1.png

Notă către cititor: Standardele practicii clinice și protocolul se schimbă în timp și nicio tehnică sau recomandare nu este garantat sigură sau eficace în toate circumstanțele. Acest volum se vrea o resursă de informații generale pentru profesioniștii din domeniul psihoterapiei și al sănătății mentale; el nu înlocuiește o formare adecvată, intervizarea și/sau supervizarea clinică. Nici editura și nici autorul nu pot garanta exactitatea, eficacitatea sau adecvarea deplină a niciuneia dintre recomandări, din niciun punct de vedere. La momentul publicării, adresele URL din această carte trimiteau către site-uri existente. Editura și autorul nu sunt responsabili de niciun conținut care apare pe site-uri terțe.

Editori:

Silviu Dragomir

Vasile Dem. Zamfirescu

Director editorial:

Magdalena Mărculescu

Design și ilustrație copertă:

Faber Studio (Adelina Butnaru)

Redactare:

Sofia-Manuela Nicolae

Director producție:

Cristian ClauDiu Coban

Dtp:

RĂZVAN NASEA

Corectură:

Cristina Teodorescu

Irina Mușătoiu

Conținutul acestei lucrări electronice este protejat prin copyright (drepturi de autor), iar cartea este destinată exclusiv utilizării ei în scop privat pe dispozitivul de citire pe care a fost descărcată. Orice altă utilizare, incluzând împrumutul sau schimbul, reproducerea integrală sau parţială, multiplicarea, închirierea, punerea la dispoziţia publică, inclusiv prin internet sau prin reţele de calculatoare, stocarea permanentă sau temporară pe dispozitive sau sisteme cu posibilitatea recuperării informaţiei, altele decât cele pe care a fost descărcată, revânzarea sub orice formă sau prin orice mijloc, fără consimțământul editorului, sunt interzise. Dreptul de folosință al lucrării nu este transferabil.

Drepturile de autor pentru versiunea electronică în formatele existente ale acestei lucrări aparțin persoanei juridice Editura Trei SRL.

Titlul original: Emotional Neglect and the Adult in Therapy

Autor: Kathrin A. Stauffer

Copyright © 2021 by Kathrin A. Stauffer

First published in the Englishlanguage by W. W. Norton & Company, Inc.

Copyright © Editura Trei, 2022 pentru prezenta ediţie

O.P. 16, Ghișeul 1, C.P. 0490, București

Tel.: +4 021 300 60 90 ; Fax: +4 0372 25 20 20

e-mail: comenzi@edituratrei.ro

www.edituratrei.ro

ISBN (print): 978-606-40-1575-4

ISBN (epub): 9786064019073

Tatălui meu, copilul neglijat originar.

Introducere

Un client se prezintă la terapie din cauza anxietății și a stresului. Va lăsa impresia se luptă cu viața și totul i se pare extrem de dificil, fără aibă habar prea mult de ce e așa. Va fi foarte politicos, mai degrabă timid și va părea nu prea este în contact cu propriile sentimente.

Terapeutului îi va fi dificil obțină un istoric clar de la acest client, care va spune lucruri precum: „Nu mi s-a întâmplat niciodată nimic răusauTotul era bine și n-ar trebui am probleme, de fapt“. Va fi vizibilă această absență a unei povești care explice dificultățile cu care se confruntă.

Clientul va fi motivat muncească din greu în psihoterapie, dar de obicei se va pierde când vine vorba de modul în care facă acest lucru. Este posibil aibă nevoie de foarte multă direcționare din partea terapeutului. Dacă terapeutul nu-i această direcționare, procesul terapeutic va da curând senzația s-a împotmolit și s-a blocat. Terapeutul poate simți atunci acest client nu vrea cu adevărat se facă bine și poate se dea bătut. Dacă terapeutul îl direcționează, clientul poate urma cu mare ușurare aceste recomandări; sau poate susține -i este imposibil facă asta. Probabil terapeutul îl va percepe pe client ca evitant, defensiv, lipsit de vitalitate spontană și, în general, ca pe o persoană care-și reprimă viața interioară.

De obicei, acest client va fi anxios, deși anxietatea ar putea nu fie prea vizibilă, mai degrabă ca și cum clientul ar face eforturi -și ascundă anxietatea față de ceilalți. După mai multe ședințe se poate vedea cât de omniprezente sunt sentimentele de anxietate. Va deveni evident acest client are slabe abilități de reglare a afectelor și este clivat de corpul său, iar prin aceasta de vitalitatea sa mai profundă.

Clientul va avea tendința de a rumina și de-a se îngrijora, mai ales în ceea ce privește propria sănătate. E posibil nu aibă multe resurse interpersonale și sufere de anxietate socială, timiditate sau stângăcie în compania altora, inclusiv a terapeutului. Un terapeut perspicace își va da curând seama acest client suferă de o rușine paralizantă, dar e posibil ca obiectul acestei rușini fie mai degrabă nebulos, în afară de faptul nu funcționează ca alți oameni.

De obicei, un astfel de client va manifesta rezistență puternică la schimbarea terapeutică. Poate da impresia nu are nicio speranță de îmbunătățire, -i este prea frică de schimbare sau nu vrea se facă mai bine. Terapeutul poate resimți acest lucru ca pe un comportament pasiv-agresiv sau ca pe un atac de sabotare a terapiei. Va fi nevoie de o perspectivă de compasiune profundă din partea terapeutului ca -și dea seama acest client are atât de puține resurse, încât nu poate risca piardă vreuna și, astfel, schimbarea trebuie fie negociată cu pași mici și cu viteza melcului.

Pe parcursul terapiei, se va descoperi treptat acest client suferă de neglijare emoțională timpurie. Eu am ajuns -i numesc pe acești clienți copii ignorați, deoarece povestea lor este de obicei povestea ignorării lor de către îngrijitori atunci când erau sugari sau copii mici. E posibil nu fi fost respinși sau abuzați la începutul vieții lor, însă nu s-au simțit nici bineveniți, iubiți și în siguranță în lume, iar nevoile nu le-au fost satisfăcute sau nici măcar observate. În schimb, nu au fost apreciați la justa lor valoare, au fost trecuți cu vederea, tratați ca niște adulți de la o vârstă foarte fragedă sau folosiți de către îngrijitorii lor ca -i ajute, fără primească vreo atenție pozitivă în schimb.

Ceea ce numesc eu neglijare emoțională este în mod specific experiența din primele luni și din primii ani de viață, cam până la vârsta de șase ani, de a nu te simți binevenit, de a nu fi văzut ca o persoană distinctă și de a nu-ți fi îndeplinite nevoile sau nici măcar percepute de către îngrijitori. În viața unui copil neglijat emoțional nu există un îngrijitor adult care fie disponibil în mod sigur atunci când copilul are nevoie de un adult. Nu există niciun îngrijitor care -i arate copilului prezența sa îi aduce bucurie, niciun îngrijitor care aibă grijă de copil și de siguranța lui și niciun îngrijitor adult la care copilul apeleze atunci când are nevoie de ajutor și susținere. În loc de asta, copiii­ ignorați sunt pe cont propriu și trebuie aibă grijă de ei singuri — mai mult, adesea nu doar de ei înșiși, ci și de părinții lor.

În ultimii ani, psihoterapeuții au învățat enorm de multe despre abuzul din viața timpurie și despre felul în care acesta afectează victimele mai târziu în viață. Adesea, persoanele care au fost neglijate sunt asociate de către profesioniștii din domeniul sănătății mentale cu persoanele abuzate, însă o persoană cu istoric de neglijare este diferită de o persoană cu istoric de abuz. Deși atât persoanele neglijate, cât și cele abuzate sunt traumatizate, natura traumei persoanei neglijate este caracteristică și distinctă de cea a victimei abuzate. Voi elucida principalele caracteristici ale clienților cu istoric de neglijare emoțională în capitolele următoare.

Principala consecință a neglijării emoționale este persoana va crește cu deficite de dezvoltare. Aceasta înseamnă persoana va fi mai degrabă ca un copil care încearcă trăiască viața unui adult: este constant suprasolicitată, va încerca se autodepășească și trebuie alerge pentru a ține pasul. Trauma unei persoane neglijate este deci asemănătoare burnoutului­, deoarece apare pentru trebuie facă prea mult cu prea puține resurse. În consecință, cultivarea unor noi resurse în terapie va avea o importanță centrală.

În practica clinică, constatăm, de asemenea, deficitele de dezvoltare fac schimbarea extrem de dificilă, deoarece puținătatea resurselor înseamnă persoana nu poate risca niciodată piardă ceva ce contribuie la funcționarea sa cotidiană. Din această cauză, psihoterapia cu clienți care au fost neglijați emoțional este foarte lentă, iar schimbarea poate avea loc doar în doze foarte mici și prin adăugarea unor noi resurse care nu constituie o amenințare la adresa celor vechi.

Alte consecințe importante ale neglijării emoționale timpurii sunt experiența de a te simți ignorat, nedorit și nimeni nu are grijă de tine. A fi ignorat poate conduce la o anxietate puternică, deoarece pentru un copil mic este periculos fie ignorat. Sentimentul de a fi nedorit va conduce aproape sigur la o rușine omniprezentă și toxică. Atât anxietatea, cât și rușinea vor fi generalizate și persistente la adulții care au fost copii ignorați și nu va fi posibil cu ușurință ca acestea fie legate de conflicte specifice interioare ale persoanei.

Experiența de-a fi lipsit de părinți și de-a nu-ți fi satisfăcute nevoile va crea o persoană care se simte adesea descumpănită de viață, ca și cum n-ar fi fost învățată cum facăviața. Acest lucru poate face, la rândul său, ca situațiile care implică o anumită spontaneitate, cum ar fi alegerea de a fi jucăuș, provoace foarte multă anxietate și inducă rușine. Va crea, de asemenea, o persoană care nu așteaptă niciun ajutor și nicio susținere de la ceilalți și care consideră de la sine înțeles nu se poate baza decât pe sine însăși. Persoanele care au trăit lipsa părinților pot crește cu o puternică dorință ca alții le ofere o direcționare și instrucțiuni clare și ca cineva -și asume responsabilitatea pentru viața lor.

Copiii neglijați de îngrijitorii lor sunt susceptibili dezvolte legături de atașament foarte nesigure, în cadrul cărora copilul nu va crea niciodată probleme și e posibil se teamă, de fapt, de orice exprimare temperamentală a altei persoane care pare pună la încercare relația. Acest tip de atașament (care poate părea în mod superficial evitant și dezaprobator) este posibil persiste până la vârsta adultă.

Literatura științifică pe care o avem la dispoziție sugerează impactul neglijării emoționale din timpul copilăriei timpurii este la fel de important ca impactul abuzului emoțional asupra sănătății mentale și fizice și asupra funcționării sociale a adulților (pentru un rezumat al lucrărilor, vezi Sciarrino, Hernandez și Davidtz, 2018). Un studiu a arătat neglijarea emoțională are ca efect asupra copiilor o amigdală mai reactivă, ceea ce sugerează aceste persoane vor fi mai predispuse la anxietate de-a lungul întregii vieți (Bogdan, Williamson și Hariri, 2012; De Bellis et al., 2009). Alte studii au examinat copii ale căror mame au suferit de depresie postnatală și au descoperit și ei prezintă, la rândul lor, un risc grav de depresie (Murray și Cooper, 1996). Cercetările cu privire la atașament au indicat de mult timp consecințele unui atașament nesecurizant de-a lungul întregii vieți (Gauthier et al., 1996). Per ansamblu, tot mai multe probe sugerează acești copii ignorați pot fi condamnați la suferințe uriașe ca adulți (Joseph, 1999).

Am avut privilegiul lucrez în terapie cu mulți clienți care au fost copii ignorați și simt am învățat mult din experiența lor și, de asemenea, despre modul în care lucrez terapeutic cu ei. Am descoperit multor terapeuți le este greu lucreze cu acești clienți, în principal din două motive: (1) aceștia sunt clienți care par funcționeze chiar foarte bine, dar care în realitate­ sunt mult mai vulnerabili decât se vede și (2) procesul terapeutic este foarte lent, lucru greu de suportat de către unii terapeuți.

Adesea, atunci când mi-am împărtășit experiența terapeutică cu copii ignorați, colegii și supervizații mei mi-au cerut titluri de cărți pe care le citească pentru a afla mai mult. Prin urmare, am descoperit neglijarea emoțională timpurie este un subiect foarte neglijat și în literatură (Hobbs și Wynne, 2002; Leeds, 2012). Relativ puține articole sau cărți explorează tratamentul neglijării din copilărie sau încearcă dezvolte intervenții specifice (Allin, Wathen și MacMillan, 2005; Leeds, 2015; Muller, 2010; Paulsen, 2017). Acest lucru m-a determinat scriu această carte, pentru a contribui cu ceea ce știu în domeniu.

Este o carte scrisă în special pentru psihoterapeuți care lucrează cu adulți. Psihoterapeuții care lucrează cu copii ar putea n-o găsească foarte utilă, pentru nu ofer nicio informație despre psihoterapia copiilor. Persoanele care nu sunt terapeuți pot găsi niște perspective interesante și poate utile despre viața lor interioară, în cazul în care au fost copii ignorați, sau despre viața interioară a unor persoane apropiate care au fost copii ignorați.

Principala mea arie de interes este practica clinică a psihoterapiei. Eu m-am format inițial în psihoterapie corporală și de atunci am adăugat la resursele mele multe cunoștințe de psihoterapie în general, precum și o formare orientată în principal pe tratamentul traumelor, pe care o consider folositoare. Formarea mea inițială în psihoterapie corporală m-a învățat procesele terapeutice își au propriul lor timp; chiar dacă un proces este foarte lent, putem distinge se întâmplă dacă ne observăm bine clienții. Mai mult decât atât, am constatat oricât de lent ar fi procesul vindecării, odată ce capătă un anumit impuls, nu mai poate fi oprit cu ușurință.

Întrucât această carte este despre neglijarea emoțională, nu voi spune prea multe despre neglijarea fizică a copiilor, în afară de a observa există o mare suprapunere și , mai ales în familiile în care nu există suficienți îngrijitori disponibili și suficiente resurse materiale, pot apară împreună atât neglijarea emoțională, cât și neglijarea fizică (Nikulina și Widom, 2014; Widom et al., 2012). Sunt conștientă neglijarea fizică din trecut va avea consecințe emoționale în prezent și voi lucra cu asta.

Nu am spun prea multe nici despre abuzul asupra copi­ilor, fie e fizic, emoțional sau sexual. Din nou, sunt conștientă de faptul există o mare suprapunere și multe persoane care vin la psihoterapie și au un istoric de abuz au, de asemenea, un istoric de neglijare. Chiar și așa, mi-am construit deliberat cazurile exemplificative astfel încât fie ale unor persoane care nu au un istoric de abuz. Abuzul este, în general, mai ușor de identificat de către terapeuți și există multe lucrări despre el. Aceasta nu se întâmplă în cazul literaturii privind neglijarea emoțională, iar eu pun accentul asupra prezentării clinice a neglijării, distinctă de abuz. Terapeuții care lucrează cu clienți cu un istoric de traumă complex, care include atât abuzul, cât și neglijarea, pot considera util o parte din ceea ce descriu aici, atât în privința înțelegerii unora dintre particularitățile clienților lor, cât și în privința clarificării raționamentului lor cu privire la tratamentele care ar putea funcționa bine.

Am structurat cartea astfel încât reflecte felul în care gândesc la copiii ignorați. Capitolul 1 înfățișează detaliile prezentărilor clinice și pune accentul asupra experienței subiective a clientului. Capitolul 2 examinează poveștile tipice și posibilele scenarii de bază din care poate rezulta neglijarea emoțională a copiilor. Capitolele 3 și 4 prezintă modelele teoretice care contribuie la înțelegerea acestor clienți. Eu le-am împărțit cumva arbitrar între abordări teoretice mai psihoterapeutice și abordări derivate mai degrabă din neuroștiință. Capitolele 5 și 6 se ocupă de terapia clienților neglijați emoțional. Capitolul 5 prezintă importante considerații terapeutice specifice acestui grup de clienți — ceea ce eu numesc aspectele relaționale ale lucrului cu copiii ignorați. Capitolul 6 descrie mai detaliat abordările psihoterapeutice specifice care am constatat sunt utile și schițează felul în care le aplic eu. În remarcile mele concluzive voi spune ceva despre copiii ignorați și despre locul lor în lumea contemporană occidentală, în care probabil ei se luptă găsească acceptare și în care e posibil fie înțeleși greșit, interpretați greșit, exploatați sau discriminați.

Cu scopul de a ilustra materialul, am construit patru clienți care reprezintă diferite fețe ale adulților cu istoric de neglijare emoțională care vin la terapie. Procesul terapeutic al acestor patru clienți este întrețesut pe parcursul întregii cărți și sper acest lucru o va face mai ușor de citit și mai plină de viață.