1.png

EDITORI:

Silviu Dragomir

Vasile Dem. Zamfirescu

Magdalena Mărculescu

DIRECTOR:

Crina Drăghici

REDACTOR:

Alexandra Fusoi

DESIGN:

Alexe Popescu

DIRECTOR PRODUCŢIE:

Cristian Claudiu Coban

DTP:

Gabriela Anghel

CORECTORI:

Irina Mușătoiu

Roxana Nacu

Conținutul acestei lucrări electronice este protejat prin copyright (drepturi de autor), iar cartea este destinată exclusiv utilizării ei în scop privat pe dispozitivul de citire pe care a fost descărcată. Orice altă utilizare, incluzând împrumutul sau schimbul, reproducerea integrală sau parţială, multiplicarea, închirierea, punerea la dispoziţia publică, inclusiv prin internet sau prin reţele de calculatoare, stocarea permanentă sau temporară pe dispozitive sau sisteme cu posibilitatea recuperării informaţiei, altele decât cele pe care a fost descărcată, revânzarea sub orice formă sau prin orice mijloc, fără consimțământul editorului, sunt interzise. Dreptul de folosință al lucrării nu este transferabil.

Drepturile de autor pentru versiunea electronică în formatele existente ale acestei lucrări aparțin persoanei juridice Lifestyle Publishing House SRL.

Copyright © 2020 by Kamal Ravikant

Published by arrangement with HarperOne, an imprint of HarperCollins Publishers.

Titlul original: LOVE YOURSELF LIKE YOUR LIFE DEPENDS ON IT

Autor: Kamal Ravikant

Copyright © Lifestyle Publishing, 2020, pentru prezenta ediţie

O.P. 16, Ghișeul 1, C.P. 0490, București

Tel.: +4 021 300 60 90 ; Fax: +4 0372 25 20 20

e-mail: comenzi@edituratrei.ro

www.edituratrei.ro

ISBN (print): 978-606-789-233-8

ISBN (epub): 978-606-789-321-2

Lifestyle Publishing face parte din Grupul Editorial Trei

Lui James, Kristine, Sajid, Sal, Sydney și Gideon.

Cartea aceasta a apărut datorită vouă. Vă mulțumesc.

De ce să citești această carte?

A fost cât pe ce să nu public această carte. Pentru că îmi era frică. Eram un preşedinte executiv care avusese o cădere nervoasă după ce compania lui dăduse faliment și care scrisese despre cum se salvase cu ajutorul iubirii față de propria persoană. Credeam că m-aș fi făcut de râs și cariera mea ar fi luat sfârșit.

Dar mi-am învins frica și am împărtășit celorlalți adevărul descoperit de mine: iubirea de sine. Ceea ce s-a întâmplat apoi mi-a schimbat viața.

Cartea a fost un succes. Oameni minunați din întreaga lume au scris despre ea pe rețelele de socializare. Au cumpărat-o pentru prieteni și pentru familie. Au publicat recenzii minunate despre ea. Unora cartea aceasta chiar le-a salvat viața. Iar pe alţii i-a ajutat să se iubească pe sine pentru prima dată.

Și când mă gândesc cât de aproape am fost să cedez în fața fricii! Iată o lecție importantă de viață.

Numeroși cititori m-au contactat pentru a-mi împărtăși cum anume au folosit această carte. Mi-au adresat întrebări din care am înțeles că, în ciuda succesului înregistrat, ceea ce povestisem nu era suficient. Pentru a crea un efect de durată, trebuie să merg mai în profunzime și să împărtășesc mai mult. O datoram acestei cărți. O datoram oricărei persoane care avea să o citească.

Așadar, la șapte ani după ce am publicat-o întâia oară, iat-o din nou. Cu răspunsurile la toate întrebările pe care le-am primit. Scriind această carte, scopul meu a fost ca, după ce o vei fi citit, nu doar să fii hotărât să te iubești pe tine însuți, ci și să știi exact cum anume se face. Și, cel mai important, cum să te asiguri că iubirea de sine te va însoţi toată viaţa.

Partea I, „Jurământul“, este varianta originală, doar că îmbogățită, adică ceea ce îmi doream să fi primit atunci când eram la pământ. Fără dulcegării, fără tâmpenii. Doar adevărul, simplu și la obiect. O citești și îți poți schimba viața.

Partea a II-a, „Manualul“, este nouă. Ea prezintă procesul pe care l-am rafinat de-a lungul anilor pentru a mă iubi pe mine însumi. Apoi îți arată cum să mergi mai departe. Tot ce am scris aici este simplu și eficient. Pe scurt, este un ghid pas cu pas despre cum să te iubești pe tine însuți. Iată alt lucru pe care aș fi vrut să mi-l fi spus cineva.

Partea a III-a, „Lecția“, care este și ea nouă, este o prezentare a momentelor în care am căzut rău. Ea documentează modul în care am aplicat tot ce am scris în această carte pentru a mă vindeca și apoi a mă ridica din nou. Vei fi martorul călătoriei mele interioare și exterioare, vei descoperi ce am făcut bine și ce greșeli am făcut. Întrucât deseori învățăm cel mai bine din exemple, faptul că vei afla despre transformarea mea te va ajuta să ți-o creezi pe a ta.

Eu îmi împart viața în două: înainte și după asumarea jurământului de a mă iubi. Nu îmi pot imagina un mod mai bun de a trăi. Te rog să încerci și tu. Chiar funcționează.

Partea I. Jurământul

Cum a început totul

În decembrie 2011 am participat la Weekendul Renașterii în Charleston, Carolina de Sud. Nu este ce îți imaginezi, nu e vorba despre cavaleri care se luptă în turniruri și nici despre dalbe domnițe. Este de fapt o conferință la care participă președinți de companii din Silicon Valley și New York, indivizi de la Hollywood din Los Angeles și politicieni din Washington împreună cu personalul lor. Seamănă cu conferințele TED, doar că toată lumea trebuie să participe la secțiuni sau să țină un discurs. În momentul înscrierii ți se solicită să indici premiile și recunoașterile obținute, iar drept exemplu ei indică premiul Nobel. Pe bune.

Eu nu aveam niciun premiu despre care să pomenesc. Sau pedigri. Și pe cartea mea de vizită nu scria nici Goldman Sachs, nici Morgan Stanley. Atunci când organizatorul evenimentului m-a prezentat publicului înaintea discursului pe care l-am susținut (tema care mi-a fost atribuită era „Dacă aș putea face orice…“), a spus: „Kamal nu poate sta locului. Indiferent dacă este infanterist în armata SUA, escaladează Himalaya sau traversează Spania în pelerinaj, el se află mereu în mișcare“.

Își făcuse temele. Nu-mi amintesc restul, ci doar ultima lui remarcă: „Sunt sigur că va avea lucruri interesante pe care să vi le împărtășească“.

Am avut la dispoziție exact două minute ca să urc pe scenă și să mă adresez unui public format din cercetători, oficiali de la Pentagon, politicieni și președinți de companii, toți fiind mult mai calificați decât mine să vorbească despre aproape orice. Antevorbitorul meu era cel mai tânăr absolvent de MIT. Șef de promoție, evident.

Este interesant ce îți trece prin minte în astfel de clipe. Este adevărat că timpul încetinește. Dar acesta este aproape un clișeu. Nu mai există decât scena și microfonul. Urci. Publicul se zărește ca prin ceață, ca într-o fotografie mișcată. Pornește cronometrul.

Și apoi am știut ce să fac. Aveam să le ofer ceva ce nu le mai putea oferi nimeni altcineva. Adevărul meu. Un lucru pe care l-am învățat strict din experiența mea; un lucru care m-a salvat. Și publicul s-a zărit apoi clar.

— Dacă aș putea face orice, am spus la microfon, aș împărtăși lumii secretul vieții.

Râsete din public.

— Pe care tocmai l-am descoperit acum câteva luni.

În următoarele două minute, am vorbit despre vara anterioară, când fusesem foarte bolnav, aproape imobilizat la pat. Compania pe care o construisem de la zero în urmă cu patru ani dăduse faliment, tocmai trecusem printr-o despărțire și o prietenă dragă murise subit.

— Dacă aș zice că eram deprimat ar fi însemnat că era o zi bună, am spus.

Am povestit despre noaptea în care am stat treaz privind pe Facebook pozele prietenei mele care murise, plângând nefericit, simțindu-i lipsa. Le-am spus despre cum m-am trezit a doua zi, fără nicio dorință de a continua la fel, despre jurământul pe care l-am făcut și despre modul în care el a schimbat totul. După câteva zile am început să mă simt mai bine. Din punct de vedere fizic și emoțional. Dar ce m-a surprins era că viața în sine s-a schimbat în bine. În decurs de o lună, viața mea se transformase. Singura constantă era jurământul pe care mi-l făcusem mie însumi și faptul că l-am respectat.

Pe parcursul conferinței și ulterior, oamenii au venit la mine și mi-au spus ce mult însemna pentru ei ceea ce tocmai le povestisem. O femeie mi-a zis că în timp ce stătea pe scaun și mă asculta și-a dat seama că tocmai acesta era motivul pentru care venise la conferință. Și nu făcusem decât să le povestesc despre un adevăr pe care îl aflasem.

După o lună, când unul dintre prietenii mei trecea printr-o perioadă dificilă, am notat repede ce făcusem în vara respectivă și i-am trimis textul. L-a ajutat enorm. La câteva luni după aceea, i-am trimis textul într-un e-mail lui James Altucher, un prieten drag și bloggerul meu preferat. Mi-a răspuns propunându-mi să îl prezinte pe blogul lui.

Evident, am refuzat.

La drept vorbind, m-am panicat. Aveam mulți prieteni care îi citeau blogul. Eu sunt un antreprenor din Silicon Valley; este în regulă să scriu despre companii nou-înființate. Dar despre chestii din astea?

„Trebuie“, mi-a răspuns James. „Este unicul mesaj cu adevărat important.“

I-am mărturisit teama mea legată de ce vor spune oamenii. Iată răspunsul lui, pe care nu îl voi uita niciodată și pentru care îi vor fi veșnic recunoscător: „Nu postez un articol decât dacă îmi fac griji despre ce vor crede oamenii despre mine“.

Așa că am ajuns la o înțelegere cu el. Eu urma să scriu despre ceea ce învățasem, despre întregul proces, despre reușitele și eșecurile mele. Aveam să le adun pe toate într-o carte și să i-o trimit. Dacă îi plăcea, urma să o public.

Și astfel am ajuns aici.

Despre ce este vorba?

Iubește-te pe tine însuți. Este întocmai ce ți-a spus și ție mama, același lucru pe care cărțile motivaționale îl repetă de suficiente ori încât să devină un clișeu. Dar există o diferență. În cazul meu, nu sunt doar vorbe goale. Este ceva ce am învățat dinăuntrul meu, ceva ce, cred eu, m-a salvat. Mai mult decât atât, este vorba despre modul în care am început să fac acest lucru. În mare, procesul acesta este atât de simplu, încât poate părea idiot. Dar simplitatea înseamnă adevăr. Simplitatea înseamnă putere.

Pornind de la mesajul pe care i l-am trimis prietenului meu, aceasta este o colecție de gânduri despre lecțiile pe care le-am învățat, lucrurile care au funcționat și cele care au eșuat. Despre momentele reușite și eșecurile zilnice.

Așa cum îmi tot reamintește un amic al meu, este vorba despre o practică. Nu mergi la sală o singură dată și consideri că ți-ai atins scopul. Același lucru este valabil și aici. Meditația este o practică. Mersul la sală este o practică. Iubirea de sine, poate cea mai importantă dintre toate, este o practică.

Adevărul constă în faptul că trebuie să te iubești pe tine însuți cu aceeași forță cu care te-ai cățăra dacă ai atârna de marginile unei stânci ținându-te în degete. Ca și cum viața ta ar depinde de asta. Odată ce începi, nu îți va fi greu să continui. Ai nevoie doar de dedicare și îți voi arăta cum am reușit eu.

Pe mine m-a transformat. Sunt convins că ți se va întâmpla și ție același lucru.

Începutul

Eram într-o stare proastă. Nefericit peste măsură. Erau zile când zăceam în pat, cu draperiile trase, în timp ce zilele treceau una după alta, iar eu nu voiam să fac nimic. Să îmi confrunt gândurile. Să confrunt faptul că nu eram bine. Să mă confrunt cu suferința. Să mă confrunt cu falimentul companiei mele. Să mă confrunt… cu viața.

Iată ce m-a salvat.

Ajunsesem într-un punct critic. Mi-l amintesc bine.