1.png

Editori

Silviu Dragomir

Vasile Dem. Zamfirescu

redactArE

Manuela Sofia Nicolae

Director producţie

Cristian Claudiu Coban

Corectură

Dana Anghelescu

Oana Apostolescu

Director editorial

Magdalena Mărculescu

Design și ilustrație copertă

Andrei Gamarț

Dtp

Ofelia Coșman

Conținutul acestei lucrări electronice este protejat prin copyright (drepturi de autor), iar cartea este destinată exclusiv utilizării ei în scop privat pe dispozitivul de citire pe care a fost descărcată. Orice altă utilizare, incluzând împrumutul sau schimbul, reproducerea integrală sau parţială, multiplicarea, închirierea, punerea la dispoziţia publică, inclusiv prin internet sau prin reţele de calculatoare, stocarea permanentă sau temporară pe dispozitive sau sisteme cu posibilitatea recuperării informaţiei, altele decât cele pe care a fost descărcată, revânzarea sub orice formă sau prin orice mijloc, fără consimțământul editorului, sunt interzise. Dreptul de folosință al lucrării nu este transferabil.

Drepturile de autor pentru versiunea electronică în formatele existente ale acestei lucrări aparțin persoanei juridice Editura Trei SRL.

Copyright © 2002 by Heidi Kaduson and Charles Schaefer.

Translated into and published in the Romanian language by arrangement with Rowman & Littlefield Publishing Group, Inc. All rights reserved.

No part of this book may be reproduced or transmitted in any form or by any means electronic or mechanical including photocopying, reprinting, or on any information storage or retrieval system, without permission in writing from Rowman & Littlefield Publishing Group.

Titlul original: 101 Favorite Play Therapy Techniques, Volume 3

Autori: Heidi Kaduson și Charles Schaefer

Translated from the English Language edition of 101 Favorite Play Therapy Techniques, Volume 3, by Heidi Kaduson and Charles Schaefer, originally published by Jason Aronson Inc., an imprint of The Rowman & Littlefield Publishing Group, Inc., Lanham, MD, USA.

Copyright © Editura Trei, 2022 pentru prezenta ediţie

O.P. 16, Ghișeul 1, C.P. 0490, București

Tel.: +4 021 300 60 90 ; Fax: +4 0372 25 20 20

e-mail: comenzi@edituratrei.ro

www.edituratrei.ro

ISBN (print): 978-606-40-1474-0

ISBN (epub): 9786064017079

Tuturor copiilor din lume

Vă mulțumim

Prefață

O extraordinară resursă pentru tehnicile de terapie prin joc este chiar copilul cu care lucrăm. Multe dintre tehnicile ilustrate în această carte au fost create având un anumit copil în minte. Ne face plăcere să ajutăm copii cu dificultăți psihologice, iar acest lucru este de natură să amplifice creativitatea multora dintre terapeuții care au contribuit la această carte. Ei constituie un grup divers: terapeuți formați în terapia prin joc centrată pe copil, terapia prin joc cognitiv-comportamentală, terapia prin joc Gestalt, terapia prin joc jungiană, terapia prin joc psihodinamică și terapia prin joc prescriptivă.

Cel mai important aspect al tratamentului nostru pentru copii este raportul pe care îl stabilim cu fiecare copil. Fiecare tehnică este la fel de bună ca terapeutul care o folosește. Modificarea unei tehnici în așa fel încât să se adapteze relației terapeut-copil reprezintă cea mai bună utilizare a acestei cărți. Sperăm să le oferim terapeuților diferite tehnici spre folosire și revizuire, pentru a-i ajuta în munca lor cu copiii.

Criteriul folosit la selectarea tehnicilor pentru această carte este același pe care l-am avut și la volumele anterioare. Am cerut ca tehnicile să fie specifice, practice, relativ ieftine și originale sau să conțină o modificare originală a unei tehnici deja existente. Terapeuți din toată lumea au contribuit prin cunoștințele și experiența lor la atingerea acestui obiectiv.

Am grupat aceste tehnici în șapte secțiuni: tehnici ale artelor expresive, tehnici de joc cu marionete, tehnici de spus povești, tehnici de joc în grup, tehnici de joc cu obiecte și jucării, tehnici de jucat jocuri și alte tehnici. Fiecare colaborator a inclus o prezentare a tehnicii, o idee care stă la baza folosirii ei, la fel ca și o descriere detaliată și o aplicare, în scopul ilustrării modului în care tehnica respectivă este utilizată cu copiii.

Tehnicile de lucru cu artele expresive includ diferite mijloace de lucru folosite în exprimarea prin artă, cum ar fi pictura, sculptura, lutul, cariocile, desenul și așa mai departe. Aceste mijloace au ajutat cu succes copiii la exprimarea circumstanțelor de viață traumatice și a altor probleme psihologice, atunci când comunicarea a fost dificilă. Tehnicile de joc în grup ilustrează diferite metode de joacă folosite în format de grup pentru dezvoltarea abilităților sociale ale copiilor, pentru controlul furiei și alte forme de suport. Tehnicile de lucru cu jocuri folosesc jocuri cumpărate din magazine sau produse personal pentru a-i ajuta pe copii să-și exprime problemele psihologice. În tehnicile de lucru cu jucării, copilul se simte în siguranță să-și exprime gândurile și sentimentele, ca și când ar fi implicat într-o situație reală. Această distanțare le permite copiilor de diferite vârste să fie ajutați prin intermediul terapiei prin joc. Cu jucării și alte tehnici de lucru cu obiecte, terapeutul folosește o jucărie sau un obiect specific pentru a facilita exprimarea în jocul terapeutic. Tehnicile de narare (storytelling) ilustrează folosirea poveștilor pentru a ajuta copiii să-și exprime durerea, supărarea, abandonul și dificultățile de atașament prin intermediul metaforei din poveste. Tehnicile de lucru cu marionete sunt și ele folosite în terapia prin joc, pentru a ajuta copiii să exprime conflicte și dificultăți legate de familie și prieteni prin joc de rol, într-un mediu sigur. În cele din urmă, secțiunea referitoare la alte tehnici ilustrează folosirea diverselor tehnici utile pentru diferite subiecte.

Această carte va prezenta interes pentru oricine este preocupat de tratamentul copiilor în diferite alte domenii. Permite persoanelor să constate cum sunt folosite diverse tehnici pentru facilitarea exprimării și elaborării problemelor psihologice, într-o manieră amuzantă și securizantă. Sperăm ca această carte să ajute terapeutul să-și dezvolte creativitatea și să extindă folosirea jocului pentru a ajuta copiii de pretutindeni.

Heidi Gerard Kaduson

Charles E. Schaefer

Colaboratori

Adeyinka M.A. Akinsulure-Smith, Ph.D., supervizor pentru terapeuți de copii

Jean Stirling Albaum, Ph.D.

Virginia B. Allen, Ed.D., Idaho State University

Judith Anastasia, psiholog acreditat, supervizor pentru tera­peuții de copii, Family Therapy Centre Ltd.

Deborah Armstrong Hickey, Ph.D., terapeut de familie și de cuplu, supervizor pentru terapeuții de copii

Jeffrey S. Ashby, Ph.D., Georgia State University

Jennifer Baggerly, Ph.D., consilier în sănătate men­tală, Uni­versity of South Florida

Betty Bedard-Bidwell, terapeut specializat în art-terapie și terapie prin joc

Judith D. Bertoia, Ph.D., supervizor pentru tera­peuții de copii

Brenda L. Bierdeman, Psy.D.

Shane Blasco, M.S., Georgia State University

Maryanne Bongiovani, Ph.D.

Nancy Riedel Bowers, Ph.D., Master în Asistență socială, Wilfrid Laurier University

Linda Pak Bruner, M.S.

Melissa V. Bush, Ph.D., Richland Family Counseling

Chari Campbell, Ph.D.

Kyla Chambers, Master în terapia de familie și de cuplu

Saralea E. Chazan, Ph.D., Theraplay Institute

Teresa M. Christensen, Ph.D., supervizor pentru consilieri acreditați, supervizor pentru terapeuți de copii

Nancy F. Cincotta, Asistent social pentru copii

Mary Determan, Master în Asistență socială, asistent social clinic independent, supervizor pentru terapeuți de copii

Judith A. Detrude, Ph.D., consilier acreditat, terapeut de familie și de cuplu

Denise K. Filley, MA, terapeut pentru copii, Kansas City Play Therapy Training Institute

Dora C. Finamore, Ed.D, terapeut pentru copii, Florida As­so­ciation for Play Therapy

Sylvia Fisher, MA

Mary T. Foret, Ph.D., Psychotherapeutic Arts Institute

Jennifer Fortier, asistent social clinic independent acreditat, terapeut pentru copii

Robert W. Freeman, Ph.D.

Sandra B. Frick-Helms, Ph.D., asistentă medicală acreditată, supervizor pentru terapeuți de copii

Vivian Gentz, asistent social clinic acreditat, supervizor pentru terapeuții de copii

Suzanne Getz Gregg, Ph.D., consilier acreditat

Teresa A. Glatlhorn, Ph.D., supervizor pentru terapeuți de copii, The Art of Communicating

Dennis C. Gold, Ph.D., Susquehanna Counseling Group

Paris Goodyear-Brown, asistent social clinic acreditat, terapeut pentru copii

Corinne H. Greenberg, Ed.D., consilier în sănătate mintală, consilier acreditat la nivel național

Joop Hellendoorn, Ph.D., University of Leiden, Olanda

Linda Herschenfeld, asistentă socială clinică acre­ditată, supervizor pentru terapeuți de copii, Fanington Elementary School

Michelle Hodsdon, MS

Karen L. Hutchison, MA, terapeut pentru copii

Shelley A. Jackson, Ph.D., consilier acreditat, supervizor pentru terapeuți de copii, Texas A & M University

Susan H. James, Ed.D., Western Kentucky University

Jacqueline Johnson, Psy.D., Third Reformed Church

Janice Jung, M.Ed., supervizor pentru terapeuți de copii

Heidi G. Kaduson, Ph.D., supervizor pentru terapeuții de copii

Melissa F. Kalodner, Psy.D., terapeut pentru copii,

H. Mike Kanitz, Ph.D., consilier acreditat, consilier acreditat la nivel national, consilier acreditat în lucrul cu alcoolicii, Central Michigan University

Sueann Kenny-Noziska, asistent social clinic acreditat, terapeut pentru copii, Children’s Interagency Program

Terry Kottman, Ph.D., supervizor pentru terapeuți de copii, consilier acreditat la nivel național, The Encouragement Zone

Nancy Kuntz, asistentă medicală acreditată, Master în Asistență medicală, asistentă medicală pediatrică practicantă

Brenda Lawrence, asistentă socială pentru copii

Norma Y. Leben, asistentă socială acreditată pentru copii, practicant clinic avansat, Supervizor pentru terapeuți de copii, Morning Glory Treatment Center for Children

Tracy C. Leinbaugh, Ph.D., Ohio University

Sanda L. Lindaman, Master în Asistență socială, The Theraplay Institute

Celia Linden, asistentă socială pentru copii, supervizor pentru terapeuți de copii

Diana Malca, asistentă socială pentru copii acreditată, supervizor pentru terapeuți de copii

Jim Martin, MS

Claire Milgrom, Master în Asistență social, asistentă socială acreditată

Bob H. Milich, Ph.D.

Wendy M. Miller, Psy.D., supervizor pentru terapeuți de copii

Neresa B. Minatrea, Ph.D., Western Kentucky University

Jo Anne Mitchell, M.Ed., consilier acreditat, supervizor pentru terapeuți de copii, consilier acreditat la nivel național

Bertha Mook, Ph.D., University of Ottawa

Peter Mortola, Ph.D., Lewis and Clark College

Jodi Ann Mullen, State University of New York

Evangeline Munns, Ph.D., supervizor pentru terapeuți de copii, Blue Hills Child and Family Services

Ruth Ouzts Cash, M.Ed., consilier acreditat la nivel national, consilier acreditat, Desoto Family Counseling Center

Dale-Elizabeth Pehrsson, supervizor pentru tera­peuți de copii, Oregon State University

Sharon Picard, Ph.D.

Alvin Ramsey, Ph.D., supervizor pentru terapeuți de copii, Center for Humanistic Studies Graduate School

Carla J. Reyes, Ph.D., University of Utah

Cynthia Reynolds, Ph.D., University of Akron

Margery Lewy Rieff, Ph.D.

Lawrence C. Rubin, Ph.D., terapeut pentru copii

Inés Schroeder, Psy.D.

Karen M. Scribney, B.Sc., M.Ed.