1.png

EDITORI:

Silviu Dragomir

Vasile Dem. Zamfirescu

director editorial:

Magdalena Mărculescu

REDACTARE:

Sofia Manuela Nicolae

ilustrație copertă: ©Segundopremio/Getty Images

DIRECTOR PRODUCŢIE:

Cristian Claudiu Coban

DTP:

Crenguța Rontea

CORECTURĂ:

Dana Anghelescu

Cristina Teodorescu

Conținutul acestei lucrări electronice este protejat prin copyright (drepturi de autor), iar cartea este destinată exclusiv utilizării ei în scop privat pe dispozitivul de citire pe care a fost descărcată. Orice altă utilizare, incluzând împrumutul sau schimbul, reproducerea integrală sau parţială, multiplicarea, închirierea, punerea la dispoziţia publică, inclusiv prin internet sau prin reţele de calculatoare, stocarea permanentă sau temporară pe dispozitive sau sisteme cu posibilitatea recuperării informaţiei, altele decât cele pe care a fost descărcată, revânzarea sub orice formă sau prin orice mijloc, fără consimțământul editorului, sunt interzise. Dreptul de folosință al lucrării nu este transferabil.

Drepturile de autor pentru versiunea electronică în formatele existente ale acestei lucrări aparțin persoanei juridice Editura Trei SRL.

Titlul original: Please Yourself: How to Stop People-Pleasing and Transform the Way You Live

Autor: Emma Reed Turrell

Copyright © Emma Reed Turrell 2021

All rights reserved.

© Editura Trei, 2022

pentru prezenta ediţie

O.P. 16, Ghișeul 1, C.P. 0490, București

Tel.: +4 021 300 60 90; Fax: +4 0372 25 20 20

E-mail: comenzi@edituratrei.ro

www.edituratrei.ro

ISBN (print): 978-606-40-1564-8

ISBN (EPUB): 978-606-40-1867-0

Pentru Thomas și Elsa,
fiți buni cu voi înșivă.

Introducere

Cunoaștem cu toții pe câte cineva din categoria celor care vor să-i mulțumească pe ceilalți. Poate că se străduiesc să spună ce vor, sau nu le place să înoate împotriva curentului. S-ar putea să-și ceară scuze chiar și când n-au greșit cu nimic sau să se simtă vinovați pentru că și-au schimbat planurile. Fac parte din categoria celor cărora le vine mai ușor să spună da decât să explice de ce nu. Poate că le cumulează pe toate acestea. Poate că ești chiar tu unul dintre ei?

Eu însămi obișuiam să fiu așa, gata să-i mulțumesc pe alții. Născută cu punctualitatea caracteristică în dimineața zilei în care eram așteptată, am fost un copil care avea talentul de a-i face pe oameni fericiți. Mă încânta să-i distrez pe invitați atunci când părinții mei dădeau câte o petrecere și mergeam de b­unăvoie în vizită la căminele de bătrâni să le cânt colinde de Crăciun. Aidoma unui cameleon, mă puteam adapta pentru a face față oricărei obligații sociale și-mi foloseam energia ca să le dau oamenilor ceea ce-și doreau. Ca adult, m-am surprins vădind aceeași atitudine la serviciu și cu prietenii, dând întâietate fericirii altora și părând incapabilă să zic nu. Evitam riscul de a displăcea (în rea­litate, eschivându-mă de la riscul de a fi nemulțumită de mine însămi), dar tendința mea de a le face pe plac celorlalți m-a împiedicat să duc o viață autentică și, câteodată, chiar m-a îmbolnăvit. Între timp, această tendință s-a redus considerabil și mă simt mult mai bine în pielea mea.

În practica mea clinică, în calitate de psihoterapeut, văd z­ilnic oameni încâlciți în complicatele dileme ale unor vieți în care nu pot satisface pretențiile tuturor, dar nu le este îngăduit încă să caute propria lor satisfacție. Depunem eforturi, împreună, p­entru ca ei să ajungă la concluzia eliberatoare că este o himeră să încerci să-i mulțumești pe ceilalți, așa că ideea ar fi să nu mai încerce.

Dependenții emoționali aflați în recuperare se pot uita înapoi și pot afirma, în cunoștință de cauză: „Aș dori să fi știut atunci ceea ce știu acum!“ Că a te mulțumi pe tine nu înseamnă să spui: „Eu, primul sau prima“, ci, pur și simplu: „Și eu“.

Această carte a fost scrisă pentru a vă ajuta să cunoașteți acum lucrurile pe care le-ați fi cunoscut atunci.

Așa că aș dori, cu voia voastră, să vă vorbesc despre tendința de a face altora pe plac.

De ce o facem?

S-ar putea să ți se fi spus că a-i mulțumi pe ceilalți înseamnă să fii îndatoritor, respectuos sau altele de genul ăsta. În realitate, este vorba despre dorința de a organiza reacțiile altor oameni și de a evita disconfortul pe care ți-l aduce disconfortul lor. Tendința de a le face pe plac celorlalți este o strategie concepută pentru ca tu să menții controlul în deplină siguranță, în timp ce afișezi flexibilitate sau o falsă generozitate.

Acest soi de oameni nu pot suporta gândul de a dezamăgi, iar când displac, se simt îngrozitor. Ne temem c-am putea fi judecați și că s-ar putea considera că solicităm ceva. A te simți util seamănă mult cu a te simți iubit. O facem pentru că ne e frică să pierdem oameni, dar, în schimb, ne pierdem pe noi înșine în încercarea futilă de a-i face pe alții fericiți.

Originile acestui comportament sunt de înțeles. A nu fi acceptat ar fi reprezentat un pericol pentru un animal de haită ca noi, ce depindea de o colectivitate pentru a avea acces la foc, hrană și protecție. Frica, vina și rușinea sunt sentimente primare, menite să ne țină la adăpost în interiorul unui grup. Să nu faci nimic din ceea ce te-ar putea costa locul tău de lângă foc și alungarea în sălbăticie, ceea ce ar fi însemnat să te expui riscului de a muri din cauza ostilității mediului sau să încapi în ghearele vreunui prădător hămesit. Să nu faci nimic din ceea ce-i inacceptabil, fiindcă pedeapsa ar putea fi moartea. Oricum am lua-o, aceste convingeri n-au evoluat în același ritm cu traiul modern. În ziua de azi mi-e dat să văd, la cabinet, oameni care, dacă au uitat de ziua de naștere a cuiva, și-au luat o zi liberă sub pretextul că sunt bolnavi sau au anulat invitația la masă a vreunui prieten, încearcă niște remușcări de parc-ar fi comis cine-știe-ce crimă oribilă. Și aceasta, pentru orice acțiune de-ale lor cu impact asupra altora, ori dacă, fără să vrea, au provocat altcuiva vreo stare de disconfort. O pacientă cu acest obicei a întârziat odată la ședința de terapie, venind mai agitată decât de obicei și scuzându-se că a fost reținută de un tip agresiv care făcea chetă pentru niște fonduri de caritate, fiind apoi atrasă într-o nedorită discuție despre A Doua Venire a lui Isus și că mai fusese și nevoită să se înscrie la o școală online de predare a limbilor străine, iar toate acestea s-au întâmplat pe drumul dintre parcare și cabinet. Și toate acestea, pentru că nu putea să spună „nu“. „M-au văzut venind“, s-a justificat ea. Aceste sentimente primare de vinovăție și de rușine au fost în așa fel concepute, încât să producă un impact extrem de dureros asupra noastră, cu scopul de a fi evitate cu orice preț; totuși, dacă mai practicăm asemenea precauții și în cadrul acțiunilor noastre din prezent, o facem inutil, fiindcă ele nu mai au miza teribilă de altădată. Dacă nu ne schimbăm modul în care înțelegem rostul acestor sentimente primare, ne vom afla în situația de a evita orice neplăcere, chiar dacă nu ne facem cu nimic vinovați.

Faptul de a face pe placul altora nu reprezintă o ciudățenie a caracterului, ci este produsul unei condiționări. Pe parcursul următoarelor pagini, vom explora modul în care se dezvoltă tendința de a face pe placul altora, de la naștere, trecând prin copilărie și adolescență, până la maturitate, când aceste convingeri dobândite de timpuriu sunt consolidate prin deciziile pe care le luăm astăzi.

Latura mai întunecată a tendinței de a-i mulțumi pe ceilalți

Din perspectivă istorică, tendința de a le face altora pe plac a fost etichetată drept o povară specific feminină, iar în acest stereotip zace un grăunte de adevăr, fetele fiind într-adevăr crescute pentru a fi tăcute și a-i pune pe alții pe primul plan. Însă această tendință a devenit în ziua de azi o problemă pentru toată lumea, indiferent de gen, vârstă sau statut social. Pentru multă vreme, comportamentul a fost numit, într-o manieră dezinvoltă, drept „sociabilitate“ sau „ gentilețe extremă“. Evaluarea sa pozitivă era superficială și chiar ludică. Fusese tratat cu frivolitate și dezinteres — „pur și simplu, să nu-ți pese de ce cred alții despre tine“. Ori a fost transformată într-o filozofie a nepăsării, care ne încurajează să ne ignorăm dușmanii și „să lăsăm naibii prostiile alea“, atunci când, de fapt, avem nevoie să acordăm întreaga noastră atenție acelor prostii și să le tratăm cu hotărâre. Dacă ar fi fost atât de simplu, să nu ne pese și gata, am fi rezolvat-o de mult.

Ei bine, uite că lucrurile nu stau chiar așa! Satisfacerea altora este o compulsie ce presupune sacrificiul de sine. Și este la fel de dăunătoare pentru oamenii cărora li se face pe plac, ca și pentru cei care oferă această satisfacție. Nu este un obicei benign cu care să te acomodezi în viață, un cusur izvorât din bune intenții. Este o formă de manifestare a anxietății. Este frica de ceva ce nu poți ține sub control, și anume față de emoțiile altor oameni. Astfel de oameni vor depune mari eforturi pentru a-și ascunde adevărul, pentru a evita să-i marcheze sau să-i supere cumva pe ceilalți. Neîndiguită, această nevoie de a face pe plac sau de a nu displăcea poate provoca anxietate și depresie, o sănătate fizică precară, subestimare de sine, precum și o periculoasă tendință de autoabandon.

În vremurile noastre sunt mai mulți ca niciodată de mulțumit. În viețile noastre moderne, trepidante, aria plăcerilor pare neîngrădită, rolurile și răspunderile noastre se extind și limitele nu sunt definite. Se așteaptă de la noi să fim flexibili la muncă și rapid accesibili prietenilor noștri, să împărțim sarcinile cu partenerul sau să avem grijă de pachețelul de mâncare al co­piilor și de acela al părinților în vârstă, și asta, în regim nonstop. Rețelele de socializare i-au pus pe cei ce tind a le face pe plac celor­lalți în fața unei infinite audiențe online, lăsându-le stima de sine în seama unor algoritmi de marketing și a like-urilor obținute de la niște inși necunoscuți.

S-ar putea să nu te consideri un om înclinat a le face altora pe plac. Mulți dintre clienții mei pornesc de pe o astfel de poziție, aparent nederanjați de opiniile altora și gata să se angajeze în propriul lor parcurs existențial, independent de oricine altcineva. Cei care ar putea fi încadrați cel mai ușor în această categorie ar putea fi, de bună seamă, cei care urmăresc în mod activ să le facă un trai mai ușor și mai confortabil celor din preajmă, însă ei nu reprezintă decât vârful aisbergului, deoarece tendința de a face pe placul celorlalți se manifestă sub diverse forme și poate să apară sub multe travestiuri. Diferitele relații în care există această presiune pot declanșa o serie de reacții, inclusiv refuzul conștient de a mai face altora pe plac, într-un efort către autonomie, însă toate aceste manifestări reprezintă reacții de apărare împotriva părerii proaste pe care individul o are față de sine însuși, a lipsei sale de putere și a spaimei de a fi respins de ceilalți. În capitolul următor vă voi prezenta patru profiluri psihologice diferite ale celor obișnuiți să-i mulțumească pe ceilalți, toate fiind variațiuni ale aceleiași probleme, adică a incapacității acelor persoane de a se simți bine în pielea lor.

Totuși, există și o altă cale. Nu una egoistă, ci o modalitate prin care să fim liberi de a satisface propriile nevoi, precum și pe ale altora. A te face plăcut sau util nu este o însușire atât de lăudabilă pe cât am crede dacă înseamnă să ne sacrificăm pe noi înșine în proces și, la un moment dat, cu toții avem de ales: să fim cel care-i mulțumește pe alții sau o persoană autentică.

Satisfacerea propriilor noastre nevoi este, de fapt, o cale mai responsabilă și mai generoasă de a întreține relații interpersonale. Pornind de aici, putem fi mai autentici și mai respectuoși, având resursele și abilitățile necesare de a-i ajuta pe alții, precum și pe noi înșine, deoarece, a ne acorda mai multă atenție nouă înșine nu înseamnă a răpi din atenția datorată celorlalți. Nu împărțim o plăcintă.

A-ți păsa de tine nu înseamnă a-ți păsa mai puțin de ceilalți

Această carte oferă alternativa la comportamentul destinat mulțumirii celorlalți, la dependența emoțională manifestată de complacenți. Dar nu reprezintă un apel la indiferență; de fapt, ea îndeamnă la o atenție sporită și la o grijă sprijinită pe un temei mai bun. O grijă mai sinceră, mai onestă, mai adecvată și mai constantă față de tine și față de alții. Să-ți pese suficient pentru a-ți asuma riscul ca tu, cel autentic, să nu fii acceptat de către unii pentru a primi o acceptare necondiționată din partea altora. Să-ți pese suficient ca să nu împovărezi pe altcineva cu nedorita răspundere de a te judeca și condamna. Să-ți pese suficient înseamnă că dobândești suficientă luciditate pentru a recunoaște că nu putem spune cu adevărat „da“ dacă nu suntem în stare să spunem și „nu“. A spune „da“ este lipsit de însemnătate atât timp cât varianta de a refuza n-a fost niciodată luată în calcul.

Această carte te va ajuta să-ți îmbunătățești abilitățile de a fi neplăcut, în loc de a păstra tăcerea. Te va înarma cu puterea de a-ți reveni, în loc de a trăi cu permanenta spaimă de a eșua. Te va învăța cum să acceptați judecata, în loc de a o evita. Nu-ți voi arăta o scamatorie prin care să încetezi a mai fi altora pe plac fără a-i călca pe coadă, dar îți voi demonstra că poți supraviețui și chiar progresa inclusiv atunci când ești mai puțin agreat. Deoarece orice relație în care erau evitate subiectele referitoare la nevoile și sentimentele tale nu era suficient de închegată și, mai mult decât atât, ocupa locul alteia care ar fi putut fi mai reușită.

Acceptă-te așa cum ești! caută să explice și să reîncadreze motivațiile noastre originale de a le face altora pe plac și să ofere speranța că putem apuca pe un drum pe parcursul căruia să încetăm a le căuta altora în coarne și să începem să ne preocupăm de sarcina de a avea grijă de noi înșine. Putem afla că reacțiile oamenilor față de noi sunt mai mult un reflex al relației pe care aceștia o au față de ei înșiși decât o judecată legitimă la adresa noastră. Putem învăța să ne acordăm la sentimentele și nevoile noastre și să observăm că, atunci când nutrim resentimente, aceasta reprezintă un indiciu pentru a ne distanța față de persoana în cauză.

Această carte te va învăța cum să fii tu. Te va învăța cum să încetezi să mai alergi după oameni și, în schimb, să începi a-i atrage, încrezător în faptul că ceea ce-ți aparține va veni spre tine cu ușurință, iar ceea ce nu-ți aparține, nu-ți era menit de la bun început. De asemenea, te va motiva să frecventezi oamenii care se mulează perspectivelor tale de viitor, și nu trecutului tău. Te va antrena să devii un prieten, un partener, un copil și un părinte mai bun. Te va ajuta să ai mai bine grijă de ceilalți, fără a te împovăra cu necazurile lor, purtându-ți mai bine de grijă ție însuți.

Și, de asemenea, cartea aceasta te va pregăti pentru pierdere. Deoarece, inevitabil, unde există creștere, există și pierdere. Vor fi și din cei care nu vor dori ca tu să încetezi să le faci pe plac. Însă când îți vor spune că „te-ai schimbat“, vei ști că vor, de fapt, să spună: „Nu-mi place că nu te mai porți așa cum vreau eu“.

Multiplele laturi ale tendinței de a le face altora pe plac

Vom străbate poveștile și viețile persoanelor întâlnite de mine și care manifestau o astfel de tendință, oferind o perspectivă terapeutică din culise asupra celor ce încercau să-și mulțumească părinții (precum și a părinților cu o asemenea înclinație), asupra celor ce încercau să-și mulțumească prietenii, a celor striviți de pretențiile colectivului de la locul de muncă și a altora. Ilustrările cazuistice din această carte se bazează pe sute de astfel de pacienți cu care am lucrat oferindu-le diferite servicii terapeutice, de-a lungul multor ani de practică clinică. Numele și detaliile care le-ar dezvălui identitatea au fost modificate pentru a păstra confidențialitatea, iar orice asemănare cu un individ anume este pur întâmplătoare. În anumite cazuri au fost contopite anamnezele mai multor pacienți, cu rostul de a le proteja și mai mult identitatea, însă experiențele de viață înfățișate rămân autentice, semnificația lor este adevărată și învățătura pe care o tragem din acestea reprezintă lecția noastră, dacă alegem să-i dăm ascultare. Fie că ești părinte sau nu, implicat într-o relație sau nu, bărbat ori femeie, sau oricum alegi a te considera, te îndemn să citești toate poveștile și să vezi care dintre ele rezonează cu tine și ce poți învăța din ea ca să-ți fie de folos. Fiecare capitol este prevăzut cu un set de întrebări ce îndeamnă la reflecție, insighturi și tehnici ce te pot ajuta să ajungi la o mai profundă înțelegere de sine și care să-ți îndrepte pașii pe un alt drum, mai bun. În final, vei fi în posesia unui manual complet care să te ajute să faci lucrurile pe placul tău.

Empatia de care dai dovadă este un dar. Însă atunci când le facem pe plac altora, îl risipim în chip nediscriminatoriu celor care nu vor sau nu pot să-l aprecieze. Atunci când ne satisfacem propriile noastre necesități, le dăm și altor oameni libertatea să procedeze la fel. Această carte te va învăța cum să-ți îndrepți solicitudinea către oamenii care o merită cel mai mult, începând cu tine însuți.