1.png

editori:

Magdalena Mărculescu

Silviu Dragomir

fondator:

Ion Mărculescu, 1994

director editorial:

Bogdan-Alexandru Stănescu

redactare:

Alexandra Turcu

design:

Andrei Gamarț

director producție:

Cristian Claudiu Coban

dtp:

Mirela Voicu

Conținutul acestei lucrări electronice este protejat prin copyright (drepturi de autor), iar cartea este destinată exclusiv utilizării ei în scop privat pe dispozitivul de citire pe care a fost descărcată. Orice altă utilizare, incluzând împrumutul sau schimbul, reproducerea integrală sau parţială, multiplicarea, închirierea, punerea la dispoziţia publică, inclusiv prin internet sau prin reţele de calculatoare, stocarea permanentă sau temporară pe dispozitive sau sisteme cu posibilitatea recuperării informaţiei, altele decât cele pe care a fost descărcată, revânzarea sub orice formă sau prin orice mijloc, fără consimțământul editorului, sunt interzise. Dreptul de folosință al lucrării nu este transferabil.

Drepturile de autor pentru versiunea electronică în formatele existente ale acestei lucrări aparțin persoanei juridice Pandora Publishing SRL.

Autor: Annie Ernaux

Titlu original: La place

Copyright © Éditions Gallimard, Paris, 1983

Titlu original: L'événement

Copyright © Éditions Gallimard, Paris, 2000

Copyright © Pandora M, 2023
pentru traducerea în limba română

O.P. 16, Ghișeul 1, C.P. 0490, București

Tel.: +4 021 300 60 90; Fax: +4 0372 25 20 20

www.pandoram.ro

ISBN (print): 978-606-978-637-6

ISBN (EPUB): 978-606-978-664-2

Pandora M face parte din Grupul Editorial TREI

Locul

Hazardez o explicație: a scrie este
ultimul recurs atunci când ai trădat.

Jean Genet


Proba practică a Capes-ului1 mi-am dat-o într-un liceu din Lyon, în cartierul La Croix-Rousse. Un liceu nou, cu plante verzi în partea rezervată administrației și corpului didactic, o bibliotecă cu podeaua acoperită de o mochetă bej. Aici am așteptat să mă cheme ca să-mi țin lecția, obiectul probei, în fața inspectorului asistat de doi profesori de franceză titularizați. O femeie corectă, trufașă, niște lucrări ale elevilor, fără nicio ezitare. Era de-ajuns să trec cu bine de ora următoare ca să fiu autorizată să fac și eu același lucru toată viața. În fața unei clase de a XII-a real, am explicat douăzeci și cinci de rânduri — trebuiau numerotate — din Moș Goriot, de Balzac. „I-ați târât după dumneavoastră pe elevi“, mi-a reproșat inspectorul după aceea, în biroul directorului. Stătea așezat între cei doi asistenți, un bărbat și o femeie mioapă, cu pantofi roz. Eu, în fața lor. Timp de un sfert de oră, a amestecat criticile, elogiile, sfaturile, iar eu abia de-l ascultam, întrebându-mă dacă asta înseamnă că am reușit. Deodată, făcând aceeași mișcare, s-au ridicat toți trei, cu un aer grav. Precipitată, m-am ridicat și eu. Inspectorul mi-a întins mâna. Apoi, uitându-se bine la mine: „Doamnă, vă felicit“. Ceilalți au repetat „vă felicit“ și mi-au strâns mâna, femeia însă cu un surâs.

Până la stația de autobuz, n-am încetat să mă gândesc la această ceremonie, cu mânie și un fel de rușine. Chiar în seara aceea, le-am scris părinților mei că sunt profesor „titular“. Mama mi-a răspuns că se bucură pentru mine.Exact peste două luni, a murit tata. Avea șaizeci și șapte de ani și, împreună cu mama, ținea o băcănie-cafenea într-un cartier liniștit, nu departe de gară, în Y... (Sena-Maritimă). Socotea să se retragă peste un an. Deseori, pentru câteva clipe, nu mai știu dacă scena de la liceul din Lyon a avut loc înainte sau după, dacă luna aprilie vântoasă în care mă văd așteptând autobuzul în La Croix-Rousse trebuie să preceadă sau să urmeze după luna iunie înăbușitoare în care a murit el.


Era într-o duminică, la începutul după-amiezii.


Mama a apărut în capul scării. Își tampona ochii cu șervetul de masă pe care trebuie că-l luase cu ea când a urcat în dormitor, după masa de prânz. Cu o voce egală, a spus: „S-a terminat“. Nu-mi amintesc minutele care au urmat după aceea. Revăd doar ochii tatei uitându-se țintă la ceva din spatele meu, departe, și buzele lui răsfrânte deasupra gingiilor. Cred că i-am cerut mamei să-i închidă ochii. În jurul patului, se afla și sora mamei cu soțul ei. S-au oferit să ne ajute să spălăm mortul, să-l radem, pentru că trebuia să ne grăbim înainte de-a înțepeni corpul. Mama s-a gândit că-l vom putea îmbrăca în costumul nou pe care și-l făcuse pentru căsătoria mea cu trei ani înainte. Toată scena aceasta se desfășura foarte simplu, fără țipete, fără plânsete, mama avea doar ochii roșii și un rictus continuu. Gesturile se succedau liniștit, ordonat, cu cuvintele obișnuite. Unchiul și mătușa repetau „repede a mai murit!“ sau „ce s-a schimbat!“. Mama i se adresa tatei ca și când mai era în viață, sau însuflețit de o formă specială de viață, asemănătoare cu aceea a nou-născuților. De mai multe ori, i-a spus cu afecțiune „sărmanul meu moșulică“.

După ce l-a ras, unchiul a tras corpul, l-a ținut ridicat ca să i se scoată cămașa pe care o purtase în ultimele zile și să-i fie înlocuită cu una curată. Capul cădea în față, pe pieptul gol, acoperit de dungi vinete. Pentru prima oară în viața mea, am văzut sexul tatei. Mama l-a ascuns repede cu poalele cămășii curate râzând un pic: „Ascunde-ți mizeria, bietul meu bărbat“. Odată terminată toaleta, mâinile tatei au fost împreunate cu un șirag de mătănii. Nu mai știu dacă mama sau mătușa a spus: „E mai drăguț așa“, adică spălat, arăta convenabil. Am închis obloanele și mi-am trezit băiatul care dormea de prânz în camera de alături. „Bunicul face nani.“


Anunțate de unchiul, au sosit rudele care trăiesc la Y...; urcau în cameră cu mama și cu mine și stăteau în fața patului, tăcuți, câteva clipe, după care șopteau între ei despre boală și sfârșitul brutal al tatei. După ce coborau, le ofeream ceva de băut la cafenea.


Nu mi-l amintesc pe medicul de gardă care a constatat decesul. În câteva ore, fața tatei a devenit de nerecunoscut. Spre seară, m-am aflat singură în cameră. Soarele se strecura printre obloane pe linoleum. Nu mai era tata. Nasul umpluse tot spațiul de pe fața suptă. În costumul lui albastru-închis prea larg, semăna cu o pasăre culcată. Îi dispăruse deja chipul de bărbat cu ochii larg deschiși și ficși din ceasul de după ce a murit. Nici măcar pe acela nu-l voi mai revedea vreodată.Am început să pregătim înmormântarea, să alegem firma de pompe funebre, slujba, ferparele, îmbrăcămintea de doliu. Aveam impresia că toate acestea n-aveau legătură cu tata. O ceremonie din care el va fi absent dintr-un motiv oarecare. Mama era într-o stare de mare agitație și mi-a mărturisit că, în noaptea dinainte, tata pipăise spre ea ca să o sărute, când deja nu mai vorbea. Ea a adăugat: „Știi, era băiat frumos când era tânăr“.


Luni a început să pută. Nu-mi închipuisem acest miros. O duhoare ușoară, apoi groaznică, de flori uitate într-o vază cu apă stătută.

Mama n-a închis prăvălia decât pentru înmormântare. Altfel, ar fi pierdut niște clienți și nu-și putea permite asta. Tata, decedat, se odihnea sus, iar ea servea pahare cu anason și vin roșu jos. Lacrimi, tăcere și demnitate, acesta este comportamentul ce trebuie avut la moartea unei rude apropiate, într-o viziune distinsă a lumii. Mama, ca și vecinii, ascultau de niște reguli de purtare în care nu are ce căuta grija de demnitate. Între moartea tatei, de duminică, și înmormântarea de miercuri, fiecare obișnuit al casei, de îndată ce se așeza jos, comenta evenimentul într-un mod laconic, cu voce scăzută: „Tare repede s-a dus...“, sau fals jovial: „Ei, s-a dat bătut patronul!“, își împărtășeau emoția de când au aflat vestea: „m-a întors pe dos“, „nici nu mai știu ce-am simțit“. Voiau astfel să-i arate mamei că nu e singură cu durerea ei; o formă de politețe. Mulți își aminteau când l-au întâlnit ultima dată bine, sănătos, căutând toate amănuntele acestei ultime întâlniri, locul precis, ziua, cum era vremea, vorbele schimbate. Evocarea minuțioasă a unui moment în care viața merge de la sine slujea la exprimarea a tot ce era șocant pentru rațiune la moartea tatei. Tot din politețe voiau să-l vadă pe patron. Mama n-a acceptat totuși toate cererile. Îi tria pe cei buni, însuflețiți de o simpatie adevărată, de cei răi, împinși de curiozitate. Soția unui vecin antreprenor a fost respinsă pentru că tata n-o putuse niciodată suferi în timpul vieții, nici pe ea și nici gura ei ca un cur de găină.

Luni, au sosit pompele funebre. Scara ce urcă din bucătărie la dormitoare s-a dovedit prea îngustă ca să treacă sicriul. Corpul a trebuit înfășurat într-un sac de plastic și târât, mai mult decât transportat, pe trepte, până la sicriul pus în mijlocul cafenelei, închisă timp de o oră. O coborâre prea lungă, cu comentariile cioclilor despre cum să-l apuce mai bine, cum să-l răsucească la cotitura scării etc.

Pe pernă rămăsese o adâncitură acolo unde-i stătuse capul. Cât a fost corpul acolo, nu făcuserăm curat în cameră. Hainele tatei erau încă pe scaun. Din buzunarul cu fermoar al salopetei, am scos un teanc de bani — încasările din miercurea precedentă. Am aruncat medicamentele și am dus hainele în coșul cu rufe murdare.

În ajunul înmormântării, am fiert o ciozvârtă de vițel pentru masa de după ceremonie. Ar fi fost nedelicat să-i trimiți acasă pe oamenii care-ți fac onoarea să asiste la funeralii. Soțul meu a sosit seara, bronzat, stânjenit de un doliu care nu era al lui. Prezența lui a părut deplasată acum mai mult ca niciodată. Am dormit amândoi în singurul pat de două persoane din casă, cel în care murise tata.


1. Abreviere de la Certificat d’aptitude au professorat de l’enseignement du second degré, echivalentul examenului de definitivat de la noi.


La biserică, mulți oameni din cartier, femeile care nu lucrau nicăieri, muncitori care-și luaseră liber o oră. Firește, nu se deranjase niciuna dintre persoanele „sus-puse“ cu care avusese de-a face tata în timpul vieții și nici alți comercianți. El nu făcea parte din nimic, își plătea doar cotizația la Uniunea Comercială, fără să participe la vreo activitate. În elogiul funebru, preotul a vorbit de „o viață de cinste și muncă“, „un om care nu a făcut rău nimănui“.


A urmat strângerea mâinilor. Dintr-o greșeală a paracliserului care dirija operația — doar dacă nu cumva s-a gândit el la acest tur suplimentar ca să înmulțească numărul celor veniți —, oamenii care ne strânseseră deja mâna au mai trecut o dată. De data asta, un tur rapid și fără condoleanțe. La cimitir, când sicriul a coborât legănându-se între funii, mama a izbucnit în plâns, ca în ziua nunții mele, la biserică.


Masa de după înmormântare s-a ținut în cafenea, pe mesele puse cap la cap. După un început tăcut, s-au iscat conversațiile. Copilul, trezit dintr-o lungă siestă, mergea de la unii la alții oferindu-le o floare, pietricele, tot ce găsea prin grădină. Fratele tatei, așezat destul de departe de mine, s-a aplecat ca să mă vadă și să mi se adreseze: „Ți-amintești când te ducea taică-tău la școală pe bicicletă?“. Avea glasul tatei. Pe la ora cinci, invitații au plecat. Am așezat mesele la loc fără să vorbim. Soțul meu a luat trenul înapoi chiar în seara aceea.