes“.
Din experiența anilor de studiu și de practică îmi doresc să pun bazele educației despre valențele alimentelor în sănătatea fizică, mintală și emoțională.
Am observat adesea că există o abordare eronată în privința alimentelor, urmărindu-se pe termen scurt utilitatea, randamentul și eficiența acestora, ceea ce este nefiresc. În cât timp slăbesc dacă mănânc ciorba de varză sau îmi impun o restricție calorică, în cât timp crește imunitatea copilului care bea suc de rodie, în cât timp îmi dezvolt masa musculară dacă voi integra un anumit aport de proteine în alimentația zilnică, cu câți ani îmi prelungesc viața dacă fac zece perfuzii cu glutation? Sunt întrebări frecvente care plasează alimentația, nutriția, în zona de contabilitate, în zona rezultatelor care nu au un substrat științific și nu au o scală corectă de măsurare, atât timp cât nu se recurge la programe personalizate, structurate în baza rezultatelor la anumite analize, raportate la profilul metabolic al fiecăruia dintre noi, la nivelul genomului și epigenomului individual.
Aici trebuie explicați doi termeni importanți: genomul și epigenomul. Genomul este biblioteca informațională pe care o primește fiecare copil de la părinții săi, în care sunt înscrise instrucțiunile de funcționare ale viitorului organism, predispozițiile către anumite afecțiuni, particularitățile metabolice, practic totalitatea informațiilor genetice cuprinse în ADN.
Epigenomul este interfața dintre mediu și genom, un dirijor al genelor care, sub influența stilului de viață, determină intrarea în funcțiune a anumitor gene. Epigenomul este definit ca fiind totalitatea moleculelor care înconjoară ADN-ul.
Alimentelor li se atribuie roluri multiple, de la rol de recompensă la cel de refugiu, dar alimentele de astăzi sunt gândurile noastre de mâine, energia fiecărei celule, ceea ce impune alegeri raționale, o informare continuă, corectă, astfel încât să putem oferi corpului nostru suportul energetic necesar pentru o bună creștere, dezvoltare și funcționare.
Burta plină, senzația de plin, doi nasturi desfăcuți la pantalon după masă nu reprezintă imaginea unei direcții potrivite pentru starea de sănătate. Putem avea burta plină și creierul devitalizat atât timp cât alimentele sunt alese instinctiv sau compulsiv, fără să înțelegem ce ni se potrivește la nivel individual, care este modalitatea prin care putem accesa și implementa programe de nutriție personalizate.
Biochimia nutriției
Consider că nutriția medicală iese din șabloanele prăfuite: nu devine o măsură a cantității hranei și a kilogramelor în plus, ci este raportată la nevoile individuale ale omului modern, determinând starea de sănătate.
De asemenea, apreciez că nutriția este o informare internă biologică, nu este o modă, ci o necesitate de zi cu zi, pe tot parcursul vieții, nu este o pseudoștiință în vogă.
Nutriția nu este o modă, diferă numai prin aplicabilitate, fiind raportată la stilul de viață individual, la profilul metabolic individual, la nevoile corpului în contextul medical personal. Este total lipsit de etică și deontologie profesională modul în care sunt uniformizați pacienții, oferindu-li-se dieta A, dieta B sau dieta C, ori suplimentul X, fără a se ține cont de toți factorii prezentați anterior.