1.png

Editori:

Silviu Dragomir

Vasile Dem. Zamfirescu

Director editorial:

Magdalena Mărculescu

Redactare:

Carmen Botoșaru

Design copertă: Faber Studio

Foto copertă: unsplash.com/©jwaibel; unsplash.com/©teyajpg; Guliver/Getty Images/© Claire Willans

Director producție:

Cristian Claudiu Coban

Dtp:

Mihaela Gavriloiu

Corectură:

Andreea-Lavinia Dădârlat

Irina Botezatu

Conținutul acestei lucrări electronice este protejat prin copyright (drepturi de autor), iar cartea este destinată exclusiv utilizării ei în scop privat pe dispozitivul de citire pe care a fost descărcată. Orice altă utilizare, incluzând împrumutul sau schimbul, reproducerea integrală sau parţială, multiplicarea, închirierea, punerea la dispoziţia publică, inclusiv prin internet sau prin reţele de calculatoare, stocarea permanentă sau temporară pe dispozitive sau sisteme cu posibilitatea recuperării informaţiei, altele decât cele pe care a fost descărcată, revânzarea sub orice formă sau prin orice mijloc, fără consințământul editorului, sunt interzise. Dreptul de folosință al lucrării nu este transferabil.

Drepturile de autor pentru versiunea electronică în formatele existente ale acestei lucrări aparțin persoanei juridice Editura Trei SRL.

Titlul original: One by One

Autor: Ruth Ware

Copyright © Ruth Ware, 2020

First published as One by One by Harvill Secker, an imprint of Vintage. Vintage is part of the Penguin Random House group of companies.

Ruth Ware has asserted her right to be identified as the author of the Work.

Copyright © Editura Trei, 2021 pentru prezenta ediție

O.P. 16, Ghișeul 1, C.P. 0490, București

Tel.: +4 021 300 60 90 ; Fax: +4 0372 25 20 20

e-mail: comenzi@edituratrei.ro

www.edituratrei.ro

ISBN (print): 978-606-40-1103-9

ISBN (epub): 978-606-40-1262-3

Pentru Ali, Jilly şi Mark,

cei care mi-au arătat pentru prima oară Valea Secretă

Extras din secţiunea „Despre noi“ a paginii de internet a companiei Snoop1

Salut! Noi suntem Snoop. Treceţi pe la noi, trimiteţi-ne un mesaj, spionați-ne — ne este indiferent cum ne contactaţi. Noi suntem cool. Voi?

Topher St Clair-Bridges

Cine-i şefu’? Păi, dacă e să fie cineva, acela e Toph. Cofondatorul Snoop (împreună cu fosta lui iubită, fotomodelul/artista/profesionista superşmecheră @evalution). Totul a început aici. Dacă nu-l găsiţi la birou, atunci probabil face schi acrobatic la Chamonix, îşi pierde minţile prin clubul berlinez Berghain sau poate doar trândăveşte. Îl puteţi găsi pe Snoop la @xtopher sau prin asistentul lui personal, Inigo Ryder — singurul care îi poate spune lui Topher ce să facă.

Ascultă: Oscar Mulero / Like a Wolf

Eva van den Berg

De la Amsterdam la Sydney, de la New York la Londra, cariera a purtat-o pe Eva prin toată lumea — însă acum ea s-a stabilit în cartierul Shoreditch din Londra, unde locuieşte împreună cu soţul ei, finanţistul Arnaud Jankovitch, şi cu fiica lor, Radisson. În 2014, ea a fondat Snoop împreună cu (pe atunci) partenerul ei @xtopher — ideea lor pornind de la o unică dorinţă: să păstreze legătura, în pofida celor 5 000 de kilometri de ocean care îi despărţeau. Între timp, Topher şi Eva s-au despărţit, însă legătura dintre ei a dăinuit: Snoop. Luaţi legătura cu Eva la @evalution sau prin intermediul asistentei sale personale, Ani Cresswell.

Ascultă: Nico / Janitor of Lunacy

Rik Adeyemi

şeful banilor

Rik este tipul cu cash-ul, cel care numără banii, paznicul vistieriei… înţelegeţi voi. E la Snoop de la începuturi și îl știe pe Toph de și mai multă vreme. Ce-am putea spune? Snoop este o afacere de familie. Rik locuieşte împreună cu soţia lui, Veronique, în cartierul londonez Highgate. Îl puteţi spiona la @rikshaw.

Ascultă: Willie Bobo / La Descarga del Bobo

Elliot Cross

geniu IT

Poate că muzica reprezintă inima companiei Snoop, însă ADN-ul ei este codul, iar Elliot este maestru în domeniu. Înainte ca Snoop să devină un logo roz-aprins pe mobilul tău, el era doar câteva linii de Java scrise pe ecranul calculatorului unei anumite persoane — iar acea persoană era Elliot. Prieten la cataramă cu Toph încă de pe vremea când nu aveau nevoie să se bărbierească, Elliot este mai cool decât ar trebui să fie un geniu. Spionați-l la @ex.

Ascultă: Kraftwerk / Autobahn

Miranda Khan

ţarina prietenilor

Mirandei îi plac tocurile ascuţite, hainele de firmă şi cafeaua adevărată. Între o gură de cafea din Guatemala, macerată carbonic, şi o vizită pe site-ul Net-a-Porter, Miranda reprezintă zâmbetul pe care Snoop îl adresează lumii. Vrei să ne scrii, să spui ceva, să ne reproşezi cine ştie ce sau doar să ne saluţi? Cel mai bine ar fi să te adresezi mai întâi Mirandei. Snoop ştie că nu vei avea niciodată suficienţi follower-i… sau prieteni. Miranda poate fi printre ei, fă asta la @mirandelicious.

Ascultă: Madonna / 4 Minutes

Tiger-Blue Esposito

regina relaxării

Chintesenţa calmului suveran, Tiger îşi păstrează zenul ei tipic făcând zilnic yoga, fiind mereu atentă şi, desigur, lăsând să-i susure în urechi un flux continuu de Snoop, cu ajutorul căştilor ei audio XXL. Atunci când nu execută câte o Bhujapidasana sau când nu se relaxează cu câte o Anantasana (o poziţie de yoga în care stai întins pe-o parte şi-ţi ridici un picior), Tiger unge rotiţele dinţate de la Snoop, asigurându-se că arătăm cum nu se poate mai bine şi că spunem tot! Relaxează-te cu ea la @blueskythinking.

Ascultă: Jai-Jagdeesh / Aad Guray Nameh

Carl Foster

jurist

Nu există nicio îndoială — Carl este cel care ne ţine pe drumul drept, asigurându-se că ori de câte ori spio­năm o facem fără să încălcăm legea. Absolvent al UCL, Carl şi-a făcut ucenicia la firma de avocatură Temple Square Chambers. De atunci şi până acum, a lucrat pentru o sumedenie de firme internaţionale, în special din zona divertismentului. Locuieşte în Croydon. Spionați-l la @carlfoster1972.

Ascultă: The Rolling Stones / Sympathy for the Devil

Ştire preluată de pe site-ul BBC News

Joi, 16 ianuarie

4 BRITANICI MORŢI ÎNTR-O STAŢIUNE MONTANĂ DE SCHI

Exclusivista staţiune franceză de schi St Antoine a fost săptămâna aceasta zguduită pentru a doua oară de vestea unei tragedii, la numai câteva zile după producerea avalanşei care a ucis şase persoane, lăsând timp de câteva zile o mare parte a regiunii fără curent electric.

Informații recente arată că într-o cabană pentru schiori izolată, afectată de avalanşă, s-au desfăşurat evenimente demne de o adevărată „casă a ororilor“, în urma cărora patru cetăţeni britanici au murit, alţi doi ajungând la spital.

Alarma a fost dată abia când supravieţuitorii au străbătut mai mult de cinci kilometri prin zăpadă, reuşind să ceară ajutor prin radio. Ne întrebăm de ce autorităţile franceze nu au restabilit mai repede rețelele de electricitate și telefonie mobilă, după avalanșa de duminică.

Etienne Dupont, şeful poliţiei locale, a refuzat să comenteze, anunțând doar că „investigaţia este în curs de desfăşurare“, însă purtătorul de cuvânt al Ambasadei Britanice din Paris a declarat: „Putem confirma că am fost informaţi cu privire la decesul celor patru cetăţeni britanici în departamentul Savoie al Alpilor Francezi și că, în această etapă a investigaţiei, poliţia locală tratează aceste incidente ca pe un caz de crime în serie. Transmitem pe această cale condoleanţele noastre prietenilor şi familiilor victimelor“.

Familiile persoanelor decedate au fost anunţate.

Se pare că opt supravieţuitori — despre care se crede, de asemenea, că ar fi cetăţeni britanici — ajută cu informaţii investigaţiile poliţiei.

Acest an s-a remarcat prin căderi de zăpadă masive, neobişnuite. Avalanşa de duminică a fost a şasea produsă de la începutul sezonului de schi, numărul total al victimelor din această regiune muntoasă ajungând acum la 12.

CU CINCI ZILE MAI DEVREME

LIZ

ID Snoop: ANON101

Ascultă: James Blunt / Youre Beautiful

Admiratori Snoop: 0

Abonați Snoop: 0

Îmi ţin căştile în urechi, în microbuzul care ne-a luat de la aeroportul din Geneva. Ignor privirile încurajatoare ale lui Topher şi ale Evei, care tocmai şi-a întors capul spre mine. Cumva, asta mă ajută. Mă ajută să ignor vocile din capul meu, vocile lor, care mă trag în direcții diferite, asaltându-mă cu declaraţiile şi dovezile lor de prietenie.

Prefer să-l las pe James Blunt să le acopere vocile, să-mi spună de nenumărate ori că sunt frumoasă. Ironia acestei declaraţii mă face să râd, dar mă abţin. Minciuna asta are ceva reconfortant.

E 1:52 p.m. Pe geamul microbuzului se vede un cer cenuşiu-metalic, în vreme ce fulgii de zăpadă se învârtejesc hipnotic în bătaia vântului. E ciudat. Zăpada depusă deja este atât de albă, însă, când cade, pare gri pe fundalul cerului. Ai zice că sunt nişte fulgi de cenuşă.

Am început să urcăm. Ninsoarea devine tot mai deasă pe măsură ce înaintăm; fulgii de zăpadă nu se mai topesc de cum se lovesc de geam, ci se lipesc de el și apoi alunecă, ştergătoarele de parbriz îi dau la o parte transformându-i într-un fel de pârâiaş care curge orizontal în dreptul scaunului pasagerului. Sper că microbuzul este dotat cu anvelope de iarnă.

Şoferul schimbă viteza; ne apropiem de o nouă serpentină. Microbuzul se clatină luând curba strânsă, pământul dispare şi, pentru o clipă, am senzaţia că ne vom prăbuşi — o senzaţie de vertij care îmi întoarce stomacul pe dos şi mă face să ameţesc. Închid ochii, blocând orice percepţie exterioară şi cufundându-mă în sunetele muzicii.

Apoi melodia se sfârşeşte.

Iar eu sunt singură, auzind în capul meu o singură voce, pe care nu o pot amuţi. E vocea mea. Iar ea îmi şopteşte o întrebare pe care mi-am pus-o încă din clipa în care avionul a decolat de pe pista aeroportului Gatwick.

De ce am venit? De ce?

Cunosc însă răspunsul.

Am venit pentru că nu-mi permiteam să nu vin.

ERIN

ID Snoop: N/A

Ascultă: N/A

Abonați Snoop: N/A

Continuă să ningă — fulgi mari, albi, căzând leneş şi depunându-se pe crestele, pârtiile şi văile din St Antoine.

În ultimele două săptămâni, stratul de zăpadă a atins trei metri, iar prognoza meteo nu anunţă nicio schimbare a vremii. „O adevărată zăpadapocalipsă“, cum i-a spus Danny. „Zăpadarmagedonul.“ Teleschiurile au fost închise, apoi redeschise, apoi închise din nou. Acum aproape toate teleschiurile din staţiune sunt închise, însă micul şi devotatul funicular care duce către modestul nostru cătun încă funcţionează. E protejat cu geamuri din plexiglas, aşa că nici cele mai mari troiene nu îl afectează, zăpada se depune pur şi simplu peste tunelul de sticlă, neavând cum să ajungă la şine. Ceea ce e bine — pentru că, în puţinele zile în care este oprit, noi rămânem complet izolaţi. Nu există niciun drum care să ducă la St Antoine, cota 2000… oricum, nu în timpul iernii. Totul — de la oaspeţii cabanei și până la mâncarea pentru micul dejun, prânz sau cină — trebuie să vină cu funicularul. Doar dacă nu cumva ai bani pentru un transfer cu elicopterul (care, culmea, nu poți spune că nu se aude în zona asta). Dar elicopterele nu zboară dacă vremea nu e prielnică. Dacă e viscol, rămân toate, în siguranță, în vale.