1.png

EDITORI:

Silviu Dragomir

Vasile Dem. Zamfirescu

director editorial:

Magdalena Mărculescu

REDACTARE:

Sofia Manuela Nicolae

Design și ilustrație copertă: Faber Studio (Adelina Butnaru)

DIRECTOR PRODUCŢIE:

Cristian Claudiu Coban

DTP:

Dan Crăciun

CORECTURĂ:

Dana Anghelescu

Oana Apostolescu

Conținutul acestei lucrări electronice este protejat prin copyright (drepturi de autor), iar cartea este destinată exclusiv utilizării ei în scop privat pe dispozitivul de citire pe care a fost descărcată. Orice altă utilizare, incluzând împrumutul sau schimbul, reproducerea integrală sau parţială, multiplicarea, închirierea, punerea la dispoziţia publică, inclusiv prin internet sau prin reţele de calculatoare, stocarea permanentă sau temporară pe dispozitive sau sisteme cu posibilitatea recuperării informaţiei, altele decât cele pe care a fost descărcată, revânzarea sub orice formă sau prin orice mijloc, fără consimțământul editorului, sunt interzise. Dreptul de folosință al lucrării nu este transferabil.

Drepturile de autor pentru versiunea electronică în formatele existente ale acestei lucrări aparțin persoanei juridice Editura Trei SRL.

Titlul original: How to Be Your Own Therapist

Autor: Owen O'Kane

Copyright © Owen O'Kane 2022

Originally published in the English language by HarperCollins Publishers Ltd. under the title How To Be Your Own Therapist.

Translation © EDITURA TREI 2023, translated under licence from HarperCollins Publishers Ltd.

Owen O’Kane asserts the moral right to be acknowledged as the author of this work.

Numele personajelor și detaliile legate de acestea au fost schimbate pentru a le proteja identitatea și intimitatea personală.

Această carte nu înlocuiește ședințele de terapie individuală, de care unii vor avea nevoie fără îndoială. Dacă simțiți nevoia unui sprijin profesional fie în grup, fie individual, apelați la ajutorul medicului/terapeutului dumneavoastră sau la cel al unei organizații de sănătate mentală.

Copyright © Editura Trei, 2023 pentru prezenta ediţie

O.P. 16, Ghișeul 1, C.P. 0490, București

Tel.: +4 021 300 60 90 ; Fax: +4 0372 25 20 20

e-mail: comenzi@edituratrei.ro

www.edituratrei.ro

ISBN (print): 978-606-40-1826-7

ISBN (epub): 978-606-40-1994-3

Partenerului meu, Mark, care a crezut

că îi pot ajuta pe mulți prin cărțile mele.

Îți mulțumesc pentru încurajările tale

și pentru încrederea ta în mine.

Introducere

Sunt psihoterapeut și, ca majoritatea psihoterapeuților, am recurs și eu la terapie. Mi-a schimbat viața. De fapt, terapia m-a atins atât de profund, încât m-a inspirat să mă fac și eu psihoterapeut.

Cred că psihoterapia are potențialul de a schimba în bine viața oricui. Dar aici întâmpinăm o problemă. Nu e ieftină, e greu accesibilă și de multe ori se stă cu anii pe listele de așteptare. Și, să nu uităm că psihoterapia este încă stigmatizată! Dar dacă simțiți o ezitare cât de mică, gândiți-vă așa: uneori, creierul nostru are nevoie de puțină îngrijire și atenție ca să ne poată ajuta să facem față provocărilor vieții. Și în acest punct, o psihoterapie de calitate ne poate veni în ajutor. Nu e nimic ciudat sau de speriat. Vă asigur că nu veți ajunge să vă mutați în pădure și nici să vă ascundeți în vreo peșteră. Terapia este pentru cei curajoși, și ne dă o putere autentică și nenumărate posibilități să avem o viață împlinită.

Tot meditând asupra provocărilor legate de modalitățile prin care îi pot ajuta pe oameni să beneficieze de terapia de care au nevoie, mi-a trecut prin cap o idee genială. Scopul celor mai multe psihoterapii este ca, după ce finalizează o serie de ședințe, clienții să devină suficient de „abili“ și de „conștienți“ pentru a fi propriii lor terapeuți. Și așa mi-am dat seama că trebuie să scriu o carte din care oamenii să învețe exact acest lucru.

Bine ați venit la Cum să devii propriul terapeut.

Vreau ca această carte să fie un ghid practic care să poată fi folosit de oricine. Nu e vorba de o psihanaliză detaliată și nu spun asta, câtuși de puțin, ca pe o scuză.

Am un profund respect față de colegii care lucrează altfel decât mine, dar aceasta nu este o carte științifică cu greutate. Ea vizează să simplifice teoria complicată și să o facă utilizabilă în viața de fiecare zi. Prima jumătate a cărții vă va purta într-o călătorie de terapie personală, iar apoi, în partea a doua, vom ajunge la autoterapia de zece minute pe zi. Avem nevoie de prima parte ca să înțelegem cât mai bine exercițiile zilnice. Îmi place să cred că această primă parte vă va face un „om nou“; e ca un curs intensiv de psihoterapie, sau ca o școală de vară pentru formare în psihoterapie, dacă vreți. Partea a doua constă din activitatea zilnică de îngrijire și mentenanță.

În această carte vă voi învăța cum să-l găsiți pe terapeutul din voi și cum să vă îmbunătățiți în fiecare zi — indiferent de evenimentele prin care treceți. Abilitățile pe care vi le veți însuși vă vor ajuta să funcționați mai bine, să vă simțiți și să trăiți mai bine tot restul vieții.

Închei cu o ultimă declarație, care s-ar putea să vă surprindă. Eu nu vă voi schimba. Eu doar vă împărtășesc insight-urile, învățătura și experiența mea. Voi sunteți cei care veți alege ce să faceți cu ele. Prea multe cărți, prea mulți „guru“ și prea mulți specialiști vă promit că vă schimbă viața. Eu nu pot face asta. Însă cred că Voi puteți să o faceți.

DESPRE MINE

Mai întâi de toate, sunt o ființă umană cu slăbiciuni, vulne­rabilități și cu un bagaj mare de greșeli în spinare — ca mai toată lumea. Știu din proprie experiență ce înseamnă să fii imperfect. Cred că asta m-a ajutat și mă ajută mult în profesie!

Și mai cred că prea multă lume ne spune să facem mai mult, să fim mai mult, să cumpărăm mai mult, în loc să ne ajute să înțelegem cum ne-am putea trăi viața mai bine și fără atâta suferință. O altă gogoriță este că ni se spune adesea să nu acordăm atenție semnelor care ne avertizează că suntem copleșiți de viață. Ni se spune: „Ai meritat-o!“, dar, uneori, nu e vina noastră și, pe parcurs, ne-ar prinde bine acea mână de ajutor de care avem atâta nevoie.

Am o dublă pregătire profesională: sunt medic și psihoterapeut. Înainte să devin psihoterapeut am lucrat ca medic specializat în îngrijiri paliative. Ultimul meu post a fost la Londra, unde am lucrat într-un program de îngrijire a sănătății mentale derulat în cadrul sistemului național englezesc de sănătate. În prezent, am la Londra propriul cabinet de psihoterapie, dar mă ocup de clienți din toată lumea. Susțin, la nivel internațional, conferințe și ateliere de lucru pe teme legate de sănătatea mentală.

Am crescut în Irlanda de Nord în perioada conflictului început în anii ’601: o perioadă de violențe intense între naționaliști și unioniști. A fost o copilărie plină de provocări. Când am urmat ședințele de psihoterapie, am descoperit că rămăsesem „programat“ din copilărie cu o stare de frică perpetuă, fiind mereu în gardă că urma să apară o nouă problemă. Mă lupt și acum să stăpânesc această frică.

În plus, sunt homosexual, ceea ce a dus la nenumărate con­versații interesante în timpul terapiei. Pentru mine, chiar n-a fost o glumă să fiu irlandez, catolic și homosexual. În educația mea catolică mi se predica să-mi „alung prin rugăciune homosexualitatea“. Nu vă va surprinde, deci, faptul că una dintre cele mai mari revelații pentru mine în timpul terapiei a fost că aveam tendința să mă consider oropsit și că simțeam mereu nevoia să dovedesc că sunt un om decent. Terapia m-a învățat că nu trebuie să dovedesc nimic. În schimb, am descoperit bucuria acceptării de sine și mi-am însușit-o.

Vă voi împărtăși în această carte ce am descoperit despre mine, ca să vă demonstrez ce se poate face prin terapie. Vorbesc aici despre adevărate revelații. Despre transformare. Sunt sigur că le veți obține pe ambele pe parcursul lecturării acestei cărți.

Cum e organizată cartea și cum o folosim?

Cartea are două părți

Partea 1 se compune din Capitolele 1–5. Aceasta este baza minimală strict necesară pentru pregătirea celor 10 minute zilnice de terapie care vor fi prezentate în Partea a 2-a. Veți avea nevoie de hârtie și de un pix; pregătiți-le din timp. În Partea 1 se regăsesc temele pe care le-am aborda împreună în psihoterapie. Nu există scurtături, așa că vă îndemn să vă țineți serios de treabă. Vi se va schimba viața. Vă voi ajuta și să înțelegeți importanța celor zece minute zilnice de autoterapie.

În Partea 1 vom aborda:

1. Povestea „adevărată“ a vieții voastre.

2. Cum să înțelegeți această poveste și cum vă afectează ea astăzi.

3. Ce vreți cu adevărat de la viață.

4. Cum vă poate ajuta terapia să obțineți ce vă doriți.

5. Care sunt ingredientele esențiale necesare pentru a avea o viață care să vă aducă mai multă mulțumire.

Să vă explic ce înțeleg prin „povestea adevărată a vieții voastre“ (deoarece acest concept se află în centrul terapiei).

Nu este vorba doar să ne reamintim evenimentele vieții în ordine cronologică. Rostul său este să împărtășim cuiva evenimentele-cheie din viața noastră, cele care ne-au marcat și — încă și mai important — să împărtășim ce am simțit în acele momente. Aici intră atât experiențele pozitive, cât și cele negative și oricare altele trăite între timp.

Adesea, ne spunem nouă înșine, și celorlalți, versiuni ale poveștii vieții noastre, versiuni „revizuite“ sau făcute să „sune bine“; o facem ca să influențăm felul în care vrem să ne vadă oamenii, și ca să ascundem ceea ce suntem de fapt. Cred că majoritatea oamenilor își adaptează povestea vieții automat și nu neapărat conștient, ci mai mult ca o formă de mecanism de apărare. Dar ne putem dezvolta personal și putem evolua doar dacă suntem capabili să acceptăm evenimentele adevărate din trecutul nostru și dacă le exprimăm însoțite de sentimentele pe care ni le-au stârnit atunci și pe care ni le stârnesc astăzi.

Acestea fiind zise, nu este destul doar să vă spuneți povestea. Trebuie să o formulați în așa fel încât să puteți înțelege cum și de ce experiențele avute v-au marcat emoțiile, comportamentul și modul de gândire de azi. Acesta va fi al doilea pas în munca de bază pe care o vom întreprinde împreună. Odată ce veți reuși să faceți acest pas, totul se va limpezi.

Apoi vom explora ce vă doriți pentru viitor și ce trebuie să faceți ca aceste dorințe să devină realitate. Nu ar avea rost să depuneți toate aceste eforturi dacă de pe urma lor nu v-ați alege cu niște schimbări incredibile în viață. Este, deci, extrem de important să știți ce vă doriți și să nu vă pierdeți direcția.

Schimbările pe care le veți face în viață pentru a vă crea un viitor diferit de trecut vor presupune și să renunțați la unele dintre regulile pe care singuri vi le-ați impus, și care vă trag înapoi. Vom lucra și la asta împreună.

În ultima parte a muncii noastre de pregătire de bază ne vom apleca asupra unor tehnici elementare și asupra unor instrumente de autoîngrijire pe care le veți integra apoi în cele zece minute de terapie zilnică.