1.png

Editori:

Silviu Dragomir

Vasile Dem. Zamfirescu

Director editorial:

Magdalena Mărculescu

Redactor:

Laurențiu Dulman

Coperta: Faber studio

Foto copertă: © Vizerskaya / Guliver / Getty Images

Director producție:

Cristian Claudiu Coban

Dtp:

Nicolae Hârtopanu

Corectoare:

Alexandra Fusoi

Irina Mușătoiu

Conținutul acestei lucrări electronice este protejat prin copyright (drepturi de autor), iar cartea este destinată exclusiv utilizării ei în scop privat pe dispozitivul de citire pe care a fost descărcată. Orice altă utilizare, incluzând împrumutul sau schimbul, reproducerea integrală sau parţială, multiplicarea, închirierea, punerea la dispoziţia publică, inclusiv prin internet sau prin reţele de calculatoare, stocarea permanentă sau temporară pe dispozitive sau sisteme cu posibilitatea recuperării informaţiei, altele decât cele pe care a fost descărcată, revânzarea sub orice formă sau prin orice mijloc, fără consimțământul editorului, sunt interzise. Dreptul de folosință al lucrării nu este transferabil.

Drepturile de autor pentru versiunea electronică în formatele existente ale acestei lucrări aparțin persoanei juridice Editura Trei SRL.

Titlul original: The Woman in Cabin 10

Autor: Ruth Ware

Copyright © Ruth Ware, 2016

First published in English by Harvill Secker, an imprint of Vintage.

Vintage is a part of the Penguin Random House group of companies.

Copyright © Editura Trei, 2018 pentru prezenta ediţie

O.P. 16, Ghișeul 1, C.P. 0490, București

Tel.: +4 021 300 60 90 ; Fax: +4 0372 25 20 20

e-mail: comenzi@edituratrei.ro

www.edituratrei.ro

ISBN (print): 978-606-40-0554-0

ISBN (epub): 9786064017956

Lui Eleanor, cu dragoste

În vis, fata plutea departe, sub valurile puternice și țipetele pescărușilor, în adâncurile reci și întunecate ale Mării Nordului. Ochii ei râzători erau albi și umflați de apa sărată, pielea ei alburie era încrețită, iar hainele, sfâșiate de pietrele ascuțite și transformate în zdrențe.

Mai rămăsese doar părul ei lung și negru, plutind prin apă ca o frunză palmată de alge întunecate, încurcându-se în cochilii și năvoade, eșuând pe mal în șuvițe ca de frânghie roasă și zăcând acolo inert, în timp ce mugetul valurilor care se spărgeau pe pietriș îmi umplea urechile.

M-am trezit, plină de spaimă. Mi-a luat ceva timp să-mi amintesc unde eram, și încă și mai mult ca să-mi dau seama că mugetul din urechile mele nu făcea parte din vis, ci era real.

Camera era întunecoasă și plină de aceeași pâclă umedă pe care o simțisem în vis, iar când m-am ridicat în capul oaselor, am simțit pe obraz o briză răcoroasă. Zgomotul părea să se audă din baie.

M-am dat jos din pat, tremurând ușor. Ușa era închisă, dar, când m-am îndreptat spre ea, am auzit cum mugetul crește, iar bătăile inimii mele odată cu el. Mi-am adunat tot curajul și am dat ușa de perete. Zgomotul dușului umplea încăperea mică. Am bâjbâit după întrerupător și baia a fost inundată de lumină — și atunci am văzut.

Pe oglinda aburită, cu litere de vreo 15 centimetri înălțime, scria: „NU MAI CĂUTA“.

Partea întâi

Vineri, 18 septembrie

1

Primul indiciu că ceva nu era în regulă l-am avut când m-am trezit în întuneric, pentru că pisica îmi dădea cu laba peste față. Probabil că noaptea trecută uitasem să închid ușa bucătăriei. Pedeapsa pentru că venisem acasă beată.

— Du-te de aici, am gemut.

Delilah a mieunat și m-a lovit cu capul. Am încercat să-mi îngrop fața în pernă, dar ea a continuat să se frece de urechea mea și, în cele din urmă, m-am întors pe o parte și am dat-o jos din pat fără milă.

A căzut pe podea cu un bufnet ușor și a scos un mieunat slab, indignat. Mi-am tras cuvertura peste cap, dar chiar și prin ea o auzeam cum zgârie partea de jos a ușii și o zgâlțâie în toc.

Ușa era închisă.

M-am ridicat în capul oaselor, cu inima bubuind, iar Delilah a sărit pe pat, mieunând voios. Am strâns-o la piept ca să nu mai miște și am ascultat.

Era foarte posibil să fi uitat să închid ușa bucătăriei, sau poate doar o împinsesem, fără să o închid cum trebuie. Dar ușa dormitorului meu se deschidea în afară — o ciudățenie a planului apartamentului. Și era exclus să o fi închis Delilah. O închisese cineva.

Am rămas încremenită, strângând la piept trupul cald și tremurător al pisicii și am încercat să ascult.

Nimic.

Apoi mi-am dat seama, cu o ușurare bruscă: probabil că pisica se ascunsese sub pat și eu o închisesem înăuntru, când venisem acasă. Nu-mi aminteam să fi închis ușa dormitorului, dar era posibil s-o fi tras după mine, cu mintea absentă, atunci când intrasem. Ca să fiu sinceră, de la stația de metrou încolo, totul era puțin în ceață. Durerea de cap începuse să se instaleze în drum spre casă, iar acum, când panica mai scăzuse, simțeam cum începe iar la baza craniului. Trebuia neapărat să nu mai beau în timpul săptămânii. La douăzeci și ceva de ani, fusese în regulă, dar acum nu mai puteam scăpa de mahmureală ca pe vremuri.

Delilah a început să se zvârcolească neliniștită în brațele mele, înfigându-și ghearele în antebrațul meu, iar eu i-am dat drumul, mi-am luat halatul și am legat cordonul. Apoi am luat-o de jos, pregătindu-mă s-o duc în bucătărie.

Când am deschis ușa dormitorului, acolo era un bărbat.

Nu are niciun rost să mă gândesc cum arăta — credeți-mă, am încercat să fac asta de 25 de ori la poliție. „Nici măcar o bucățică de piele de la încheieturile mâinilor?“, mă întrebau ei întruna. Nu, nu și nu. Avea glugă și o bandană în jurul nasului și a gurii, iar tot restul era în întuneric. În afara mâinilor.

În mâini avea mănuși de latex. Acela a fost detaliul care m-a speriat ca dracu’. Mănușile acelea spuneau: „Știu ce fac.“ Spuneau: „Am venit pregătit.“ Spuneau: „S-ar putea să mă intereseze și altceva în afară de bani.“

Am rămas așa o clipă îndelungată, față în față. Ochii lui strălucitori erau ațintiți asupra ochilor mei.

Prin cap îmi treceau o mie de gânduri: Unde naiba mi-e telefonul? De ce-am băut atât de mult aseară? Dacă eram trează, l-aș fi auzit când intrase. O, Doamne, cât aș vrea ca Judah să fie aici.

Și, mai mult decât orice altceva — mănușile alea. O, Doamne, mănușile alea. Erau atât de profesioniste. De chirurgicale.

N-am spus nimic. Nu m-am mișcat. Am rămas așa, tremurând cu halatul meu jerpelit întredeschis. Delilah s-a smucit din mâinile mele moi și a țâșnit prin hol spre bucătărie.

Te rog, m-am gândit eu. Te rog, nu-mi face rău.

O, Doamne, unde era telefonul?

Apoi am văzut ceva în mâinile bărbatului. Geanta mea — geanta Burberry cea nouă, chiar dacă detaliul acesta părea extraordinar de puțin important. Exista un singur lucru legat de geantă care conta. Mobilul meu era înăuntru.

Ochii i s-au mijit într-un mod care m-a făcut să mă gândesc că e posibil să zâmbească în spatele bandanei. Am simțit cum sângele mi se scurge din cap și degete, adunându-se în centrul corpului, pregătindu-mă să fug sau să mă apăr, în funcție de caz.

A făcut un pas în față.

— Nu…, am spus eu.

Aș fi vrut să pară o comandă, dar a ieșit ca o rugăminte. Aveam o voce subțire și stridentă, care tremura de frică.

— N…

Nici n-am apucat să termin. Bărbatul mi-a trântit ușa dormitorului în față, lovindu-mă în obraz.

O lungă clipă am rămas așa, încremenită, cu mâna la față, mută de șoc și durere. Degetele îmi erau reci ca gheața, dar pe față aveam ceva cald și umed, și mi-a trebuit o clipă să-mi dau seama că e sânge, că modelul ușii îmi crestase obrazul.

Îmi venea să alerg în pat, să-mi bag capul sub pernă și să plâng la nesfârșit. Dar o voce joasă și neplăcută din mintea mea spunea întruna: E încă acolo. Dacă se întoarce? Dacă se întoarce după tine?

Din hol s-a auzit un zgomot, ceva căzând, și am simțit un val de groază care ar fi trebuit să mă dinamizeze, dar care m-a paralizat. Nu te întoarce. Nu te întoarce. Mi-am dat seama că îmi țineam respirația și m-am străduit să dau aerul afară, cutremurându-mă prelung, apoi mi-am forțat mâna să se apropie, încet, încet, de ușă.

Din hol s-a auzit un nou zgomot — de sticlă spartă —, iar eu m-am repezit, am apucat clanța și mi-am încordat toate puterile, cu degetele goale de la picioare înfipte în scândurile vechi și neregulate ale podelei, pregătindu-mă să țin ușa închisă cât de mult puteam. M-am lăsat pe vine, ghemuită cu genunchii la piept, încercând să-mi înăbuș suspinele cu halatul, în timp ce îl ascultam cum răscolește apartamentul, sperând din toată inima că Delilah fugise în grădină, departe de pericol.

În sfârșit, după foarte mult timp, am auzit cum ușa de la intrare se deschide și se închide. Am rămas acolo, plângând pe genunchi, nevenindu-mi să cred că plecase cu adevărat. Că nu avea să se întoarcă să-mi facă rău. Aveam mâinile amorțite și dureros de țepene, dar nu îndrăzneam să dau drumul clanței.

Parcă vedeam iar mâinile acelea puternice, cu mănuși albicioase de latex.

Nu știam ce avea să se întâmple după aceea. Poate că aveam să rămân acolo toată noaptea, incapabilă să mă mișc. Dar am auzit-o pe Delilah mieunând afară și zgâriind ușa.

— Delilah, am spus eu răgușită, cu o voce care tremura atât de tare, încât părea că nu era a mea. Oh, Delilah.

Am auzit-o prin ușă cum toarce, hârșâitul acela grav și familiar, ca de drujbă îndepărtată, și a fost ca și cum vraja s-ar fi destrămat.

Mi-am desprins degetele înțepenite și dureroase de clanță, îndoindu-le de câteva ori, m-am ridicat, încercând să-mi țin echilibrul pe picioarele care tremurau, și am pus mâna pe clanța.

S-a răsucit. De fapt, s-a răsucit prea ușor, învârtindu-se în mâna mea fără să opună rezistență, fără să miște niciun centimetru limba broaștei. Bărbatul trăsese axul de pe partea cealaltă.

La dracu’.

La dracu’, la dracu’.

Eram prinsă înăuntru.

2

Mi-au trebuit două ore ca să ies din dormitor. Nu aveam telefon fix, așa că nu puteam să cer ajutor, iar ferestrele erau acoperite cu bare de protecție. Mi-am stricat cea mai bună pilă de unghii lovind cu ea în limba broaștei, dar în cele din urmă am deschis ușa și m-am aventurat pe holul îngust. În apartamentul meu sunt doar trei încăperi — bucătăria, dormitorul și o baie îngustă — și poți să-l vezi cam pe tot din fața dormitorului, dar nu m-am putut abține să nu privesc prin fiecare ușă, chiar să verific dulapul din hol în care îmi țin aspiratorul. Să mă asigur că dispăruse cu adevărat.

Capul îmi bubuia și mâinile îmi tremurau în timp ce urcam treptele către ușa vecinei. M-am trezit privind peste umăr spre strada întunecoasă, așteptând ca ea să deschidă. Presupuneam că e în jur de ora patru noaptea și a fost nevoie de mult timp și multe bătăi în ușă ca s-o trezesc. Am auzit picioarele doamnei Johnson coborând scările și mormăiturile ei. Când a întredeschis ușa, fața ei era un amestec de confuzie și spaimă, dar când m-a văzut în prag strângându-mi halatul în jurul trupului, cu sânge pe față și pe mâini, expresia i s-a schimbat imediat și a scos lanțul de la ușă.

— O, Dumnezeule mare! Ce s-a întâmplat?

— Am fost jefuită.

Mi-era greu să vorbesc. Nu știu dacă din cauza aerului răcoros de toamnă sau din pricina șocului, dar începusem să tremur convulsiv, iar dinții îmi clănțăneau atât de tare, încât, pentru o clipă îngrozitoare, mi-a trecut prin minte că ar putea să mi se sfărâme în gură. Am alungat acest gând.

— Sângerezi! a spus doamna Johnson, cu fața plină de mâhnire. Of, draga mea, intră, intră.

M-a condus în sufrageria cu covor înflorat din casa ei mică, întunecoasă și supraîncălzită, dar care acum mi se părea un sanctuar.

— Stai jos, stai jos.

A arătat spre o canapea roșie de pluș, apoi, trosnind din încheieturi, s-a așezat în genunchi, făcându-și de lucru cu arzătorul sobei. Gazul a pâlpâit puternic, iar eu am simțit căldura crescând cu câteva grade, în timp ce ea se ridica laborios în picioare.

— Îți fac niște ceai cald.

— Doamnă Johnson, mă simt bine, zău. Credeți că…

Însă ea a scuturat grav din cap.

— Când ai avut un șoc, nu e nimic mai bun decât un ceai fierbinte și dulce.

Așa că am stat cu mâinile împreunate în jurul genunchilor, în timp ce ea zdrăngănea prin bucătăria minusculă. S-a întors cu două căni pe o tavă. Am luat-o pe cea mai apropiată și am sorbit din ea, crispându-mă de durere când ceramica fierbinte mi-a atins tăietura de la mână. Era atât de dulce că abia mai simțeam gustul sângelui din gură, ceea ce probabil era o binecuvântare.

Doamna Johnson nu a băut, doar mă privea cu fruntea încrețită de mâhnire.

— Ți-a…, a spus cu voce șovăitoare. Ți-a făcut rău?

Știam ce vrea să zică. Am scuturat din cap, dar am mai luat o gură fierbinte înainte să pot vorbi.

— Nu. Nu m-a atins. Mi-a trântit o ușă în față, de-acolo e tăietura de la obraz. Apoi m-am tăiat la mână în timp ce încercam să ies din dormitor. M-a închis înăuntru.

Am văzut, într-o străfulgerare, cum băteam în limba broaștei cu pila de unghii și o foarfecă. Judah mă tachina mereu că ar trebui să folosesc instrumentele adecvate fiecărui scop — să nu scot dopul cu vârful cuțitului sau să desprind un cauciuc de bicicletă cu o lopățică de grădină. Nu mai departe de weekendul trecut râsese de tentativa mea de a lipi para dușului cu bandă adezivă și se chinuise o după-amiază întreagă să-l dreagă cu rășină epoxidică. Dar Judah era plecat în Ucraina și, în clipa asta, nu puteam să mă gândesc la el. Dacă m-aș fi gândit, aș fi început să plâng, iar dacă plângeam acum, era posibil să nu mă mai opresc niciodată.

— Ah, sărmana de tine.

Am înghițit.

— Doamnă Johnson, mulțumesc pentru ceai, dar de fapt venisem să vă întreb dacă pot să dau un telefon. Mi-a luat mobilul, așa că nu am cum să sun la poliție.

— Bineînțeles, bineînțeles. Bea-ți ceaiul, apoi telefonul e acolo.

A arătat spre o măsuță acoperită cu un mileu, pe care se afla probabil ultimul telefon cu disc din Londra — în afara celor care se puteau găsi la anticariatele din Islington. Mi-am terminat ceaiul, ascultătoare, și apoi am luat telefonul. Pentru o clipă, degetele mele au plutit deasupra cifrei 1, dar apoi am oftat. Bărbatul plecase. Ce mai puteau să facă acum? La urma urmei, nu mai era o urgență.

Așa că am format în schimb 112 și am cerut să fiu direc­ționată către dispeceratul poliției din zonă, nu către serviciul de urgență.

Am stat așa și m-am gândit la asigurarea pe care nu o aveam, la broasca armată pe care nu o instalasem și la dezas­trul în care se transformase noaptea trecută.

*

Încă mă mai gândeam la asta câteva ore mai târziu, în timp ce mă uitam cum lăcătușul pentru urgențe înlocuiește încuietoarea simplă a ușii mele de la intrare cu o yală adevărată și ascultam prelegerea lui despre siguranța casei și despre ce glumă proastă e ușa mea din spate.

— Tăblia asta-i din PAL, draga mea. Nu trebe decât un șut ca s-o spargi. Vrei să-ți arăt?

— Nu, am spus eu în grabă. Nu, mersi. O s-o repar. Nu te ocupi și de uși, nu-i așa?

— Nu, da’ am un prieten care face asta. Îți dau numărul lui înainte să plec. Între timp, pune-l pe soțul tău să trântească o bucată de placaj de optișpe milimetri pe tăblia aia. Nu cred că vrei să mai pățești ca noaptea trecută.

— Nu, am încuviințat eu.

Asta era mama eufemismelor.

— Un amic de la poliție zice că un sfert din spargeri sunt de fapt recidive. Aceiași indivizi vin să mai fure o dată din același loc.

— Super, am spus eu încet.

Exact asta îmi trebuia să aud.

— Optișpe milimetri. Vrei să scriu pe ceva pentru soțul tău?

— Nu, mersi. Nu sunt căsătorită.

Și, chiar dacă am ovare, pot să țin minte un număr simplu de două cifre.

— Aaaa, am înțeles. Deci așa, a spus el, ca și cum asta ar fi dovedit ceva. Și nici tocul ușii nu e ceva cu care să te mândrești prea mult. Ar fi bine s-o ranforsezi cu bare tip Londra. Altfel, poți să ai cea mai bună broască posibilă, dacă îți sparg tocul ușii e totuna. Am în camionetă una care s-ar putea potrivi. Știi despre ce vorbesc?

— Știu ce e, am spus eu obosită. O bucată de metal care vine peste lăcașul broaștei, nu?

Bănuiala mea era că voia să stoarcă cât mai mulți bani de la mine, dar deja nu-mi mai păsa.

— Știi ce, a spus el, ridicându-se și băgând dalta în buzunarul de la spate, o să fac bara tip Londra și o să pun o bucată de placaj pe ușa din spate gratis. Am în camionetă niște placaj de mărimea potrivită. Nu mai fi tristă, draga mea. N-o să mai intre nimeni, cel puțin nu pe aici.

Din cine știe ce motiv, cuvintele lui nu mă linișteau.

*

După ce a plecat, mi-am făcut un ceai, umblând de colo-colo prin apartament. Mă simțeam ca Delilah atunci când un motan intrase în casă prin trapa pentru pisici și făcuse pipi în hol — Delilah patrulase ore întregi prin toate camerele, frecându-se de mobile și făcând pipi în colțuri, ca să-și revendice spațiul.

Eu n-am mers până la a face pipi pe pat, dar aveam aceeași senzație de invadare a spațiului, simțeam nevoia să revendic ceea ce fusese violat. Violat? a spus o voce joasă din capul meu. Fii serioasă, ești prea melodramatică.

Dar mă simțeam într-adevăr violată. Micul meu apartament mi se părea distrus — pângărit și nesigur. Până și descrierea pe care trebuise s-o ofer poliției fusese un chin: da, l-am văzut pe intrus, nu, nu-l pot descrie. Ce era în geantă? A, mă rog, viața mea: banii, mobilul, permisul de conducere, medicamentele, cam tot ce aveam nevoie, de la rimel până la abonamentul de transport în comun.

Tonul energic și impersonal al vocii de la numărul poliției îmi răsuna încă în cap.

— Ce fel de telefon?

— Nu era de valoare, am spus eu obosită. Doar un iPhone vechi. Nu-mi amintesc modelul, dar pot să aflu.

— Mulțumesc. Orice v-ați putea aminti în privința tipului și seriei ar putea fi de ajutor. Și ați vorbit de medicamente — ce fel, dacă pot să întreb?

Am intrat imediat în defensivă.

— Ce legătură are asta cu problemele mele medicale?

— Niciuna, a spus operatorul răbdător, chiar enervant de răbdător. Numai că unele pastile se vând pe stradă pe bani.

Știam că furia care mă inundase din pricina întrebărilor lui nu era rezonabilă — își făcea doar datoria. Spărgătorul era cel care comisese infracțiunea. Atunci de ce mă simțeam ca și cum eu aș fi fost cea interogată?

Aproape ajunsesem în sufragerie cu ceaiul când am auzit bătăi în ușă — atât de puternice în apartamentul tăcut și răsunător că m-am împiedicat, apoi am încremenit în cadrul ușii pe jumătate în picioare, pe jumătate ghemuită.

Preț de o clipă, mi-a apărut în minte imaginea înfiorătoare a unei fețe cu glugă, a unor mâini cu mănuși de latex.

Abia când ușa a bubuit din nou m-am uitat în jos și mi-am dat seama că ceașca mea de ceai zăcea spartă pe gresia din hol, iar picioarele îmi erau scăldate în lichidul care se răcea rapid.

Ușa a bubuit iar.

— O clipă! am țipat eu, dintr-odată furioasă, aproape să-mi dea lacrimile. Vin acum! Nu mai bate în ușa aia afurisită!

— Scuze, domnișoară, a spus polițistul când am deschis în sfârșit ușa. Nu știam dacă ați auzit.

Apoi, după ce a văzut balta de ceai și cioburile sparte ale ceștii:

— Aoleo, ce s-a întâmplat aici. Încă o spargere? Ha, ha!

*

Se făcuse deja după-amiază când polițistul și-a terminat raportul, iar după ce a plecat, mi-am deschis laptopul. Fusese cu mine în dormitor și era singurul aparat electronic pe care spărgătorul nu-l luase. În afara articolelor mele, majoritatea fără backup, acolo erau toate parolele mele, inclusiv — m-am crispat când m-am gândit la asta — un fișier intitulat optimist „chestii bancare“. Nu scrisesem în el codurile PIN, dar cam tot restul era acolo.

Uitându-mă la obișnuitul diluviu de e-mailuri din căsuța mea, am zărit unul intitulat: „Ai de gând să apari azi? ;)“ și am tresărit, dându-mi seama că uitasem complet să iau legătura cu Velocity.

M-am gândit să trimit un e-mail, dar până la urmă am scos bancnota de 20 de lire pe care o țineam în cutia de ceai ca fond de urgență pentru taxi și m-am dus la un magazin GSM dărăpănat de lângă stația de metrou. A fost nevoie de puțină târguială, dar, în cele din urmă, tipul mi-a vândut, pentru 15 lire, un telefon ieftin cu cartelă preplătită, iar eu m-am dus în cafeneaua de vizavi, de unde am sunat-o pe editoarea adjunctă pentru articolele de fond, Jenn, care stătea la biroul de vizavi de mine.

I-am spus ce se întâmplase, făcând ca totul să pară mai amuzant și mai caraghios decât fusese în realitate. Am insistat mult pe imaginea cu mine lucrând cu pila de unghii la limba broaștei și nu i-am spus despre mănuși sau despre senzația generală de groază neputincioasă sau despre amintirile terifiant de intense care mă asaltau întruna.

— Căcat! a spus ea de la celălalt capăt al conexiunii proaste, cu o voce plină de groază. Ești bine?

— Da, mai mult sau mai puțin. Dar n-o să vin azi, trebuie să fac curat în apartament.

Chiar dacă, de fapt, nu era chiar atât de rău. Bărbatul lucrase lăudabil de îngrijit. Pentru un infractor, vreau să spun.

— Dumnezeule, Lo, sărmana de tine. Ascultă, vrei să pun pe cineva să te înlocuiască pentru chestia aia cu Luminile Nordului?

Pentru o clipă, nu mi-am dat seama deloc despre ce vorbește — apoi mi-am amintit. Aurora Borealis: un vas de croazieră care călătorea prin fiordurile norvegiene. Cumva, încă nu știam prea bine cum, fusesem suficient de norocoasă cât să prind una dintre puținele legitimații de presă pentru călătoria lui inaugurală.

Era un bonus extraordinar. Deși lucram pentru o revistă de turism, sarcina mea obișnuită era să decupez și să lipesc comunicate de presă și să găsesc imagini pentru articolele pe care le trimitea șefa mea, Rowan, din destinații de lux. Rowan era cea care ar fi trebuit să meargă, dar, din nefericire, după ce spusese da, descoperise că sarcina ei nu-i permitea – avea vomismente frecvente –, drept care croaziera îmi aterizase în poală ca un mare cadou, plin de responsabilități și posibilități. Faptul că mi-o dăduseră mie era un vot de încredere, căci existau oameni cu mai multă experiență cărora Rowan ar fi putut să le facă o favoare, iar eu știam că, dacă mă descurcam cu brio în această călătorie, aș fi avut un atu când s-ar fi pus problema cine să-i țină locul lui Rowan în concediul de maternitate și poate, cine știe, m-ar fi ajutat să obțin promovarea pe care mi-o tot promitea de câțiva ani.

Și era weekendul acela. Duminică, de fapt. Urma să plec peste două zile.

Nu, am spus eu, surprinzându-mă și pe mine prin fermitatea vocii. Nu, categoric nu vreau să mă retrag. Mă simt bine.

— Ești sigură? Cum e cu pașaportul?

— Era în dormitor. Hoțul n-a dat de el.

Slavă Domnului.

— Ești absolut sigură? a întrebat Jenn din nou, cu o voce îngrijorată. E ceva important — nu doar pentru tine, ci și pentru revistă. Dacă nu te simți în stare, Rowan n-ar vrea ca tu să…

— Sunt în stare, am spus eu, întrerupând-o.

Nu se punea problema să las să-mi scape printre degete ocazia asta. Dacă o lăsam să-mi scape, era posibil să fie și ultima.

— Îți dau cuvântul meu. Chiar vreau să fac asta, Jenn.

— Bine…, a spus ea, aproape reticent. Ei, în cazul ăsta, cu toată viteza înainte, nu? Azi-dimineață au trimis un pachet pentru presă, așa că o să ți-l trimit ție prin curier, împreună cu biletele de tren. Am undeva notițele lui Rowan. Cred că principalul e să faci un articol promoțional cu adevărat frumos despre vas, pentru că Rowan speră să primească publicitate de la ei, dar trebuie să fie și niște oameni interesanți printre invitați, așa că dacă poți să obții ceva de genul unor profile biografice, cu atât mai bine.

— Sigur, am spus eu înșfăcând un pix de pe tejgheaua cafenelei și începând să iau notițe. Îmi mai spui o dată când pleacă?

— Iei trenul de zece și jumătate de la King’s Cross — dar o să pun totul în dosarul pentru presă.

— Foarte bine. Și mersi, Jenn.

— Nicio problemă, a spus ea.

Avea o voce puțin melancolică, iar eu m-am întrebat dacă nu avusese de gând să profite chiar ea de această breșă.

— Ai grijă, Lo. La revedere.

*

Mai era încă lumină în timp ce mă târam cu greu spre casă. Mă dureau picioarele și pieptul și voiam să ajung cât mai repede și să fac o baie lungă și fierbinte.

Ușa apartamentului meu de la subsol era scăldată în penumbră, ca de obicei, și m-am gândit din nou că trebuia să pun o lumină la intrare, dacă nu pentru altceva, măcar ca să găsesc cheile în geantă, dar chiar și în semiîntunericul acela vedeam lemnul plesnit din jurul broaștei pe care o forțase hoțul. Era un miracol că nu-l auzisem. Ei, și la ce te-ai fi așteptat? La urma urmei erai beată, a spus vocea joasă și neplăcută din capul meu.

Dar noua yală părea solidă și liniștitoare când s-a deschis cu un clinchet. Am încuiat-o bine, mi-am aruncat pantofii din picioare, mi-am înăbușit un căscat în timp ce dădeam drumul la robinete și m-am prăbușit pe closet, ca să-mi scot ciorapii. Apoi am început să-mi deschei bluza… dar m-am oprit.

În mod normal, eu las ușa de la baie deschisă — suntem doar eu și Delilah, iar pereții au tendința să se umezească, fiind sub nivelul solului. De asemenea, nu-mi plac prea mult spațiile închise, iar când jaluzeaua e trasă, încăperea pare foarte mică. Dar, chiar dacă ușa de la intrare era încuiată, iar noua bară tip Londra instalată, tot am verificat ferea­stra și am încuiat ușa de la baie înainte de a termina să-mi scot hainele.

Eram obosită — Dumnezeule, eram atât de obosită. Mi-am imaginat cum adorm în cadă și alunec sub apă, iar Judah găsește peste o săptămână trupul meu gol și umflat… Am scuturat capul. Trebuia să încetez să mai fiu atât de melodramatică. Cada avea doar 120 de centimetri. Era suficient de greu să mă răsucesc ca să-mi clătesc părul, nici vorbă de înecat.

Apa era destul de fierbinte pentru ca tăietura de la obraz să usture. Am închis ochii și am încercat să-mi imaginez că sunt altundeva, într-un loc complet diferit de acest spațiu mic, friguros și claustrofobic, departe de Londra sordidă și plină de infracționalitate. Poate plimbându-mă pe un țărm nordic răcoros, ascultând zgomotul mângâietor al… ăăă… oare al Balticei? Pentru un jurnalist de turism stau îngrijorător de prost cu geografia.

Dar imaginile nedorite continuau să vină. Lăcătușul care spunea că „un sfert din spargeri sunt recidive“. Eu, ghemuită în propriul meu dormitor, cu picioarele proptite în scândurile podelei. Priveliștea mâinilor puternice îmbrăcate în latex albicios, prin care se vedeau firele de păr negre.

Căcat. Căcat.

Am deschis ochii, însă acum realitatea înconjurătoare nu m-a mai ajutat. Am văzut, în schimb, cum pereții umezi ai băii se ițesc deasupra mea, mă închid între ei…

Iar o iei razna, s-a răstit vocea mea interioară. Simți asta, nu-i așa?

Taci. Taci, taci, taci. Am strâns tare din ochi și am început să număr deliberat, încercând să-mi scot din cap imaginile astea. Unu. Doi. Trei. Inspiră. Patru. Cinci. Șase. Expiră. Unu. Doi. Trei. Inspiră. Patru. Cinci. Șase. Expiră.

În sfârșit, imaginile s-au retras, dar baia nu mai avea niciun farmec și, dintr-odată, nevoia de a ieși din încăperea mică și lipsită de aer a devenit copleșitoare. M-am ridicat, mi-am legat un prosop în jurul corpului și altul în jurul capului și m-am dus în dormitor, unde laptopul meu era tot pe pat.

L-am deschis, am intrat pe Google și am tastat: „% de spărgători care revin la locul faptei“.

A apărut o pagină cu linkuri. Am apăsat pe unul la întâmplare și am citit în diagonală până la paragraful care spunea: „când spărgătorii revin la locul faptei… Un sondaj național indică faptul că, de-a lungul unei perioade de 12 luni, aproximativ 25-50% din spargeri sunt incidente care se repetă, iar între 25 și 35% dintre victime sunt victime repetate. Cifrele strânse de poliția britanică sugerează că 28-51% din spargerile repetate se produc în mai puțin de o lună și 11-25% în mai puțin de o săptămână.“

Super. Deci părea că lăcătușul, prietenosul meu agent al tenebrelor, de fapt minimalizase problema, în loc să mă monteze, cu toate că matematica implicată de statistică — până la 50% infracțiuni repetate, dar numai 35% victime repetate — îmi dădea dureri de cap. Oricum ar fi fost, nu-mi plăcea prea mult ideea de a fi una dintre ele.

Îmi promisesem să nu beau în seara aia, așa că, după ce am verificat ușa de la intrare, ușa din spate, încuietorile ferestrelor și ușa de la intrare pentru a doua — poate chiar a treia — oară și am pus telefonul preplătit să se încarce lângă pat, mi-am făcut un ceai de mușețel.

M-am dus cu el în dormitor, împreună cu laptopul, dosarul de presă pentru călătorie și un pachet de biscuiți digestivi cu ciocolată. Era doar ora opt și nu mâncasem nimic de seară, prea obosită chiar și să comand prin telefon. Am deschis dosarul pentru presă al croazierei nordice, m-am cuibărit sub pilotă și am așteptat să mă ia somnul.

Însă nu s-a întâmplat. Am mâncat întreg pachetul de biscuiți înmuiați în ceai și am citit pagini și pagini cu date și cifre despre Aurora. Doar zece cabine cu dotări de lux… maximum 20 de pasageri… angajați selectați cu grijă din cele mai bune hoteluri și restaurante din lume… Nici măcar specificațiile tehnice ale pescajului și tonajului vasului nu au fost suficiente ca să mă adoarmă. Am rămas trează, zdrobită, dar cumva foarte agitată.

Stăteam așa în coconul meu, încercând să nu mă gândesc la spărgător. M-am gândit pe îndelete la muncă și la toate chestiunile practice pe care trebuia să le rezolv până duminică. Să-mi iau noile carduri bancare. Să-mi fac bagajele și să mă documentez despre călătorie. Oare aveam să-l văd pe Jude înainte de plecare? Probabil că mă suna pe vechiul telefon.

Am pus jos dosarul pentru presă și am intrat pe e-mail.

„Bună, iubitule“, am scris, apoi m-am oprit și mi-am mușcat o unghie. Ce să-i spun? N-avea niciun rost să-i povestesc despre spargere. Nu încă. I-ar fi părut rău că nu fusese aici când avusesem nevoie de el. „Mi-am pierdut telefonul“, am scris în cele din urmă. „E o poveste lungă, îți explic când te întorci. Dar, dacă ai nevoie de mine, trimite-mi e-mail, nu SMS. La ce oră ajungi duminică? Eu plec devreme spre Hull, pentru chestia aia nordică. Sper să ne vedem înainte să plec — altfel, ne vedem weekendul următor? Lo x.“

Am apăsat pe Trimite, sperând că Judah nu avea să se întrebe de ce eram trează și trimiteam e-mailuri la 12:45 noaptea, apoi am închis calculatorul, am luat o carte și am încercat să citesc ca să adorm.

N-a funcționat.

La 3:35 dimineața, m-am dus în bucătărie împleticindu-mă, am luat sticla de gin și mi-am turnat cel mai tare gin tonic pe care eram în stare să-l beau. L-am înghițit ca pe un medicament, cutremurându-mă din cauza gustului aspru, apoi mi-am mai pus unul și l-am băut și pe ăla, mai încet de data asta. Am rămas așa o clipă, simțind cum alcoolul îmi furnică prin vene, relaxându-mi mușchii și potolindu-mi nervii încordați.

Am turnat în pahar restul ginului și m-am dus cu el în dormitor, unde m-am întins, țeapănă și neliniștită, cu ochii ațintiți asupra cadranului strălucitor al ceasului, așteptând ca alcoolul să-și facă efectul.

Unu. Doi. Trei. Inspiră. Patru… Cinci… Ci…

*

Nu-mi amintesc când am adormit, dar trebuie s-o fi făcut. Acum mă uitam la ceas cu ochii încețoșați din cauza durerii de cap, așteptând să treacă la 4:44, iar în clipa următoare clipeam în fața blănoasă a lui Delilah, care mă lovea în nas cu botul ei mustăcios, încercând să-mi spună că e ora micului dejun. Am gemut. Mă durea capul mai rău ca ieri — deși nu-mi dădeam seama dacă era din cauza obrazului sau a mahmurelii. Ultimul gin tonic era pe jumătate plin, pe noptieră, lângă ceas. L-am mirosit și mi-a venit să vomit. Probabil că două treimi erau gin. Oare ce fusese în capul meu?

Ceasul arăta 6:04, ceea ce însemna că dormisem mai puțin de o oră și jumătate; dar acum eram trează, nu avea niciun rost să încerc să adorm la loc. Așa că m-am ridicat în picioare, am tras perdeaua și am privit zorii cenușii, care trimiteau raze înguste de soare spre fereastra mea de la subsol. Ziua părea rece și ursuză. Am băgat picioarele în papuci și m-am dus la termostatul de pe hol, tremurând, pregătită să dezactivez regulatorul automat și să pornesc căldura.

Era sâmbătă, așa că nu trebuia să lucrez, dar munca administrativă de a-mi transfera numărul de mobil către un alt telefon și de a-mi scoate carduri bancare noi mi-a ocupat mare parte a zilei, iar seara eram ruptă de oboseală.

Era la fel de rău ca atunci când mă întorsesem cu avionul din Thailanda prin Los Angeles — o serie de zboruri de noapte în urma cărora rămăsesem răvășită de lipsa somnului și complet dezorientată. Undeva, deasupra Atlanticului, mi-am dat seama că depășisem somnul, că puteam foarte bine să renunț la el. Ajunsă acasă, m-am prăbușit în pat ca într-un puț, năpustindu-mă cu capul înainte în uitare, și am dormit timp de douăzeci și două de ore, trezindu-mă amețită și înțepenită ca să-l găsesc pe Judah bătând la ușă cu ziarele de duminică.

Dar, de data asta, patul meu nu mai era un refugiu.

Trebuia să mă adun înainte de plecarea în excursia asta. Era o șansă irepetabilă, de neratat, de a-mi da adevărata măsură a talentului după ce zece ani mă dedicasem jurnalismului de tip decupat și lipit. Era ocazia de a demonstra că sunt în stare — că, asemenea lui Rowan, și eu pot să-mi fac relații, să aburesc și să promovez numele Velocity printre cei de sus. Iar lordul Bullmer, proprietarul Aurorei Borealis, era un om cu adevărat sus-pus. Doar 1% din bugetul lui de publicitate ar fi putut să susțină Velocity luni de zile, ca să nu mai amintim de celebritățile din domeniul turismului sau de fotografii care fuseseră fără îndoială invitați în acest voiaj inaugural și ale căror nume ar fi arătat într-adevăr frumos pe coperta noastră.

Nu aveam de gând să îl atac decisiv pe Bullmer la cină — cu siguranță nu ceva atât de grosolan și comercial. Dar dacă puteam să fac rost de numărul lui de telefon și să mă asigur că atunci când îl sun îmi răspunde… ei bine, aș fi avut mari șanse să obțin în sfârșit acea avansare.

În timp ce mâncam de seară, băgând mecanic pizza în gură până m-am simțit complet sătulă, am continuat cu dosarul pentru presă de unde rămăsesem, dar cuvintele și imaginile înotau în fața ochilor mei și adjectivele se contopeau unele cu altele: „exclusivist… sclipitor… luxos… făcut de mână… meșteșugar…“

Am dat drumul paginii, căscând, apoi m-am uitat la ceas și mi-am dat seama că e nouă. Slavă Domnului, puteam să mă duc la culcare. Am verificat și reverificat ușile și broaștele, gândindu-mă că un avantaj al faptului că eram atât de nedormită era că noaptea trecută nu avea cum să se repete. Eram atât de obosită că, și dacă venea vreun spărgător, probabil aș fi dormit neîntoarsă.

*

La 22:47, mi-am dat seama că mă înșelasem.

La 23:23, am început să plâng slab și prostește.

Trebuia să dorm. Trebuia. Dormisem doar… Am numărat pe degete, nereușind să calculez în cap — mai puțin de patru ore de somn în ultimele trei zile.

Simțeam gustul somnului. Simțeam că e acolo, dar fără să-l pot ajunge. Trebuia să dorm. Trebuia. Dacă nu dormeam, aveam să înnebunesc.

Lacrimile au apărut din nou — nici măcar nu știam ce sunt. Lacrimi de frustrare? De furie față de mine? Față de spărgător? Sau doar de epuizare?

Știam un singur lucru, că nu pot să dorm — că somnul atârnă la câțiva centimetri de mine, ca o promisiune nerespectată. Mă simțeam ca și cum aș fi alergat spre un miraj care se tot retrăgea și, cu cât alergam mai disperată, cu atât mai repede se îndepărta. Sau că era ca un pește în apă pe care trebuia să-l prind și să-l țin, dar care îmi aluneca întruna printre degete.

O, Doamne, cât aș vrea să dorm…

Delilah a întors capul spre mine, tresărind. Oare spusesem asta cu voce tare? Nici nu-mi mai dădeam seama. Dumnezeule, o luam razna.

Străfulgerarea unei fețe — ochi limpezi și scânteietori în întuneric.

M-am ridicat în capul oaselor, cu inima zvâcnindu-mi atât de tare că îi simțeam bătăile în ceafă.

Trebuia să plec de aici.

M-am ridicat în picioare, împleticindu-mă de epuizare ca și cum aș fi fost în transă, am băgat picioarele în pantofi și brațele în haină, peste bluza de pijama. Apoi mi-am luat geanta. Dacă nu puteam dormi, aveam să mă plimb. Undeva. Oriunde.

Dacă somnul nu voia să vină la mine, atunci aveam să-l găsesc eu singură.