1.png

Editori

Silviu Dragomir

Vasile Dem. Zamfirescu

Director editorial

Magdalena Mărculescu

redactor

Victor Popescu

DESIGN

Alexe Popescu

Director producţie

Cristian Claudiu Coban

Dtp

Ofelia Coșman

Corectură

Sînziana Doman

Lorina Chițan

Conținutul acestei lucrări electronice este protejat prin copyright (drepturi de autor), iar cartea este destinată exclusiv utilizării ei în scop privat pe dispozitivul de citire pe care a fost descărcată. Orice altă utilizare, incluzând împrumutul sau schimbul, reproducerea integrală sau parţială, multiplicarea, închirierea, punerea la dispoziţia publică, inclusiv prin internet sau prin reţele de calculatoare, stocarea permanentă sau temporară pe dispozitive sau sisteme cu posibilitatea recuperării informaţiei, altele decât cele pe care a fost descărcată, revânzarea sub orice formă sau prin orice mijloc, fără consimțământul editorului, sunt interzise. Dreptul de folosință al lucrării nu este transferabil.

Drepturile de autor pentru versiunea electronică în formatele existente ale acestei lucrări aparțin persoanei juridice Editura Trei SRL.

Titlul original: Games People Play

Autor: Eric Berne, M.D.

Copyright © 1964 by Eric Berne Copyright renewed 1992 by Ellen Berne, Eric Berne, Peter Berne, Terrence Berne New Introduction copyright © 2004 by James Allen

Copyright © Editura Trei, 2014 pentru prezenta ediţie

O.P. 16, Ghișeul 1, C.P. 0490, București

Tel.: +4 021 300 60 90 ; Fax: +4 0372 25 20 20

e-mail: comenzi@edituratrei.ro

www.edituratrei.ro

ISBN (print): 978-973-707-938-1

ISBN (epub): 9786067192452

Pacienţilor şi studenţilor mei,

care m-au învăţat enorm

şi care încă mă învaţă multe lucruri

despre jocuri şi despre sensul vieţii.

O nouă introducere (2004)

Ca şi când o uşă ne-ar apărea brusc În faţă

Într-o dimineaţă rece de iarnă, acum 40 de ani, supervizorul meu mi-a dat un exemplar din Jocurile noastre de toate zilele, remarcând că, în ciuda titlului neobişnuit, autorul imprimase o nouă direcţie psihiatriei. La vremea aceea, eram în primul an de rezidenţiat în psihiatrie, la Universitatea „McGill“ din Quebec, iar supervizorul meu, dr. Heinz Lehman, era, poate, cel mai influent psihiatru din America de Nord. Cu un an înainte, introdusese torazina (largactilul) ca tratament al schizofreniei în America de Nord, pas care a revoluţionat tratamentul bolilor mintale grave.

Nici dr. Lehman, nici eu nu ştiam pe atunci că Eric Berne crescuse în Montreal şi absolvise Universitatea „McGill“. Cinci ani mai târziu, participând la grupurile terapeutice ale lui Berne din San Francisco, am aflat că aveam în comun şi alte lucruri: primele noastre diplome erau în domeniul limbilor clasice şi ne pasiona pe amândoi felul în care trecutul îi afectează pe oameni — unii îl lasă să hotărască cine sunt, în timp ce alţii fac din el parte a viitorului lor. Însă ceea ce m-a impresionat cel mai mult la Berne au fost patru caracteristici personale: inteligenţa vie; concentrarea precisă ca laserul; umorul sec, excentric şi capacitatea lui de a detecta o ordine şi anumite tipare în haosul aparent al interacţiunilor umane.

Cititorul va regăsi în carte toate aceste caracteristici. Una dintre calităţile analizei jocurilor din perspectiva lui Berne este aceea că face legătura între experienţele interioare ale oamenilor şi comportamentele lor interpersonale, între latura psihologică şi cea socială, atât pe moment, cât şi de-a lungul timpului. Numele surprinzătoare şi adesea amuzante pe care le-a dat jocurilor descrise ne fac să le privim mai atent, să le înţelegem puţin altfel şi să ne recunoaştem cu puţin umor chiar pe noi înşine în ele.

Este posibil ca unii dintre primii cititori să fi dat cartea partenerului sau unui prieten cu o remarcă triumfătoare sau chiar condescendent-răzbunătoare de genul „Te-a ghicit!“, însă nu aceasta a fost intenţia lui Berne. El ne-a invitat să râdem de absurdităţile şi capriciile noastre, dar umorul său n-a fost răuvoitor. Mai degrabă este ca şi când ne-ar apărea brusc în faţă o uşă pe care o putem deschide. Iar în privinţa tratamentului pacienţilor, Berne a creat o altă asemenea uşă. El le-a cerut pacienţilor un contract clar: „Ce vrei să schimbi la tine? Cum vei şti când o vei face?“, întrebări care au condus la o delimitare clară a obiectivelor şi, astfel, la criterii precise pe baza cărora să fie judecat succesul tratamentului — ceea ce dă o direcţie clară terapiei. Berne obişnuia să spună: „Eu nu fac terapie de grup, eu vindec oameni“.

Pentru a putea publica Jocurile noastre de toate zilele în 1964, Berne şi prietenii săi au trebuit să plătească editura din banii lor. Spre surpriza celor ce au respins-o, cartea a devenit un mare succes, iar termeni precum „stroke“ (stimulare/semn de recunoaştere)1, „joc“, „racket (deghizare a unui sentiment inacceptabil social)2, „tranzacţie“, „Copil“, „Părinte“ şi „Adult“ au intrat rapid în cultura populară a anilor 1960 şi 1970, deşi, deloc rar, cu înţelesuri şi conotaţii pe care Berne nu le-a intenţionat niciodată.

Din păcate, succesul a transformat analiza tranzacţională într-un circ al psihologiei de popularizare. Ceea ce s-a pierdut adesea în acest vârtej a fost faptul că analiza tranzacţională este o abordare cognitiv-comportamentală serioasă a psihoterapiei, care conţine, de asemenea, modalităţi foarte eficace de gestionare a modelelor interne ale eului şi ale alterităţii, precum şi a altor probleme psihodinamice.

Până la momentul în care situaţia s-a stabilizat şi analiza tranzacţională a intrat în perioada de acalmie după momentul celebrităţii au fost adăugate concepte şi intervenţii noi, multe dintre vechile idei fiind modificate. Apoi Berne a murit şi, cel puţin în Statele Unite, schisma care a pornit de la disputa în jurul „reparentajului“ pacienţilor prin inducerea regresiei în copilărie a sleit forţele analizei tranzacţionale şi ale practicanţilor ei. Totuşi, rădăcinile au rămas puternice.

Analiza tranzacţională În prezent

Peste 10 000 de oameni de pe tot cuprinsul globului îşi spun astăzi „analişti tranzacţionali“. Există grupări regionale oficiale în multe ţări, o organizaţie internaţională şi cinci asociaţii multinaţionale: Asociaţia Internaţională de Analiză Tranzacţională (ITAA), Asociaţia Americană de Analiză Tranzacţională (ATAA), Asociaţia de Analiză Tranzacţională a Pacificului de Vest (WPATA), Asociaţia Latino-Americană de Analiză Tranzacţională (ALAT) şi Asociaţia Europeană de Analiză Tranzacţională (EATA). Numai ultima numără circa 6 000 de membri. În alcătuirea acestor organizaţii intră atât nespecialişti, cât şi profesionişti. Certificarea prin examinarea competenţelor în domeniul psihoterapiei, consilierii, educaţiei şi dezvoltării organizaţionale asigură controlul calităţii şi este o sursă de membri noi. În ţări precum Marea Britanie şi Australia, formarea în analiză tranzacţională poate face parte din materiile de la nivelul de masterat.

Bazându-se pe observaţii atente şi intuiţii perspicace, pe care le-a formulat sub forma unor generalizări practice şi a unor diagrame didactice utile, Berne şi-a prezentat ideile în termenii ştiinţifici ai vremii sale. Însă acum noi le putem înţelege în termenii ştiinţifici ai timpului nostru. Să vă dau câteva exemple:

Stroke-urile

Berne a definit stroke (stimularea) drept un semn de recunoaştere oferit de o persoană unei alte persoane, esenţial pentru sănătatea fizică şi psihică. Astăzi, deprivarea maternă, ataşamentul sugarului şi rolul atingerii fizice în cadrul stării de bine sunt, probabil, zonele cele mai cercetate din domeniul sănătăţii mintale. S-a demonstrat, de pildă, că bebeluşii au nevoie de stroke-uri fizice (de mângâieri) pentru a rămâne în viaţă, chiar dacă stimulările (strokes) fizice devin tot mai puţin necesare pe măsură ce învăţăm să facem schimb de semne de recunoaştere (stroke) verbale şi nonverbale.

Stările eului

Berne a descris stările eului ca fiind moduri coerente de gândire, simţire şi comportament ce apar împreună. Astăzi, le putem conceptualiza şi ca manifestări ale unor reţele neuronale specifice din creier. Datorită progreselor neuroimagisticii, reţelele neuronale pot fi văzute în mod concret.

Reţelele neuronale ce se dezvoltă în perioada timpurie a vieţii au fost numite de Berne stări ale eului din „Copil“. Când activăm o asemenea stare, ne comportăm asemenea copilului care am fost odată. Reţelele neuronale care reprezintă internalizarea oamenilor care ne-au crescut, aşa cum i-am perceput noi, au fost numite de Berne „Părinte“. Când suntem în Părinte, gândim, simţim şi acţionăm ca unul dintre părinţii noştri sau ca una dintre persoanele care le-au ţinut locul. Stările eului care gestionează ceea ce se întâmplă aici şi acum într-un mod nonemoţional sunt numite „Adult“. Când suntem în Adult, evaluăm realitatea în mod obiectiv şi luăm decizii pe baza faptelor, asigurându-ne totodată că emoţiile sau ideile din Copil sau Părinte nu contaminează procesul.

Trebuie remarcat că stările eului sunt reale şi observabile, nu ipotetice precum Eul, Se-ul şi Supraeul din psihanaliză. Trebuie remarcat, de asemenea, că fiecare dintre noi are toate cele trei stări ale eului şi că le încarcă cu energie în mod diferit, în funcţie de moment şi situaţie. Cu alte cuvinte, Adultul, care este o stare a eului sau un grup de stări ale eului, nu este acelaşi lucru cu o fiinţă umană adultă.

Odată identificată o stare a eului, ea este mai uşor de recunoscut după aceea, iar această conceptualizare ne permite descrierea tranzacţiilor dintre stările din interiorul aceluiaşi eu sau dintre stările unui individ sau cele ale altor oameni.

Fiecare tranzacţie are două părţi: un stimul şi un răspuns. Tranzacţiile individuale fac şi ele parte, de obicei, dintr-o serie. Analiza unor asemenea serii ne permite să deosebim comunicarea de succes de cea nereuşită şi să examinăm în detaliu cum obţin oamenii stroke-uri, cum îşi petrec timpul şi cum relaţionează unii cu alţii. După cum se va discuta mai târziu, jocurile sunt modalităţi foarte specifice de relaţionare şi interacţiune cu ceilalţi.

Analiza jocurilor

În Jocurile noastre de toate zilele, Berne descrie jocul drept o serie de tranzacţii cu un anumit tipar predictibil, care aparent sunt sincere, dar care, de fapt, au motivaţii ascunse şi conduc la un rezultat previzibil bine definit. Jocurile sunt metode obişnuite, disfuncţionale, de obţinere a semnelor de recunoaştere (strokes), iar cei implicaţi nu sunt pe deplin conştienţi de cele două niveluri ale tranzacţiilor în care sunt angajaţi. Berne n-a vrut niciodată să sugereze că persoana îi manipulează conştient sau îi derutează deliberat pe ceilalţi, cum se înţelege azi în mod obişnuit prin expresii de genul „A te juca cu mintea cuiva“ sau prin jocurile de război marital precum cel din piesa lui Albee Cui i-e frică de Virginia Woolf?

Berne se aştepta ca analiza jocurilor să fie îmbunătăţită pe măsură ce se acumulau noi cunoştinţe, însă el a formulat elementele teoretice de bază ale analizei jocurilor: teza, scopul, rolurile, tranzacţiile, paradigma, mutările, şase tipuri de beneficii şi răsplata. El a schiţat totodată şi câteva sisteme de clasificare.