1.png

EDITORI:

Silviu Dragomir

Vasile Dem. Zamfirescu

director editorial:

Magdalena Mărculescu

REDACTARE:

Sofia-Manuela Nicolae

Design și ilustrație copertă: Andrei Gamarț

DIRECTOR PRODUCŢIE:

Cristian Claudiu Coban

DTP:

Dan Crăciun

CORECTURĂ:

Duşa Udrea-Boborel

Sabina Lungu

Conținutul acestei lucrări electronice este protejat prin copyright (drepturi de autor), iar cartea este destinată exclusiv utilizării ei în scop privat pe dispozitivul de citire pe care a fost descărcată. Orice altă utilizare, incluzând împrumutul sau schimbul, reproducerea integrală sau parţială, multiplicarea, închirierea, punerea la dispoziţia publică, inclusiv prin internet sau prin reţele de calculatoare, stocarea permanentă sau temporară pe dispozitive sau sisteme cu posibilitatea recuperării informaţiei, altele decât cele pe care a fost descărcată, revânzarea sub orice formă sau prin orice mijloc, fără consimțământul editorului, sunt interzise. Dreptul de folosință al lucrării nu este transferabil.

Drepturile de autor pentru versiunea electronică în formatele existente ale acestei lucrări aparțin persoanei juridice Editura Trei SRL.

Titlu original: The Emotionally Exhausted Woman: Why You're Feeling Depleted & How to Get What You Need

Autor: Nancy Colier

Copyright © 2022 by Nancy Colier

© Editura Trei, 2024

pentru prezenta ediție

O.P. 16, Ghișeul 1, C.P. 0490, București

Tel.: +4 021 300 60 90; Fax: +4 0372 25 20 20

E-mail: comenzi@edituratrei.ro

www.edituratrei.ro

ISBN (print): 978-606-40-2141-0

ISBN (EPUB): 978-606-40-2209-7


Pentru Juliet, Gretchen și Frederic

Introducere

Cine are grijă de tine?

„Cine are grijă de tine?“ Această singură întrebare face să plângă mai multe femei decât oricare altă întrebare pe care aș pune-o. După lacrimi, răspunsul care vine de obicei este unul simplu: nimeni.

Ai simțit vreodată că nimeni nu are grijă de tine și, poate și mai important, că nici tu însăți nu ai grijă de tine, nu într-un fel care să funcționeze? Femeile descriu aceeași situație, indiferent din ce mediu social, economic, educațional sau rasial ar proveni. „Mă simt de parcă aș avea un cordon ombilical atașat de mine, dar al cărui flux curge într-o singură direcție — spre exterior.“ Ne trăim viața ocupându-ne de nevoile tuturor, jucându-ne rolul de mama tuturor răniților, fiind fete bune și străduindu-ne să fim și mai bune, însă adesea cu prețul neglijării propriilor noastre nevoi.

Ai fost mereu prezentă în viețile tuturor, ai anticipat și ai îndeplinit nevoile celorlalți, le-ai purtat poverile sufletești, ai dat totul din punct de vedere emoțional, fizic și spiritual, ai mers până în pânzele albe dacă a fost nevoie, uitând de propriile tale nevoi și îndepărtându-te de ceea ce e autentic și esențial în tine? Este viața ta orientată, mai presus de orice, către a fi plăcută, către un stil de a trăi, în esența lui, care face abstracție de tine și de ceea ce tu ai nevoie pentru a te putea exprima cu adevărat pe tine însăți?

E posibil să ai nevoie de mult timp ca să-ți dai seama că ești epuizată emoțional și, până să o faci, e posibil să fi dezvoltat deja o grămadă de strategii de adaptare sau de anesteziere emoțională, astfel încât să nu mai fii nevoită să simți atâtea. Poate că ai acceptat, la un anumit nivel, că nevoile tale nu vor fi îndeplinite și că tu nu vei ajunge să fii în vreun fel care să te satisfacă, și că probabil așa e viața.

Așadar, care sunt aceste nevoi neîmplinite? Ce nu primim noi și se transpune într-o epuizare cronică? Fiecare femeie are dorințele și dorurile ei, însă există unele nevoi care, atunci când nu sunt împlinite, dau naștere unei epuizări emoționale și unei deconectări de la propriul sine care reprezintă normalitatea pentru multe dintre noi.

În calitate de ființe umane, dincolo de gen sau identitate, împărtășim cu toții nevoia de a fi văzuți și cunoscuți. Și, mai precis, să fim văzuți și cunoscuți nu doar pentru ceea ce facem și oferim celorlalți, ci și pentru ceea ce suntem în esența noastră. Împărtășim o dorință de a trăi autentic, de a fi adevărați, astfel încât experiențele noastre exterioare să fie în acord cu cele interioare — să trăim o viață pe care să o simțim ca fiind a noastră, o viață care să conțină adevărul nostru personal.

În sfârșit, și poate că aceasta e trăsătura cea mai universală, cu toții tânjim să fim iubiți și acceptați — fără să fim criticați și judecați — ceea ce reprezintă esența însăși a sentimentului că cineva se îngrijește de noi. Tânjim după această conexiune, nu doar cu ceilalți, ci și cu noi înșine. Dacă aceste nevoi nu ne sunt împlinite sau nu ne sunt suficient împlinite, sfârșim prin a ne simți secătuiți. Pornind în această călătorie, rezervă-ți un moment și întreabă-te: Ce dorință ascunsă, nevoie, chemare, experiență sau burnout te-a adus pe tine la această carte? Ce foame nu-ți dă pace?

Uneori, epuizarea ta emoțională pare de neînlăturat și acută. Dar poate, de asemenea, să se prezinte ca o imagine de fundal, un sentiment dominant de insatisfacție și neîmplinire — un vid. Te-ai putea afla în dificultatea de a-ți găsi cuvintele pentru a-ți descrie epuizarea, chiar dacă o simți din plin.

Ceea ce este epuizarea fizică pentru corp este epuizarea emoțio­nală pentru suflet și spirit. Aceasta se poate manifesta sub diverse forme: depresie, anxietate, frustrare, deznădejde, furie, oboseală, dependență, dureri de cap, dureri cronice și insomnie… oricare dintre ele și toate la un loc pot fi manifestări ale epuizării emoționale. Pentru a ne completa pe noi înșine și a ne reconecta cu vitalitatea noastră de bază, trebuie mai întâi să cunoaștem cauza epuizării noastre. Nu putem repara ceva până ce nu știm unde e defecțiunea — nu ne putem descoperi adevărata forță interioară până ce nu putem vedea ce-i stă în cale.

Această carte a luat naștere din curiozitatea și preocuparea mea personală. După nenumărate interviuri luate femeilor, după decenii de terapie cu clientele mele, am ajuns să mă întreb: De ce atât de multe femei spun despre ele însele că se simt secătuite emoțional? De ce atât de multe femei trăiesc cu fantoma a ceva ce obișnuiau să fie sau nu au fost niciodată, dar ar fi putut fi? De ce atât de multe femei se simt deconectate de ceea ce au cu adevărat nevoie, de ceea ce sunt cu adevărat, decuplate de la acest izvor cu apă vie? Și, mai important decât toate aceste de ce-uri, ce putem face noi în această privință, cum putem să ne redescoperim pe noi însene și să reaprindem flacăra focului nostru interior?

Narațiunea culturală zice așa: persoana noastră contează, nevoile noastre sunt valide și avem tot dreptul din lume să ne exprimăm adevărul propriu. La un nivel superficial, ideea de autenticitate este aplaudată în societatea noastră. Fii îndrăzneață — fii autentică. Fii tu! Suntem încurajate să ne bucurăm de unicitatea noastră, să dăm glas adevărurilor noastre, să fim… noi. Asta e ceea ce se întâmplă la suprafață, însă, la un nivel mai profund, această filosofie de viață contrazice tot ceea ce am fost învățate mereu să fim.

În realitate, respingerea și discreditarea continuă a nevoilor femeilor de către societate, care le pune etichete negative și le ridiculizează atunci când și le exprimă deschis, dar le idealizează pe cele care par lipsite de nevoi și care se sacrifică, ne-a determinat să ne creăm o relație cu propriile noastre nevoi care, ca și cea care ne e oferită drept exemplu, este una critică și dezaprobatoare. Oprește-te o clipă și gândește-te la propria ta viață: gândește-te la felul în care adevărul tău a fost discreditat de ceilalți, și cum atât de multe dintre noi au contribuit la propria lor discreditare.

În ciuda progresului înregistrat în privința forței de muncă, a familiei și pe plan social, pe scena politică și în toate celelalte domenii, atât de multe femei încă au credința că ele nu ar trebui să aibă nevoi. Puține poate, pe ici pe colo, dar nu adevăratele nevoi pe care le avem de fapt, și nu acele nevoi care deranjează. Să ai nevoi este încă perceput ca un eșec și, de regulă, ca eșecul nostru.

Scopul acestei cărți este acela de a te ajuta să-ți conștientizezi nevoile și poate, mult mai important, relația ta cu nevoile tale. Îți va arăta cum să ai grijă de tine dinspre interior spre exterior și nu doar să joci rolul cuiva care practică o îngrijire personală corectă. Este un ghid care te va ajuta să-ți creezi o stare interioară de vitalitate și autenticitate, care nu se axează pe găsirea partenerului potrivit, pe un plan de autoperfecționare sau pe vreo cremă facială. Scopul meu este să te deturnez de la a te îngriji de nevoile celorlalți la îngrijirea de sine, dar într-un fel cu totul nou (care nu înseamnă să nu mai ai grijă de alții).

Noutatea constă într-o abordare total diferită a îngrijirii personale — nu de genul unei remedieri temporare, a unui sentiment de bine cum sunt promisiunile actualului curent al industriei îngrijirii personale, genul care în cele din urmă te duce la eșec. Îți voi oferi ceva mai profund, mai de încredere și, cred eu, infinit mai valoros. Un avertisment, totuși: dacă te decizi să pornești în această călătorie, fii pregătită să te întâlnești cu tine însăți, să te scoți la iveală pe tine, cea care se ascunde în spatele rolurilor pe care le joci; pregătește-te să te vezi pe tine, cea eliberată de toate încercările de a le face pe plac celorlalți. Fii pregătită pentru schimbare.

Intenția mea este să-ți dau putere și curaj pentru a fi o persoană care nu se limitează la a face pe plac, la a se împărți în zecile de roluri pe care le joacă pentru ceilalți. Vreau să te determin să ai curajul nu doar să știi, ci și să-ți afirmi adevărul tău personal și să trăiești conform acestuia. Să te ajut să descoperi cine ești tu de fapt — dincolo de talentul tău de a te face plăcută. În fine, această carte îți arată cum să devii femeia pentru care este mai important să se placă pe sine decât să fie pe placul altora. Dacă asta este ceea ce-ți dorești și ai nevoie, dacă ești dornică să te angajezi în acest proces, va veni vremea când vei avea încredere în adevărul tău și-l vei susține.

În esența ei, această călătorie prin intermediul lecturii are ca temă principală conștientizarea. Investigându-te, vei ajunge să vezi adevărurile pe care le-ai presupus despre ce înseamnă să fii femeie, credințele-nucleu pe care ți le-ai însușit despre propriile tale nevoi și condiționările la care ai fost supusă de societate, de familie, de educație, de mass-media și din toate părțile — condiționări care te-au determinat să cauți acceptarea în detrimentul autenticității. Vei deveni conștientă de faptul c-ai fost pregătită să gestionezi și să te îngrijești de nevoile celorlalți cu prețul propriilor tale nevoi — să dispari pentru tine însăți, pentru a părea atractivă în ochii celorlalți.

Ține minte: doar prin punerea în lumină a umbrelor tale, prin cunoașterea a ceea ce se întâmplă în interiorul tău preluând mesajul acestei cărți deja faci o treabă bună. Deja te schimbi.

Mergând și mai departe, voi descrie cum se simte epuizarea emoțională și ce anume o provoacă. Deschid larg colivia nevoii de a plăcea: capcana în care cădem în continua noastră încercare (și veșnicul sentiment că e datoria noastră) de a le face pe plac celorlalți pentru a ne simți în siguranță din punct de vedere emoțional, ca să nu fim judecate și respinse. Voi analiza fiecare gratie în parte a coliviei noastre, de asemenea comportamentele pe care le adoptăm pentru a rămâne în interiorul coliviei și pentru a rămâne plăcute în ochii celorlalți. Și toate felurile în care ne abandonăm pe noi însene, crezând că avem grijă de noi.

Te voi ghida prin periculosul și durerosul câmp minat al judecăților, al reproșurilor și etichetelor impuse femeilor de cultura modernă (și pe care ni le impunem și noi), de la dificilă la pretențioasă la obsedată de control… întregul arsenal de amenințări care ne reduc la tăcere și ne ignoră nevoile. Voi avea în vedere mediul familial timpuriu — modul în care cei care te-au îngrijit au răspuns nevoilor tale și în care acest răspuns ți-a modelat și ți-a distorsionat credințele —, de asemenea, strategiile la care ai recurs pentru a-ți împlini nevoile.

Pe tot acest drum, voi scoate la lumină credințele-nucleu — acele adevăruri imaginate și presupuse realități care lâncezesc în umbra minții noastre, care în ultimă instanță ne formează și ne ghidează comportamentul; credințele-nucleu care instigă vinovăția, rușinea și reproșurile și care, dacă vor rămâne în umbră, vor continua să stea în calea nevoilor noastre.

Apoi vom face un plonjon adânc în industria de 11 miliarde de dolari a îngrijirii personale, sistemul care, în cele din urmă, a eșuat în încercarea lui de a veni în întâmpinarea adevăratei cauze a extenuării noastre sau de a o remedia.

Și voi oferi oare vreo soluție, probabil că te întrebi. Da. Îți voi oferi o abordare fundamental diferită a îngrijirii personale, instrumente practice și concrete pentru a duce o viață în care să ai grijă de tine, pentru a fi tu în lume. Îți voi oferi o modalitate de a-ți fixa un scop din rostirea adevărului, și nu de a încerca să te asiguri că ești pe placul celorlalți. Această carte este un ghid care te învață cum să trăiești viața unei femei care știe că experiența ei contează și că ea contează, a unei femei care își respectă propriile nevoi și se preocupă de ele, care are încredere în ceea ce știe. O femeie care va sta neabătută de partea ei înseși.

Dacă încă mai citești, bănuiesc că te regăsești în sentimentul de epuizare emoțională, de nealiniere cu propria ta persoană într-un mod semnificativ, de neîmplinire a propriilor nevoi sau poate chiar de a nu ști care îți sunt nevoile. Sau poate ți-au atras atenția speranța și posibilitatea unei vieți mai autentice și mai vii. Oricare ar fi motivul, este bine că încă ești aici.

E ușor să vorbești despre asta, dar să duci viața unei femei încrezătoare și veritabile, care mai are și nevoi pe deasupra, nu e un lucru ușor. De fapt, poate fi de-a dreptul riscant. Suntem aspru criticate pentru că suntem ceea ce suntem… de bărbați și de femei (și de noi însene). Am fost condiționate să ne asigurăm că nu vexăm pe nimeni niciodată, lucru care adesea nu se potrivește cu ideea de a fi puternică, vizibilă și sinceră. Ignorarea nevoilor și experiențelor noastre și focalizarea pe fericirea celorlalți poate părea cea mai sigură și înțeleaptă alegere.

Dar aici e toată chestia: Nu trebuie să-i abandonezi pe cei pe care-i iubești pentru a avea grijă de tine. De asemenea, nu trebuie să te abandonezi pe tine însăți pentru a te simți fericită și în siguranță. De-a lungul anilor, am însoțit nenumărate femei, multe dintre ele probabil ca tine, în ceea ce eu cred că este cea mai importantă călătorie pe care a făcut-o vreodată oricare dintre noi: aceea de a porni de la persoana pe care credem că toți ceilalți vor să o vadă în noi și de a ajunge la persoana care suntem, de fapt. Este un proces de relocare a centrului tău de gravitație și a stelei tale polare din lumea exterioară în interiorul tău. Este o întoarcere acasă.

De fiecare dată când văd o femeie trecând prin această transformare, în care își găsește adevărata voce — adevăratele nevoi, adevărata putere și adevăratul sine, mereu în felul ei specific — și eu mă transform, la rândul meu. Este ca și cum aș asista de fiecare dată la producerea unui miracol. Uimirea profundă pe care o trăiesc mereu în urma acestui proces este ceea ce m-a determinat să scriu această carte.

Te invit să citești aceste pagini pe-ndelete și cu atenție. Gândește-te ce înseamnă pentru tine să fii femeie în această societate, la provocările cu care te-ai confruntat personal, atât în interiorul tău, cât și în afară. Analizează felul în care ai fost modelată — limitată sau prinsă în capcana condiției tale feminine. Acordă o atenție deosebită felului în care te raportezi la propriile tale nevoi și felului în care permiți (sau nu permiți) nevoilor tale să conteze. S-ar putea să-ți pui întrebarea: „Dar ce trebuie să fac eu? Cum se vede sau se simte să faci asta? De unde să încep?“ Răspunsul este să parcurgi pur și simplu materialul, să-i permiți să-ți penetreze conștiința și să-l lași să-și facă loc în experiențele tale de viață, în orice fel este nevoie.

Putem și trebuie să ne aliem pentru a face posibilă schimbarea. Te încurajez să te asociezi cu alte persoane pe acest drum, pentru a aduce această cunoaștere la un nivel personal și cultural. În acest scop, am creat un ghid al grupului de lectură pe care îl poți accesa la adresa http://www.newharbinger.com/50157.

Dacă decizi să te încumeți să parcurgi această călătorie, îți cer o singură favoare: promite-mi că nu te vei învinovăți pentru ce vei descoperi pe traseu, că vei rămâne de partea ta pe parcursul acestui proces. Lasă cuvintele de pe aceste pagini să însemne exact ceea ce înseamnă pentru tine. Nu există o cale corectă pentru a le experimenta. Dar lasă-le să te atragă în această experiență; nu transforma acest proces pur și simplu într-o altă idee, într-un alt obiectiv pe care să-l pui pe lista ta cu lucruri de făcut.

Ține-te de el și aplică-l în propria ta viață (chiar dacă nu vei spune niciodată cuiva că o faci). Folosește-te de ceea ce funcționează și lasă restul în urmă; nu totul va rezona cu tine, pentru că tu ești tu și nimeni altcineva, pentru că ți-ai parcurs propriul drum unic până să ajungi aici. Consideră citirea acestei cărți o practică, una a ascultării profunde a propriei tale experiențe și a onorării adevărului adus la suprafață, oricare ar fi acela.