1.png

Colecție coordonată de

Silviu Dragomir

Editori

Silviu Dragomir

Vasile Dem. Zamfirescu

Director editorial

Magdalena Mărculescu

Redactare

Carmen Eberhat

Design copertă: Faber Studio

Foto copertă: ©Edmund Weiß /Wikimedia Commons

Director producție

Cristian Claudiu Coban

DTP

Mihaela Gavriloiu

Corectură

Dușa Udrea-Boborel

Irina Mușătoiu

Conținutul acestei lucrări electronice este protejat prin copyright (drepturi de autor), iar cartea este destinată exclusiv utilizării ei în scop privat pe dispozitivul de citire pe care a fost descărcată. Orice altă utilizare, incluzând împrumutul sau schimbul, reproducerea integrală sau parţială, multiplicarea, închirierea, punerea la dispoziţia publică, inclusiv prin internet sau prin reţele de calculatoare, stocarea permanentă sau temporară pe dispozitive sau sisteme cu posibilitatea recuperării informaţiei, altele decât cele pe care a fost descărcată, revânzarea sub orice formă sau prin orice mijloc, fără consințământul editorului, sunt interzise. Dreptul de folosință al lucrării nu este transferabil.

Drepturile de autor pentru versiunea electronică în formatele existente ale acestei lucrări aparțin persoanei juridice Editura Trei SRL.

Titlul original: Schlüssel zum Ich: Sich selbst erkennen durch Tiefenpsychologische Astrologie

Autor: Marianne Meister

Copyright © 2015 Schwabenverlag AG, Patmos Verlag, Ostfildern

Copyright © Editura Trei, 2021

pentru prezenta ediție

O.P. 16, Ghişeul 1, C.P. 0490, Bucureşti

Tel.: +4 021 300 60 90; Fax: +4 0372 25 20 20

E-mail: comenzi@edituratrei.ro

www.edituratrei.ro

ISBN (print): 978-606-40-1081-0

ISBN (epub): 978-606-40-1267-8

Introducere. Despre sensul unei astrologii abisale

Astrologia este o știință străveche a cunoașterii, pe care o avem încă de la babilonieni. Ea se bazează pe o teorie empirică la fel de veche, ce presupune că anumite forțe esențiale care acționează în macrocosmos le influențează pe cele din microcosmos, adică pe om. Potrivit lui Thomas Ring, fondator și reprezentant de seamă al astrologiei moderne, este vorba despre „forțe ale vieții“1, bazate pe un principiu autonom care nu poate fi descris în termeni fizico-chimici sau microbiologici. Fritz Riemann, un alt astrolog celebru, care a fost și un psihanalist cunoscut, a formulat aceeași idee spunând că „în lumea fenomenelor acționează imanent un principiu spiritual — sau oricum am alege să-l numim — ce poate fi observat atât la scară mare, cât și la scară mică“.2 Această explicație este în concordanță cu filosofia naturii, care a exercitat o influență semnificativă cel puțin până la Johann Wolfgang Goethe.

Forțele creatoare de viață se manifestă în anumite perioade cosmice, crede Thomas Ring. În astrologie, regulile jocului pentru aceste forțe sau, într-un limbaj mai tehnic, modurile în care acționează ele pot fi „descifrate“ sau descoperite în mișcările astrelor și, mai ales, ale planetelor pe cer. Constelația planetelor în astrograma natală a unei persoane descrie așadar alcătuirea unică pe care aceste forțe creatoare de viață o formează în acea ființă umană. Este vorba despre un set de aptitudini și înclinații, nicidecum despre amprente imuabile sau evenimente predefinite. Dar, desigur, astrograma natală trebuie analizată și interpretată în strânsă legătură cu influențele provenite din moștenirea genetică și din mediul de viață; iar horoscopul nu dezvăluie nimic despre ce va face o persoană cu aptitudinile și talentele sale. Există și ceea ce Ring numește un „factor de autodeterminare“3, ce nu este inclus în horoscop — o expresie a libertății care îi este proprie omului.

Dacă facem o conexiune între astrologie și conceptele jungiene de „arhetip“ și „imagine arhetipală“ sau „simbol arhetipal“, atunci constatăm că planetele, ale căror nume sunt inspirate din mitologie, pot fi înțelese ca imagini sau simboluri arhetipale. Există o afirmație interesantă a lui Jung, care susține acest punct de vedere: „Astrologia se bazează pe configurații simbolice, la fel ca inconștientul colectiv de care se ocupă psihologia: planetele sunt zei, simboluri ale puterilor inconștientului“.4

În astrologie, un rol semnificativ îl au semnele zodiacului (cum sunt Berbecul, Vărsătorul, Peștii etc.), așa-numitele Case (cele 12 domenii ale vieții sau zone de interes arhetipale relevante pentru oameni, întrucât sunt esențiale, sunt descrise în subcapitolul „Cercul cu jumătățile de cerc, cuadraturile și Casele în astrologie“ din Capitolul 3), precum și aspectele planetelor (care se referă la tipul de comunicare și la relația dintre planete, descrise în Capitolul 4). Și semnele zodiacale, Casele și aspectele planetare sunt arhetipale, în măsura în care reprezintă tipare de bază comune tuturor oamenilor. În astrograma natală, acestea alcătuiesc însă portretul interior individual al fiecărei persoane. Și despre acest aspect există un citat frumos din Jung: „Pare că horoscopul corespunde unui anumit moment din conversația zeilor, adică al arhetipurilor psihice“.5

Astrologia pornește deci de la premisa că la baza personalității există câte o formă individuală, de origine arhetipală, care capătă expresie în procesul vieții. În ce măsură și pe care plan omul manifestă ceea ce este prevăzut în astrograma sa ține, până la un anumit nivel, de libertatea lui personală și este — nu în totalitate, dar în mare parte — responsabilitatea sa.

Astrologia îi poate fi de mare ajutor omului pe drumul către sine, care este totodată un drum spre locul său din marele întreg. În Străvechi cuvinte. Orfice, Goethe vorbește despre horoscop sau cosmogramă ca „legea dată a vieții“. Acest poem exprimă clar ideea de bază a astrologiei:

Ca-n ziua, când, născându-te, senine

Saluturi soarelui roteau planeții,

Curând treptat s-a împlinit în sine

Ființa ta prin legea dată-a vieții.

a ți-e scris să fii, nu scapi de tine,

Așa o spun sibilele, profeții.

Nici timp, nici forță nu slăbesc sub boltă

Tiparu-adânc, ce fraged se dezvoltă.6

Astrologia, o „soră mai mare a psihologiei“7, merită să iasă din conul de umbră în care a fost împinsă, fiindcă are o valoare neprețuită pentru cunoașterea de sine. Cu cât ne cunoaștem mai bine calitățile și punctele slabe, potențialul și aspirațiile, cu atât crește libertatea noastră de a ne proiecta viața într-un mod constructiv și de a trăi satisfacția și fericirea, în loc să ne simțim blocați și să ne lăsăm stăpâniți de frustrare și de resentimente. Cu cât ne cunoaștem mai puțin, cu atât este mai puternică tendința de a ne împinge inconștient spre aceleași fundături, în relația cu noi înșine sau în cea pe care o avem cu alte persoane. Astrograma natală ne poate fi o călăuză prețioasă în drumul prin viață, așa cum o hartă ne ghidează într-o călătorie. Deseori se întâmplă ca abilități creative rămase inconștiente să fie identificate ca abilități în astrograma natală. Iar atunci când sunt trezite din somnul lor profund, acestea ne pot ajuta să atingem echilibrul.

Una dintre cele mai dificile provocări pentru majoritatea oamenilor constă în limitările impuse de realitate. Problemele fiecărui individ de a gestiona realitatea, dar și soluțiile posibile pot fi „citite“ în astrograma natală (în constelația Saturn). De exemplu, propriul corp este o realitate. În zilele noastre, el este supus din ce în ce mai des unor operații de înfrumusețare și altor proceduri invazive de tot felul, fiindcă nu mai este acceptat așa cum este. O altă dificultate de a face față limitelor se manifestă sub forma diferitelor comportamente adictive (recognoscibile în astrogramă după constelația Neptun). Poate fi vorba despre dependența de cumpărături, de droguri sau de medicamente psihotrope, despre consumul excesiv de alcool, despre anorexie sau bulimie (și obezitate). Se poate ajunge ușor la un exces sau un deficit în stabilirea unor limite sănătoase, iar recunoașterea și denumirea clară ale acestor tendințe în astrograma natală pot fi un prim pas către vindecare.

Dificultățile pe care le avem deseori în stabilirea corectă a limitelor necesare atrag multe probleme. Acestea afectează adesea și relațiile noastre, legăturile cu alte persoane. Întrucât nu suntem doar indivizi, ci și ființe sociale, relațiile din viața noastră joacă un rol important — pentru un nou-născut, un mediu cald, ocrotitor este esențial pentru supraviețuire (în astrograma natală, acesta poate fi recunoscut mai ales după constelația Lunii, ca indiciu structural al elementului matern). Dar relațiile de susținere sunt importante nu doar pentru copilul mic, ci și pentru oamenii de toate vârstele. Nici persoanele cu o carieră de succes nu fac excepție. Deseori acestea sunt nefericite în viața personală sau se confruntă iar și iar cu aceleași dificultăți în relații, în ciuda succesului lor profesional.

În cadrul unei abordări psihologice abisale, astrograma natală se dovedește a fi foarte utilă și eficientă în descoperirea unor modalități constructive de ieșire din blocajele relaționale și de pătrundere într-o nouă etapă. De exemplu, cuplurile în care partenerii nu mai pot comunica și sunt prinși în neînțelegeri reciproce, fiindcă proiectează unul asupra celuilalt dorințe, idealuri sau angoase și împiedică astfel un contact autentic, pot găsi calea spre o mai bună înțelegere și, în consecință, spre mai multă toleranță unul față de celălalt.

La fel de utilă și de eliberatoare poate fi includerea horoscopului în depășirea dificultăților educaționale. Dacă, de exemplu, unei mame îi este greu să găsească o cale de comunicare cu propriul copil, este posibil ca acest lucru să se întâmple deoarece copilul are alte predispoziții decât ea. Compararea astrogramelor, mai ales identificarea asemănărilor și a diferențelor dintre constelațiile lunare ale mamei și copilului, este deseori de folos în consilierea educațională.

Avantajul esențial al corelării astrologiei cu abordările teoretice ale lui C.G. Jung constă în faptul că cele două modele se îmbogățesc și se completează reciproc. Jung însuși indică o conexiune între propria teorie a arhetipurilor și astrologie: „Cerul înstelat este într-adevăr cartea deschisă a proiecției cosmice, oglindirea mitologemului, adică tocmai a arhetipurilor. În această concepție, astrologia și alchimia, cele două reprezentante antice ale psihologiei inconștientului colectiv, își dau mâna“.8 Pentru că analiza astrogramei natale — în limba engleză: birth chart, adică harta predispozițiilor noastre esențiale — devine mai profundă când cel care o cercetează are formare în psihologie abisală și psihodinamică. Și invers, procesul psihanalitic are mult de câștigat prin includerea ocazională a astrogramei, pentru că aceasta oferă, pe de o parte, o imagine de ansamblu asupra predispozițiilor structurale ale pacientului, respectiv ale clientului și, pe de altă parte, indicii despre anumite teme individuale, cum este „mama“. De exemplu, o figură maternă care apare într-un vis poate fi asociată cu poziția Lunii în horoscop, rezultatul fiind o perspectivă suplimentară asupra acestei imagini onirice, care poate fi astfel mai bine înțeleasă și încadrată.