1.png

EDITORI:

Silviu Dragomir

Vasile Dem. Zamfirescu

director editorial:

Magdalena Mărculescu

REDACTARE:

Victor Popescu

DESIGN COPERTĂ: Faber Studio

FOTO COPERTĂ: Guliver/Getty Images/©CSA Images

DIRECTOR PRODUCŢIE:

Cristian Claudiu Coban

DTP:

Mihaela Gavriloiu

CORECTURĂ:

Dușa Udrea-Boborel

Irina Mușătoiu

Conținutul acestei lucrări electronice este protejat prin copyright (drepturi de autor), iar cartea este destinată exclusiv utilizării ei în scop privat pe dispozitivul de citire pe care a fost descărcată. Orice altă utilizare, incluzând împrumutul sau schimbul, reproducerea integrală sau parţială, multiplicarea, închirierea, punerea la dispoziţia publică, inclusiv prin internet sau prin reţele de calculatoare, stocarea permanentă sau temporară pe dispozitive sau sisteme cu posibilitatea recuperării informaţiei, altele decât cele pe care a fost descărcată, revânzarea sub orice formă sau prin orice mijloc, fără consimțământul editorului, sunt interzise. Dreptul de folosință al lucrării nu este transferabil.

Drepturile de autor pentru versiunea electronică în formatele existente ale acestei lucrări aparțin persoanei juridice Editura Trei SRL.

Copyright © 2009 by Mary C. Lamia and Marilyn J. Krieger

Second Printing © 2015 by Echo Point Books & Media

All rights reserved.

Titlul original: The White Knight Syndrome: Rescue Yourself from the Need to Rescue Others

Autori: Mary C. Lamia, Ph.D. și Marilyn J. Krieger, Ph.D.

Copyright © Editura Trei, 2020, pentru prezenta ediție

O.P. 16, Ghișeul 1, C.P. 0490, București

Tel.: +4 021 300 60 90 ; Fax: +4 0372 25 20 20

e-mail: comenzi@edituratrei.ro

www.edituratrei.ro

ISBN (print): 978-606-40-0990-6

ISBN (epub): 978-606-40-1497-9

Soților noști, desigur

Introducere

Sir Lancelot, Femeia Fantastică și Superman sunt exemple clasice de cavaleri nobili și strălucitori: femeia sau bărbatul altruist(ă), puternic(ă) și descurcăreț(eață) care ajunge în ultimul moment pentru a-i salva pe cei nevinovați sau lipsiți de apărare în fața dragonilor, fărădelegilor sau răufăcătorilor. Termenul de cavaler pe cal alb, folosit pentru numirea salvatorilor, a fost utilizat încă din perioada medievală. Cavalerul alb și strălucitor, un arhetip din legende și folclor, este o figură atractivă, romantică și puternică. În literatură, piese de teatru, filme și cântece îi găsim pe mulți dintre cei care joacă rolul de cavaler călare pe-un cal alb sau de persoană aflată la ananghie, care are nevoie de un astfel de salvator.

Cavalerul pe cal alb din zilele noastre

Un cavaler pe cal alb poate fi o femeie sau un bărbat, indiferent de vârstă, rasă, orientare sexuală, cultură sau statut socioeconomic. Cavalerul pe cal alb din zilele noastre poate părea în viața reală un partener prețios, dar este, de fapt, un erou tragic. Cavalerii strălucitori manifestă nu numai dorința, dar și nevoia de a salva. De fapt, fără a conștientiza, acești cavaleri îi caută drept parteneri în special pe cei aflați în suferință sau pe cei vulnerabili. Astfel, în teoretizarea noastră pe tema „sindromului cavalerului pe cal alb“, condițiile fundamentale ale cavalerismului sunt tendința și nevoia de a salva.

Gândiți-vă câteva momente la diferitele relații pe care le cunoașteți sau la acelea în care ați fost implicați. Cunoașteți probabil relații ale unor oameni care și-au găsit parteneri aflați în nevoia de a fi salvați, indiferent care era natura problemei: nefericire, haos financiar, abuz de substanțe, depresie sau relații abuzive, probleme medicale sau un trecut care lăsase răni adânci. Poate că salvatorul pe care îl cunoașteți a recunoscut în mod intuitiv suferința adâncă sau vulnerabilitatea, indiferent de cât de bine era deghizată slăbiciunea celeilalte persoane la începutul relației.

Veți descoperi că mulți dintre salvatori trec adesea de la o persoană aflată în nevoia de ajutor la o alta, intrând în viața noului partener călare pe un cal alb pentru a salva situația. În etapele inițiale ale relației, salvatorul pare amabil și altruist în mod entuziast, dar odată cu trecerea timpului devine din ce în ce mai nefericit, dezamăgit, critic și neputincios. Aceștia sunt cavalerii noștri pe cal alb. Deși putem găsi astfel de cavaleri într-o arie largă de relații, cum ar fi cele profesionale sau de prietenie, pentru scopul acestei cărți ne vom concentra asupra cavalerilor pe cal alb din relațiile intime.

În spatele motivației de a salva

Ce anume îl motivează pe cavalerul pe cal alb să își salveze partenerul? Răspunsul constă în primul rând în înțelegerea scopurilor pentru care acesta se află într-o relație, scopuri care poate nu sunt conștientizate. Deși acțiunile eroice ale cavalerului pe cal alb pot lua forma uciderii dragonilor metaforici care amenință partenerul, scopul adevărat implică uciderea dragonilor propriului trecut. Cavalerul pe cal alb speră să primească admirația, validarea și iubirea partenerului său. Însă, la un nivel mai profund, salvatorul compulsiv încearcă să repare percepția negativă despre sine pe care și-a dezvoltat-o în copilărie.

Din păcate, destul de des, alegerea partenerului și modul în care acesta este tratat repetă simbolic, în cele din urmă, același tip de suferință pe care cavalerul pe cal alb a experimentat-o în copilărie. În loc de a-i repara sentimentul de sine, această repetiție îl conduce spre a se simți învins. Cât timp cavalerul pe cal alb nu își înțelege cu adevărat motivațiile, căutarea autovindecării prin salvarea perpetuă a celorlalți este destinată să conducă la nefericire și eșec.

Pentru cine este această carte

O înțelegere a sindromului cavalerului pe cal alb vă va ajuta să dobândiți o mai bună înțelegere a propriei compulsii spre a-i salva pe alții sau a comportamentului altor cavaleri strălucitori. Vă vom oferi prin discuții generale și exemple de caz un model pe care să îl puteți utiliza în scopul evaluării oricărei posibile tendințe nesănătoase în ceea ce privește salvarea altora. Vom explora dinamicile care generează sindromul cavalerului pe cal alb și relațiile care decurg de aici în mod tipic. Acest mod nou de înțelegere vă va ajuta să depășiți alegerile și tiparele recurente care vă împiedică să dezvoltați relații sănătoase și vă mențin într-o stare de neîmplinire.

Perspectiva pe care o oferim poate servi drept prim pas spre autovindecare și vă poate ajuta să creați relații cu profunzime emoțională și bazate pe o afecțiune adevărată. Când veți putea renunța la titlul de cavaler și veți deveni un salvator echilibrat, veți fi liberi să vă găsiți un partener adevărat și valoros.

De ce am scris această carte

Ca psihologi, fiecare cu peste treizeci de ani de experiență, am descoperit că am lucrat cu multe dintre persoanele cărora le-am acordat acum titlul de „cavaler pe cal alb“ — indiferent că e vorba de femei sau de bărbați. De regulă, acești oameni au găsit în mod repetat parteneri care aveau nevoie să fie salvați în diferite împrejurări ale vieții. Când le-am descris celor care se încadrau în acest tipar în ce constă sindromul cavalerului pe cal alb, acești pacienți s-au identificat cu respectivul prototip și au preluat termenul pentru a se descrie pe sine sau pentru a numi comportamentul similar al altor persoane.

Deși recunoașterea unei probleme este primul pas spre rezolvarea acesteia, acești cavaleri autoidentificați au nevoie totodată să înțeleagă originile acțiunilor lor, să se elibereze de tiparele vechi și să dezvolte modalități noi de a gândi pe tema relațiilor și a partenerilor. Dacă sunteți un cavaler pe cal alb, sperăm că materialul din carte vă va ajuta să înțelegeți mai bine dinamicile relaționale și vă va conduce spre alegeri mai bune în relațiile intime.

Ce cuprinde această carte

Capitolul 1 explorează în detaliu definiția noastră pentru sindromul cavalerului pe cal alb, oferă o prezentare generală a diferitelor subtipuri și introduce conceptul de „salvator echilibrat“. În capitolul 2 revizuim experiențele timpurii și mecanismele psihologice care au dat naștere sindromului cavalerului pe cal alb. Capitolul 3 discută teoriile de bază asupra altruismului și empatiei și clarifică diferențele și asemănările dintre dorința de a ajuta și sindromul cavalerului pe cal alb. Capitolul 4 explorează modul în care cavalerul pe cal alb se protejează pe sine și motivațiile pentru care acționează astfel. Capitolele de la 5 la 7 prezintă cazuri detaliate și analize pentru fiecare dintre subtipurile de cavaleri introduse în capitolul 1: cavalerul hiperempatic, cavalerul întinat (sau alb-pătat) și cavalerul terifiant/înfricoșat. Capitolul 8 prezintă moduri de a reflecta și de a-i înțelege pe partenerii aleși de obicei de către cavalerii pe cai albi. Capitolul 9 descrie două cazuri care oferă exemple de salvare sănătoasă într-o relație care funcționează bine. Capitolul 10 oferă direcții de autoreflecție pentru a vă ajuta să începeți să vă vindecați de nevoia de a-i salva pe alții. Fiecare capitol se încheie cu un set de întrebări destinate a vă ajuta să reflectați într-un mod mai profund la ideile prezentate în acel capitol.

Pe parcursul acestei cărți oferim exemple de caz din practica noastră și a colegilor, precum și interviuri cu oameni obișnuiți care au avut parte de relații de tipul „salvării cavalerești“. Toate detaliile care ar fi permis identificarea acestor cavaleri strălucitori, a salvatorilor echilibrați și a partenerilor lor au fost schimbate din motive de confidențialitate. Rețineți că toate cazurile prezentate sunt compuse din mai multe cazuri de cabinet. Adică, atunci când mai multe persoane au avut situații și dinamici similare, le-am amestecat poveștile într-un singur caz pentru a le ascunde și mai bine identitatea. De-a lungul cărții, alternăm folosirea exemplelor feminine cu a celor masculine.

Să începem

Aveți acum o înțelegere de ansamblu asupra sindromului cavalerului pe cal alb: o nevoie compulsivă de a fi salvator într-o relație intimă, ce își are origine în experiențele timpurii care l-au făcut pe cavalerul pe cal alb să se simtă vătămat, rușinat sau speriat. Priviți chestionarul următor și observați ce rezonează cu dumneavoastră. Notați răspunsurile, pentru a le putea evalua la finalul capitolului 1, unde este explicat acest chestionar.

Chestionar: Sunteți un cavaler pe cal alb?

Stabiliți dacă următoarele afirmații sunt în mare parte adevărate sau false pentru dumneavoastră:

A

F

1. La începutul relației noastre, partenerul/partenera m-a făcut să mă simt idolatrizat(ă).

____

____

2. Trebuie să fiu extrem de atent(ă) la ceea ce spun ca nu cumva să îl/o supăr sau înfurii pe partenerul meu/partenera mea.

____

____

3. Simt că responsabilitatea pentru gestionarea vieții mele și a partenerului/partenerei depinde cu totul de mine.

____

____

4. Am rămas în relație din pricina unor sentimente de vinovăție și grijă pentru partenerul meu/partenera mea.

____

____

5. La începutul relației l-am perceput pe partenerul meu ca primejdios de incitant și de seducător.

____

____

6. Știu adesea ce este mai bine pentru partenerul meu/partenera mea.

____

____

7. Oamenii nu își dau seama că sunt extrem de autocritic(ă).

____

____

8. Îmi neglijez deseori nevoile, pentru a mă concentra numai pe nevoile partenerului.

____

____

9.