1.png

EDITORI:

Silviu Dragomir

Vasile Dem. Zamfirescu

director editorial:

Magdalena Mărculescu

REDACTOR:

Victor Popescu

DESIGN: Faber Studio

Foto copertă: Guliver/Getty Images/ © Westend61

DIRECTOR PRODUCŢIE:

Cristian Claudiu Coban

DTP:

Mihaela Gavriloiu

CORECTURĂ:

Maria Mușuroiu

Roxana Nacu

Conținutul acestei lucrări electronice este protejat prin copyright (drepturi de autor), iar cartea este destinată exclusiv utilizării ei în scop privat pe dispozitivul de citire pe care a fost descărcată. Orice altă utilizare, incluzând împrumutul sau schimbul, reproducerea integrală sau parţială, multiplicarea, închirierea, punerea la dispoziţia publică, inclusiv prin internet sau prin reţele de calculatoare, stocarea permanentă sau temporară pe dispozitive sau sisteme cu posibilitatea recuperării informaţiei, altele decât cele pe care a fost descărcată, revânzarea sub orice formă sau prin orice mijloc, fără consimțământul editorului, sunt interzise. Dreptul de folosință al lucrării nu este transferabil.

Drepturile de autor pentru versiunea electronică în formatele existente ale acestei lucrări aparțin persoanei juridice Editura Trei SRL.

Titlul original: What Great Parents Do: 75 Simple Strategies for Raising Kids Who Thrive

Autor: Erica Reischer

Copyright © 2016 by Erica Reischer

All rights reserved including the right of reproduction in whole or in part in any form.

This edition published by arrangement with TarcherPerigee, an imprint of Penguin Publishing Group, a division of Penguin Random House LLC.

© Editura Trei, 2018
pentru prezenta ediţie

O.P. 16, Ghișeul 1, C.P. 0490, București

Tel.: +4 021 300 60 90; Fax: +4 0372 25 20 20

E-mail: comenzi@edituratrei.ro

www.edituratrei.ro

ISBN (print): 978-606-40-0501-4

ISBN (EPUB): 978-606-40-1749-9

Pentru R, prietenul meu cel mai bun și partenerul pe care pot să mă sprijin mereu

Pentru A, C și copiii de pretutindeni

Multe mulțumiri lui LB pentru ajutorul nemărginit

Introducere

Când am devenit părinte, voiam să găsesc o carte care să întrunească cele mai bune practici de parentaj despre care am citit pe când eram studentă la Facultatea de Psihologie și care să aibă și o parte aplicativă.

Am reușit să găsesc ghiduri legate de sănătatea copiilor, dar despre zona vastă a dezvoltării sociale și emoționale nu am găsit decât niște „cărămizi“ de sute de pagini sau care se concentrau prea mult pe câte un subiect restrâns.

După nașterea primului copil și după ce am început să lucrez într-o firmă privată, am creat un atelier pentru părinți care oferea exact ceea ce căutam atunci când am devenit părinte. Numit de asemenea „Ce face un părinte grozav“, acest atelier prezintă cele mai bune practici într-un mod simplu și la obiect, sintetizate din cercetări și din experiența mea de psiholog clinician, și care ajută părinții să schimbe comportamentul neadecvat al copiilor, să creeze legături de familie mai puternice și să ghideze copiii spre a deveni niște adulți fericiți, prietenoși și responsabili. Până în momentul de față, mii de părinți au participat la aceste ateliere, continuând și acum.

Aceste ateliere au avut și o altă sursă de inspirație. În calitate de psiholog, lucrez cu o varietate de familii, începând cu cei care au nevoie de ajutor în ce privește exercitarea autorității parentale sau stoparea văicărelilor, până la cei a căror relație s-a degradat într-o asemenea măsură, încât au nevoie de asistență de specialitate.

Lucrând cu aceste familii, a apărut o întrebare generală în mintea mea: „Dacă aș putea oferi părinților un set de informații esențiale care i-ar putea ajuta, de la bun început, să-și construiască și să-și mențină o familie fericită și să aibă copii care se dezvoltă armonios, ce le-aș spune într-un astfel de ghid?“ Atelierele mele și prezenta carte sunt bazate pe răspunsul meu la acea întrebare.

De ce este această carte diferită?

Când am început atelierul meu de parentaj, am creat și un rezumat simplu de o pagină, numit „10 lucruri pe care le face un părinte grozav“, sintetizând zece dintre ideile-cheie prezentate în atelier. Părinții puteau să-l împartă cu prietenii și familia, ajungând în toate colțurile lumii. Am primit e-mailuri din toată țara din partea unor părinți care îmi mulțumeau pentru sfaturi și mementouri, spunându-mi că rezumatul atelierului este acum lipit pe frigiderul lor.

Formatul acestei cărți a fost inspirat de mulțimea de cereri pe care le-am primit pentru a oferi și alte idei esențializate și practice de parentaj. Am inclus și exemple reale și trucuri practice pentru fiecare strategie din carte, întocmai ca într-un atelier de lucru.

Față de numeroasele cărți de parentaj unde ești nevoit să parcurgi sute de pagini pentru a extrage ideile principale, această carte a fost gândită ca un manual practic: concis și ușor de citit, cu accentul pe strategii folositoare ce pot fi puse imediat în aplicare.

Din acest motiv le numesc „strategii simple“, pentru că sunt prezentate într-un mod direct și condensat, dar fără să lipsească informațiile necesare pentru a le putea transpune în practică. Dar simplu nu înseamnă neapărat și ușor. Deși fiecare strategie a fost scrisă pentru a fi înțeleasă cu ușurință, a face efectiv un lucru într-un fel diferit față de cum l-am făcut în trecut poate fi dificil. Cheile succesului sunt intenția corectă și punerea ei adecvată în practică (vezi #2).

Această carte te va învăța toate lucrurile și tehnicile pe care le predau în ateliere și în ședințele mele de psihoterapie. Și ar fi vorba despre următoarele aspecte: oferirea unei alte perspective, împărțirea puterii, cum să te folosești de cuvintele cele mai eficiente, crearea de scenarii, empatia, când să ceri o „reluare“ sau doar să-l atenționezi pe cel mic, oprirea acțiunii, experimente sociale, recompense materiale, dezvoltare emoțională, obiceiuri care aduc fericire și multe altele. În plus, va fi vorba și despre cum să combini aceste strategii în modalități eficiente pentru a crea viața familială pe care o dorești. Vei învăța cum să ții în frâu un comportament rebel, cum să nu cerți sau să nu țipi la copilul care se văicărește sau lenevește, respectiv cum să-ți ajuți copiii să devină stăpânii propriilor vieți.

Strategiile din această carte se aplică tuturor copiilor, indiferent de vârstă. Misiunea mea este să ajut părinții să construiască o fundație puternică pentru a avea o familie fericită cu copii bine-crescuți; așadar, ideile, abordările și exemplele de față se referă cu precădere la copiii de până în 10 ani. Dar nu e niciodată prea târziu să începi să aplici aceste strategii (vezi #75). Pentru cei care au copii mai mari este posibil să fie mai greu, dar va merita efortul. Putem consolida continuu relația cu copiii noștri, fie că au 2 sau 22 de ani.

De ce un manual practic? În calitate de psiholog, am descoperit că majoritatea pacienților cu care am lucrat — și până la urmă majoritatea persoanelor pe care le cunosc, incluzându-mă și pe mine — sunt de acord, în principiu, cu sfaturi precum: „Pentru a-ți proteja spatele, întărește-ți mușchii abdomenului“ sau „Pentru a avea un risc cât mai mic, diversifică-ți portofoliul“. Însă ei nu sunt capabili întotdeauna să pună acele idei în practică pentru că, de multe ori, nu prea știu cum să procedeze. Își spun „Da, ce idee bună, vreau să fac asta, dar cum mai exact să o fac?“

Într-un mod asemănător, lucrând cu familii, am descoperit că părinții vor să folosească principiile despre care îi învăț, dar nu știu prea bine cum să le aplice. De aceea, fiecare strategie din carte se încheie cu o secțiune specială („Uite cum se face“) pentru a avea efectiv o imagine despre cum să folosești respectiva abordare în familia ta, incluzând un ajutor pas-cu-pas și exemple din viața reală, pentru a ști ce să spui și ce să faci.

Această carte este ideală pentru tine dacă ești proaspăt părinte, pe cale de a deveni unul sau chiar dacă ești un părinte cu state vechi. Acest volum este util și pentru bunici, profesori și infirmiere. Este pentru oricine are de-a face cu copiii și vrea un ghid concentrat cu idei clare și instrumente practice pentru a ușura provocările zilnice ale vieții alături de copii, susținând dezvoltarea lor socială și emoțională.

Dacă te simți prea obosit sau ocupat să citești o carte stufoasă (ca mulți alți părinți, de altfel), această carte sintetică este cu siguranță pentru tine. Spre deosebire de o carte obișnuită, cu capitole mari, pe care trebuie să o citești și recitești, pentru a extrage informații prețioase, aceasta le-a „rafinat“ deja pentru tine.

Cum să folosești această carte

Nu e nevoie să o citești din scoarță în scoarță pentru a culege idei principale și trucuri practice. Întocmai ca un ghid, poți cu ușurință să o răsfoiești sau să sari unele capitole ca să găsești ce e relevant în cazul tău și să te întorci la ea oricând pentru a-ți reaminti ce strategii poți folosi.

Fiecare metodă sau strategie de parentaj este rezumată la începutul de capitol, fiind însoțită de o explicație, un exemplu detaliat și de secțiunea „Uite cum se face“, care îți arată cum să o aplici în viața ta.

Deoarece viața reală este complexă, majoritatea strategiilor din carte fac trimitere una la cealaltă. Când există și o altă strategie legată de cea despre care citești, cartea te va direcționa la ea și-ți va arăta cum să le combini în cel mai eficient mod, folosind scenarii de viață cotidiană. Astfel, poți să pui în trusa ta de parentaj ceea ce te poate ajuta în momentul de față.

De vreme ce scopul acestei cărți este să sintetizeze cele mai folositoare informații despre educarea copiilor prin intermediul unor rezumate și exemple, cartea este dinadins succintă. Pentru mai multe trucuri, instrumente și exemple, toate în limba engleză, vizitați site-ul meu www.DrEricaR.com.

ABC-ul parentajului grozav

După detaliile oferite până acum legate de ceea ce veți descoperi mai pe larg singuri, vă voi spune și câteva vorbe despre filosofia care stă la baza cărții. Rețeta mea pentru a fi un părinte de succes are două componente. În primul rând, depinde de cultivarea conștientizării — mai exact, o conștientizare noncritică cu referire la sine, la ceilalți (precum familia ta) și la situația în care vă aflați. Ceea ce merge la un copil într-un anumit moment poate că nu merge într-un alt moment sau cu un alt copil. De vreme ce stările și circumstanțele se schimbă, trebuie să fim conștienți de ceea ce se întâmplă și de ce este nevoie în momentul respectiv; apoi să adaptăm cu iscusință strategia și abordarea pe care o folosim.

Dacă, de exemplu, ne-am certat cu un coleg de muncă în timpul zilei, trebuie să fim conștienți de felul în care acel conflict ne poate afecta când ajungem acasă seara, astfel încât să nu ne pierdem cumpătul fără voie. Dacă ne simțim singuri sau deprimați, trebuie să fim atenți ca nu cumva să ne punem nevoile proprii mai presus de cele ale copiilor într-un mod nepotrivit. Trebuie să ne conștientizăm gândurile și sentimentele, iar pentru asta putem face o pauză, putem reflecta și alege ce avem de făcut, în loc să reacționăm impulsiv (vezi #11, 15 și 18).

Pe lângă această conștientizare, a fi un părinte de succes înseamnă să fii informat în legătură cu ceea ce ne spun cercetările despre lucrurile care funcționează cu copiii.