1.png

EDITORI:

Silviu Dragomir

Vasile Dem. Zamfirescu

director editorial:

Magdalena Mărculescu

REDACTARE:

Victor Popescu

DESIGN copertă:

Faber Studio

Foto copertă:

Guliver/ Getty Images/ ©Betsie Van der Meer

DIRECTOR PRODUCȚIE:

Cristian Claudiu Coban

DTP:

Mirela Voicu

CORECTURĂ:

Dușa Udrea-Boborel

Carmen Eberhat

Conținutul acestei lucrări electronice este protejat prin copyright (drepturi de autor), iar cartea este destinată exclusiv utilizării ei în scop privat pe dispozitivul de citire pe care a fost descărcată. Orice altă utilizare, incluzând împrumutul sau schimbul, reproducerea integrală sau parţială, multiplicarea, închirierea, punerea la dispoziţia publică, inclusiv prin internet sau prin reţele de calculatoare, stocarea permanentă sau temporară pe dispozitive sau sisteme cu posibilitatea recuperării informaţiei, altele decât cele pe care a fost descărcată, revânzarea sub orice formă sau prin orice mijloc, fără consimțământul editorului, sunt interzise. Dreptul de folosință al lucrării nu este transferabil.

Drepturile de autor pentru versiunea electronică în formatele existente ale acestei lucrări aparțin persoanei juridice Editura Trei SRL.

Copyright © 2018 by John Gottman, Julie Schwartz Gottman, Doug Abrams, and Rachel Carlton Abrams

Titlul original: Eight Dates: Essential Conversations for A Lifetime Of Love

Autori: John Gottman PhD., Julie Schwartz Gottman PhD., Doug Abrams, and Rachel Carlton Abrams MD

First published in the United States under the title: EIGHT DATES:

Essential Conversations for A Lifetime Of Love

Published by arrangement with Workman Publishing Co., Inc., New York.

Copyright © Editura Trei, 2020, pentru prezenta ediţie

O.P. 16, Ghișeul 1, C.P. 0490, București

Tel.: +4 021 300 60 90 ; Fax: +4 0372 25 20 20

e-mail: comenzi@edituratrei.ro

www.edituratrei.ro

ISBN (print): 978-606-40-0812-1

ISBN (epub): 978-606-40-1498-6

Pentru toți cei care lucrează, relație cu relație,

întru crearea unei lumi mai iubitoare.

Și iată că a sosit seara în care vă întâlniți

Conversațiile cu adevărat importante

Fiecare poveste de dragoste măreață este, de fapt, o conversație neîncetată. De la primele întrebări de tatonare pe care le punem pe măsură ce începem să ne cunoaștem unul pe celălalt până la cele mai profunde explorări ale iubirii, durerii și visurilor noastre, calitatea întrebărilor și răspunsurilor noastre este cea care ne permite să continuăm să învățăm și să ne maturizăm unul alături de celălalt de-a lungul anilor. Iar atunci când se ivește conflictul, așa cum inevitabil se întâmplă când unim două vieți, disponibilitatea de a rămâne curioși față de ce are de spus celălalt (fără să încercăm să avem tot timpul dreptate) este cea care ne permite să ne orientăm unul spre celălalt, în loc să ne îndepărtăm în acele momente în care nu ne punem de acord. Indiferent dacă tu și partenerul tău sunteți vorbăreți sau taciturni, cuvintele pe care le schimbați între voi, cât și expresiile și gesturile care acompaniază acele cuvinte vor defini și determina relația voastră. O poveste adevărată de dragoste nu este un basm. Necesită vulnerabilitate și efort. Răsplata este că vei ajunge să-ți iubești partenerul la aniversarea a cincizeci de ani de relație cu mult mai mult decât o făceai în noaptea nunții. Poți iubi pe cineva pentru totdeauna.

Poate părea că succesul sau eșecul unei căsnicii ori al unei relații de lungă durată este la fel de incert ca datul cu banul. În Statele Unite ale Americii, auzim că mai mult de jumătate dintre căsnicii se termină cu un divorț. În Portugalia, numărul ajunge la 70 %. La cea de-a doua căsnicie în S.U.A., rata divorțului crește cu 65 %, iar la cea de-a treia căsnicie rata divorțului urcă la 75 %. Statistica nu este una îmbucurătoare. Și cei care decid că relația s-a terminat tot oameni sunt. Ce facem însă cu acele cupluri care rămân împreună într-o stare de disperare tăcută, de nemulțumire și plictiseală? Înainte de a ridica mâinile în aer, în semn de disperare, să știi că totuși există speranță.

Cu toate că așteptările legate de căsătorie și parteneriat nu au fost nicicând atât de ridicate, iar provocările nu au fost nicicând atât de mari, nu este vorba de a lăsa lucrurile la voia întâmplării. Ce se întâmplă în cuplu nu este pură întâmplare. Este o alegere.

Acum știm ce pot face cuplurile ca să-și îmbunătățească șansele. Timp de 40 de ani, Laboratorul Gottman pentru Studiul Iubirii a cercetat ce înseamnă să câștigi în dragoste. În laboratorul din Seattle am obținut date observaționale sincronizate, autoraportări și informații fiziologice de la cupluri și am analizat datele noastre folosind metode matematice avansate. După ce am observat mii de perechi, acum știm ariile care cauzează cele mai multe bătăi de cap în viața unui cuplu. Vă putem spune cu încredere ce îi separă pe maeștrii unei relații de cei amatori. Și vă putem ghida prin cele opt conversații esențiale care vă vor oferi cea mai bună șansă pentru a vă croi drumul spre propriul vostru și-au trăit fericiți până la adânci bătrâneți.

Relațiile de lungă durată de succes sunt create prin intermediul cuvintelor mici, gesturilor mici și faptelor mici. O iubire de-o viață se întreține în fiecare zi petrecută împreună. A-ți cunoaște partenerul nu se încheie din momentul în care returnezi mașina de mutat mobila luată în chirie și începeți să vă împărțiți spațiile de depozitare. Și nici din momentul în care spuneți „Da“. Nu se termină niciodată. Poți să-ți petreci o întreagă viață fiind curios despre lumea interioară a partenerului tău și fiind îndeajuns de curajos să-ți împărtășești propria lume interioară, descoperind în permanență tot ce se poate afla unul despre celălalt. Este captivant. Este dificil. Și este una dintre cele mai mari aventuri din viața pe care o poți trăi. Crede-ne pe cuvânt, o știm. Suntem căsătoriți de mult timp; de mai bine de 30 de ani (pentru John și Julie), respectiv de mai bine de 25 de ani (pentru Doug și Rachel), și încă mai aflăm lucruri noi unul despre celălalt, încă ne surprindem reciproc și suntem mai îndrăgostiți unul de celălalt decât am fost vreodată. Asta nu înseamnă că relațiile noastre sunt perfecte. Uneori ne certăm. Uneori suntem grosolani sau indiferenți. Nu perfecțiunea este prețul iubirii. Ci exercițiul. Exersăm cum să ne exprimăm iubirea și cum să primim iubirea partenerului. Iubirea este mai mult o acțiune decât un sentiment. Necesită intenție și atenție, un exercițiu pe care îl numim armonizare sau acordaj.

Faceți o prioritate nenegociabilă din timpul dedicat unul altuia și nu încetați să fiți curioși unul față de celălalt.

Și marele secret pentru a construi o iubire care să dăinuie și să crească de-a lungul timpului este simplu. Faceți o prioritate nenegociabilă din timpul dedicat unul altuia și nu încetați să fiți curioși unul față de celălalt. Nu presupune că știi deja cine este el astăzi, doar fiindcă ai fost cu el în pat cu o zi în urmă. Pe scurt, nu înceta să pui întrebări. Dar pune întrebările care trebuie.

Nu vorbim aici despre întrebări cu răspuns de tipul da-sau-nu. Întrebările de care vorbim sunt cele care se numesc „întrebări deschise“. Aceste întrebări sunt invitații la răspunsuri care să conțină mai mult de unul sau două cuvinte. Aceste întrebări sunt modul în care tu generezi conversații intime care îi permit partenerului să împărtășească cu tine ce are în mintea și în inima sa. Aceste conversații o să te facă să înțelegi de ce partenerul tău crede ceea ce crede, face ceea ce face și este așa cum este. Întrebările deschise duc către conversații care te vor face să te îndrăgostești, te vor ajuta să decizi dacă îți iei un angajament pe termen lung sau te vor face să continui să fii îndrăgostit de persoana cu care ai ales să-ți petreci viața. Această carte îți va arăta cum să porți acele conversații care duc la intimitate, la conștientizare și la o înțelegere profundă și semnificativă a celuilalt, a felurilor în care sunteți similari sau în care sunteți diferiți. Acesta este lucrul care îți va permite să fii un maestru al relaționării, și nu un amator. Am aranjat aceste conversații în opt categorii care contează cel mai mult într-o relație: încredere și angajament, conflict, sex, bani, familie, distracție și aventură, dezvoltare și spiritualitate, și visuri. Am structurat aceste categorii în opt întâlniri romantice pentru tine și îți vom furniza exerciții pas cu pas și întrebări deschise pe care vi le puteți pune unul altuia la fiecare întâlnire.

Aceste întâlniri sunt doar un șablon și, da, ne dorim ca tu să mergi la toate cele opt întâlniri romantice, dar ne mai dorim ca ieșitul împreună să devină ceva care nu se mai termină. Vrem să aveți 95 de ani și să continuați să vă dați întâlnire — chiar dacă întâlnirea are loc în sufragerie. Nu ne dorim să te oprești din a-ți explora partenerul și relația ta, credințele și temerile voastre, speranțele și visurile pentru viitor.

Nu ne dorim să vă opriți din a mai vorbi unul cu celălalt, din a învăța și a crește împreună.

Decenii de cercetări arată că relațiile puternice — ale „maeștrilor“ — se clădesc pe baza respectului, empatiei și pe baza unei înțelegeri profunde a celuilalt. Relațiile nu vor dura fără conversații, chiar și pentru personalitățile puternice și tăcute. Această carte te va ajuta să-ți clădești propria poveste de dragoste oferindu-ți cadrul pentru opt conversații pe care tu și partenerul tău ar trebui să le purtați înainte de a vă lua angajamente unul față de celălalt, dar și după ce v-ați asumat un astfel de angajament, precum și de-a lungul anilor, de fiecare dată când este nevoie să reluați aceleași angajamente. Acest lucru se poate întâmpla când aveți un copil, când unul din voi își pierde slujba, în timpul unei crize, al unei probleme de sănătate sau când relația a început să scârțâie. Fiindcă un lucru este sigur: Fericiți până la adânci bătrâneți nu înseamnă că nu există provocări sau conflicte. Nu poți să fii într-o relație și să nu ai parte de conflicte. Mai ales când ai o relație de iubire ca la carte. Viața te asaltează cu toate situațiile de stres, greutăți și crize, iar felul în care gestionați aceste lucruri împreună poate să te ridice sau să te doboare (lucru pe care-l vom explora detaliat în capitolul despre întâlnirea dedicată certurilor). Fericiți până la adânci bătrâneți se referă pur și simplu la faptul că ambii parteneri sunt recunoscuți, apreciați, acceptați pentru ceea ce sunt și pentru ceea ce devin. Scopul este să fii capabil să-ți iubești partenerul din ce în ce mai profund în fiecare an petrecut împreună.

Niciodată nu e prea devreme sau prea târziu

Am scris această carte deoarece prea puține cupluri primesc sfaturi despre cum pot clădi o relație iubitoare, de lungă durată. Ne-am întâlnit și ne-am împrietenit datorită unei întâlniri în cadrul unui grup de reflecție dedicat educației în privința relațiilor de iubire — era un consorțiu de experți din domeniile științei, psihologiei și sexualității.