1.png

EDITORI: Silviu Dragomir, Magdalena Mărculescu

DIRECTOR: Crina Drăghici

REDACTARE: Andreea Tudorică

DESIGN: Alexe Popescu

DIRECTOR PRODUCȚIE: Cristian Claudiu Coban

DTP: Ofelia Coșman

CORECTURĂ: Irina Mușătoiu, Dana Anghelescu

Conținutul acestei lucrări electronice este protejat prin copyright (drepturi de autor), iar cartea este destinată exclusiv utilizării ei în scop privat pe dispozitivul de citire pe care a fost descărcată. Orice altă utilizare, incluzând împrumutul sau schimbul, reproducerea integrală sau parţială, multiplicarea, închirierea, punerea la dispoziţia publică, inclusiv prin internet sau prin reţele de calculatoare, stocarea permanentă sau temporară pe dispozitive sau sisteme cu posibilitatea recuperării informaţiei, altele decât cele pe care a fost descărcată, revânzarea sub orice formă sau prin orice mijloc, fără consimțământul editorului, sunt interzise. Dreptul de folosință al lucrării nu este transferabil.

Drepturile de autor pentru versiunea electronică în formatele existente ale acestei lucrări aparțin persoanei juridice Lifestyle Publishing House SRL

Copyright © 2021 by Aviva Romm. All rights reserved.

Published by arrangement with HarperOne, an imprint of HarperCollins Publishers.

Titlul original: Hormone Intelligence: The Complete Guide to Calming Hormone Chaos and Restoring Your Body’s Natural Blueprint for Well-Being

Autor: Aviva Romm, M.D.

Copyright © Lifestyle Publishing, 2022 pentru prezenta ediţie

O.P. 16, Ghișeul 1, C.P. 0490, București

Tel.: +4 021 300 60 90 ; Fax: +4 0372 25 20 20

e-mail: comenzi@edituratrei.ro

www.lifestylepublishing.ro

ISBN (print): 978-606-789-301-4

ISBN (epub): 9786067893663

Lifestyle Publishing face parte din Grupul Editorial Trei

Carte dedicată vouă, celor cărora vi s-a spus că sunteți prea sensibile, prea deschise, prea emoționale, că reacționați hormonal. Asumați-vă senzațiile, ele sunt sisteme de ghidare interioară. Vă oferă o superputere.

Tuturor celor care v-ați pus încrederea în mine ca medic, vindecătoare sau îndrumătoare, împărtășindu-mi problemele și poveștile de vindecare. Mulțumesc. Vă voi asculta mereu.

Fetelor de acum — femeile de mâine — le doresc să moștenească o lume în care să poată evolua și care să le ofere mai mult control asupra propriului corp.

Fiicelor, finei și viitoarelor mele nepoate.

„Un nume, ce-i?“

(William Shakespeare)

Genul și limbajul folosite în această carte

Intenția mea este ca această carte să se adreseze tuturor persoanelor care se confruntă cu afecțiuni hormonale sau ginecologice. Ea abordează problemele de sănătate ale femeilor și / sau celor care posedă „caracteristici feminine“. Folosesc cuvintele „femeie“ sau „ea“, dar pe măsură ce citești, te rog să le înlocuiești cu termenii cu care te identifici tu personal.

De asemenea, am utilizat termeni medicali anatomici pentru a avea un limbaj comun care să ne permită să înțelegem informații despre sănătate, astfel încât să fim mai stăpâne pe noi atunci când mergem la medic. Totuși, vreau să menționez că mulți dintre acești termeni au fost stabiliți de și pentru bărbați (de pildă vagin înseamnă „teacă“ de sabie), limbaj care a influențat modul în care e privit corpul femeii. În viața mea personală, folosesc termenul sanscrit yoni în loc de vulvă, deoarece are o conotație feminină sacră, o tentă cu care te vei întâlni ocazional pe parcursul acestei cărți. În general, evit termeni ca organe de reproducere (cu excepția cazurilor în care sunt cu adevărat relevanți) și organe sexuale, deoarece nu toți oamenii care au organe de reproducere vor să se reproducă, și cei care nu au aceste părți ale corpului ar putea fi, totuși, extrem de sexuali. Scopul meu este să abordez tema sănătății femeilor într-un mod nou și cuprinzător, în așa fel încât să ne simțim cu toții împliniți și în siguranță, inclusiv în exprimarea lucrurilor de care avem nevoie pentru a fi sănătoși. Sper din toată inima să te regăsești în aceste informații și povești. Îmi asum întreaga responsabilitate pentru carențele mele lingvistice și îți apreciez răbdarea.

Introducere

Nu ești disfuncțională

„Nu mai accept ceea ce nu pot schimba. Voi schimba ceea ce nu pot accepta.“

— Angela Y. Davis

Nu ar fi grozav să aștepți cu nerăbdare menstruația sau, cel puțin, să nu o mai urăști, știind că nu te vei mai lupta cu crampele, schimbările de dispoziție îngrozitoare, sâni dureroși și balonări? Cum ar fi să te trezești știind că nu mai e nevoie să iei calmante, unele chiar mai puternice, doar ca să reziști peste zi durerilor provocate de endometrioză? Cât de fantastic ar fi să nu fii nevoită să iei „contraceptive“ ca să scapi de dureri menstruale, acnee, endometrioză sau simptomele sindromului ovarului polichistic (SOPC)? Cum ar fi să poți rămâne însărcinată cu ușurință, când simți că ești pregătită, fără să mai cheltuiești sume fabuloase sau să suporți luni întregi stresul fizic și mental provocat de tratamentele de fertilitate — sau să știi cum să faci ca aceste tratamente să fie mult mai eficiente? Cum ar fi să avem o menopauză sănătoasă, să scăpăm de terapia de substituție hormonală (TSHR) pentru tratarea bufeurilor, uscăciunii vaginale, tulburărilor de somn, sau de histerectomie în cazul fibroamelor? Și cum ar fi să te trezești în fiecare dimineață pregătită pentru o nouă zi cu energie, vitalitate, încredere în corpul tău și, chiar (îndrăznesc să spun), simțindu-te sexy?

Probabil că ai căutat deja soluții pe internet, poate ai schimbat dieta, ai luat suplimente, ai făcut yoga sau ai consultat un terapeut în acupunctură, un medic naturist, un psihoterapeut, un antrenor în sănătate sau toate la un loc. Bravo! Încrengătura de opțiuni și sfaturi ale „experților“ este, însă, copleșitoare și poate chiar provoca anxietate. Există atât de multe informații, de multe ori contradictorii și e greu să știi în cine și în ce să ai încredere. Este posibil să fi consumat deja mult timp și bani încercând diverse tratamente care pur și simplu nu au funcționat. Asta ar face pe oricine să clacheze, să spună „la dracu’ cu toate“ și să recurgă la ibuprofen!

Iată o soluție medicală, cu totul nouă, pentru femei! Te invit să respiri ușurată, pentru că acum este posibil. Eu sunt dr. Aviva Romm. Scopul acestei cărți este de a aduce o schimbare, de a-ți oferi ghiduri practice și accesibile în care poți avea încredere deoarece au fost dovedite clinic și sunt cu adevărat funcționale, ajutându-te să îți recapeți echilibrul hormonal, ginecologic, și sănătatea în general. Voi fi alături de tine în această călătorie, am o experiență de treizeci și șase de ani ca moașă calificată și medic instruit la Universitatea Yale (da, și una, și alta!), cu specializare în sănătatea femeilor. Experiența m-a făcut să înțeleg de ce a venit momentul înlocuirii revoluționare a vechii strategii de a prescrie pastile cu o atitudine indiferentă, cu una în care femeile primesc respectul cuvenit, în care e luată în considerare capacitatea noastră de a ne vindeca fără medicamente și intervenții chirurgicale ca primă sau unică metodă de tratament. Știu, de asemenea, că ești în căutare de soluții și ți le voi prezenta pe cele mai importante.

Fără îndoială, ai ales această carte pentru că te confrunți cu un dezechilibru hormonal sau o afecțiune ginecologică care pe axa gravității se situează undeva între enervantă/incomodă și severă/epuizantă. Știi că nu e ceva în regulă, dar nu poți obține un diagnostic și vrei să știi ce se întâmplă. Sau poate ai primit un diagnostic, dar ești complet confuză cu privire la ce înseamnă și ce poți face. Și poate că preferi soluții mai naturale în locul tratamentului farmaceutic sau chirurgical care ți s-a propus ca unică opțiune.

Dacă te întrebi ce naiba se întâmplă cu menstruația ta, dacă ți-e rău și te-ai săturat ca hormonii să preia controlul (în ultima vreme sau de când te știi!), sau te simți pur și simplu incomod lună de lună sau zi de zi, dacă te-ar interesa alternative naturale, dar nu ai idee cât sunt sigure sau eficiente, sau dacă medicul nu pare să ia în serios bănuiala ta că ai o afecțiune și nu ai putut obține un răspuns care să te mulțumească despre ceea ce trebuie să faci, află că nu ești singură și, în sfârșit, ai nimerit la locul potrivit.

Dacă te confrunți sau nu cu simptomele specifice pe care le voi enumera mai jos, sau cu una dintre cele șapte afecțiuni majore pentru care îți întind o mână de ajutor în această carte, dacă ești sau nu curioasă să afli mai multe despre hormoni și corpul tău sau dacă ai un dezechilibru hormonal etc., în esență, această carte îți va răspunde la întrebarea: În ce constă sănătatea hormonală și cum o obții?

O epidemie hormonală invizibilă

De ce sunt atât de hotărâtă să te susțin în această călătorie? Pentru că eu cred că meriți să-ți trăiești viața din plin, iar hormonii ne influențează major aproape orice aspect al vieții. Mai simplu spus: dacă hormonii tăi nu sunt fericiți, nici tu nu vei fi! De asemenea, ca femeie, moașă, medic și mamă a trei fiice, știu că meriți răspunsuri mai bune decât primesc majoritatea femeilor de la ginecologul lor. După cum vei afla în cele ce urmează, suntem în toiul unei epidemii invizibile, în care un număr foarte mare de femei de orice vârstă sau etapă biologică — cel puțin 80% — se vor lupta în timpul vieții cu hormonii sau o problemă ginecologică suficient de gravă încât să le tulbure calitatea vieții, cariera sau starea de sănătate în general. Și, deși afecțiunile hormonale și ginecologice ale femeilor (fie ele adolescente sau aflate la menopauză) au atins cifre uriașe în ultimul deceniu, cei mai mulți reprezentanți din domeniul medical tind să considere acest lucru „noua normalitate“, să ridice din umeri și să spună „ia contraceptive“, explicând în diverse moduri că nu e mare lucru.

Dar este mare lucru. Mult prea mul­te femei suportă un disconfort mult prea mare de mult prea multă vreme.

Multiplele fațete ale afecțiunilor hormonale

Afecțiunile hormonale se manifestă sub multe forme.