Editori:
SILVIU DRAGOMIR
MAGDALENA MĂRCULESCU
VASILE DEM. ZAMFIRESCU
Redactare:
Sofia Manuela Nicolae
Design și ilustrație copertă:
FABER STUDIO (Adelina Butnaru)
Director producție:
CRISTIAN CLAUDIU COBAN
Dtp:
dan crăciun
Corectură:
DUȘA UDREA-BOBOREL
Cristina Teodorescu
Conținutul acestei lucrări electronice este protejat prin copyright (drepturi de autor), iar cartea este destinată exclusiv utilizării ei în scop privat pe dispozitivul de citire pe care a fost descărcată. Orice altă utilizare, incluzând împrumutul sau schimbul, reproducerea integrală sau parţială, multiplicarea, închirierea, punerea la dispoziţia publică, inclusiv prin internet sau prin reţele de calculatoare, stocarea permanentă sau temporară pe dispozitive sau sisteme cu posibilitatea recuperării informaţiei, altele decât cele pe care a fost descărcată, revânzarea sub orice formă sau prin orice mijloc, fără consimțământul editorului, sunt interzise. Dreptul de folosință al lucrării nu este transferabil.
Drepturile de autor pentru versiunea electronică în formatele existente ale acestei lucrări aparțin persoanei juridice Editura Trei SRL.
Titlu: Crisis Intervention: Building Resilience in Troubled Times
Autori: Lennis G. Echterling, Jack Presbury and J. Edson McKee
© 2018 by Cognella, Inc.
Translation rights arranged by Cognella, Inc.
All Rights Reserved
Please note that all content is original to this Cognella publication other than Figure 8.2 which had copyright permission obtained from
http://www.istockphoto.com/vector/brain-isolated-gm165685551-11136365.
Copyright © Editura Trei, 2024
pentru prezenta ediție
O.P. 16, Ghișeul 1, C.P. 0490, București
Tel.: +4 021 300 60 90; Fax: +4 0372 25 20 20
e-mail: comenzi@edituratrei.ro
www.edituratrei.ro
ISBN (print): 978-606-40-2286-8
ISBN (EPUB): 978-606-40-2339-1
Prefață
Să supraviețuim și să creștem
Orice origini ați avea, oricare ar fi situația din viața voastră actuală și oricare ar fi scopul vostru citind această carte, vă garantăm un lucru: cu toții sunteți supraviețuitori ai unor crize. S-ar putea să fiți printre norocoșii care s-au confruntat doar cu crizele de dezvoltare ce marchează punctele de tranziție dintre principalele faze ale vieții și le-au depășit sau poate că v-ați confruntat cu boli sau accidente care v-au pus viața în pericol. Poate că ați fost victime ale unor agresiuni sexuale sau ale altor forme de violență. Posibil să fi trecut prin tristețea și durerea pierderii unei persoane apropiate. Poate ați supraviețuit unor dezastre, ați scăpat de ravagiile războiului ca refugiați sau aveți pe cineva iubit care a fost trimis pe câmpul de luptă.
Nu doar că ați supraviețuit crizelor din viața voastră, dar este posibil să fi reușit și să creșteți în multe moduri după ce v-ați confruntat cu asemenea provocări. Poate că sunteți acum mai înțelepți, după ce ați dobândit o altă perspectivă asupra pericolelor și recompenselor pe care ni le oferă viața. Poate că sunteți mai încrezători în capacitatea voastră de a manevra „arcul și săgețile norocului chior“. Poate că v-ați apropiat de alți oameni realizând cât de importanți sunt pentru voi. Poate că v-ați asumat mai profund anumite valori sau ați dobândit un insight mai important cu privire la sensul vieții. Cu orice fel de crize v-ați fi confruntat de-a lungul vieții, atunci când le depășiți cu succes, creșteți ca persoană și continuați să vă trăiți viața cu o mai mare profunzime și cu mai mult sens.
Aceste două ipoteze — aceea că toți oamenii supraviețuiesc crizelor și, respectiv, că toți oamenii au potențialul de a crește în urma unei crize — constituie fundația intervenției psihologice de succes în situații de criză. Ca intervenienți în criză, vă veți ocupa de oameni care se confruntă cu situații care le amenință sănătatea, bunăstarea personală, modul de viață și chiar viața. Aceste situații sunt periculoase, dar oferă și oportunități. Sarcina voastră este aceea de a-i ajuta pe oameni să supraviețuiască și să crească după ce trec prin aceste puncte de cotitură majoră din viața lor.
Această carte are la bază literatura tot mai bogată care arată că oamenii sunt rezilienți în gestionarea crizelor. Cercetări cu privire la o varietate de traume, catastrofe și dezastre au demonstrat că vasta majoritate a oamenilor aflați în astfel de situații fac față cu succes crizelor. Și mai important chiar este faptul că multe studii au identificat factori care promovează rezoluția pozitivă. Aceste rezultate ale cercetărilor au implicații importante pentru conceperea unor protocoale de bune practici pentru intervenția în criză, bazate pe dovezi empirice. În primele două capitole ale acestei cărți, vă prezentăm principiile rezilienței și rezoluției. Pe parcursul cărții vom reveni la aceste principii. Indiferent dacă lucrați individual, cu familii, cu grupuri sau comunități, este vital să credeți în reziliența lor și să vă concentrați eforturile pentru a-i ajuta să ajungă la rezoluții de succes.
Această carte este inspirată, de asemenea, din perspectivele teoretice recente și entuziasmante ale gândirii postmoderne și psihologiei pozitive, inclusiv din teoriile haosului și complexității, din constructivism, din perspectivele narative, din teleonomie și din inteligența emoțională. Discutăm implicațiile acestor concepte pentru intervenția în criză și prezentăm tehnici specifice bazate pe aceste perspective.
Privire generală asupra cărții
Cărțile despre intervenții în criză sunt adesea împărțite în capitole care tratează situații separate, cum ar fi agresiunea sexuală, suicidul și violența. Astfel de abordări pun în lumină probleme specifice și preocupări particulare legate de crize diferite. Noi am decis însă să ne organizăm cartea în funcție de factorii cu contribuții importante la reziliență și rezoluție în orice tip de criză. Principiile generale și tehnicile pe care le învățați din această carte pot fi aplicate la o gamă largă de evenimente de criză, cu indivizi, familii, grupuri sau comunități.
De asemenea, cele mai multe cărți despre intervenția în criză încep cu teorie în capitolul introductiv, apoi continuă în restul cărții să descrie practici specifice. În loc să urmăm această separare tradițională a părții conceptuale de cea practică, noi am integrat concepte și instrumente în fiecare capitol, pentru a profita la maximum de calitățile sinergice ale teoriei și practicii. Înțelegerea teoriei vă ajută să aveți mai mult succes ca intervenienți în criză, iar exersarea tehnicilor vă ajută să înțelegeți conceptele la un nivel mai profund și mai bogat. Capitolul 1, „Reziliență și transcendență: cum să supraviețuiești unei crize și să te dezvolți în viață — Supraviețuirea în criză, evoluția în viață“, prezintă originile și istoria conceptelor de criză și de reziliență. Criza este un concept cu mare influență, întâlnit peste tot în artă, literatură, mituri culturale, evenimente curente și dezvoltare personală. Deși oamenii suferă dureri fizice, derută și durere sufletească atunci când trec prin crize, cei mai mulți nu doar că le supraviețuiesc, dar și înfloresc ulterior în viața lor. Webster’s New World Dictionary spune că experiența de creștere înseamnă „a prospera sau a înflori; a avea succes; a crește viguros“. O atitudine fundamentală pentru a lucra cu succes asupra unor situații de criză constă în recunoașterea și valorizarea rezilienței intrinseci a oamenilor aflați în criză și realizarea că depășirea unei crize generează un sentiment de hotărâre. De asemenea, în acest capitol introductiv, veți învăța două tehnici de bază ale intervenției în criză. Prima tehnică este Triunghiul LUV1 al ascultării, înțelegerii și validării experienței de criză a persoanei. A doua tehnică presupune folosirea întrebărilor care prezumă reziliența și a întrebărilor de „trecere prin“, care ajută persoana aflată în criză să-și evoce imagini ale supraviețuirii și evoluției personale.
Mare parte din literatura despre criză se concentrează pe experiența traumatizării, nu pe procesul ieșirii din criză. Capitolul 2, „Rezoluția crizei: Procesul de schimbare“, descrie ce se întâmplă atunci când oamenii își croiesc drumul prin procesul de adaptare cu succes la criză. Obiectivul nostru ca intervenienți în criză nu este acela de a salva victime neajutorate, ci de a-i asista pe supraviețuitori, facilitându-le un proces natural. Veți exersa trei tehnici care promovează rezoluția: urmărirea rezoluției, metafore de transformare a crizei și întrebările de „mers mai departe“.
Studii recente din domenii precum sprijinul social, găsirea sensului, psihologia cognitivă, emoțiile, creativitatea și psihologia pozitivă au descoperit lucruri îmbucurătoare cu privire la intervenția în criză bazată pe dovezi empirice. În următoarele patru capitole, prezentăm elementele fundamentale care contribuie la o rezoluție de succes a crizei. Capitolul 3, „Stabilirea contactului: Puterea conectării“, sintetizează studii extinse care identifică sprijinul social ca pe un factor puternic în ajutorul acordat oamenilor pentru a ieși din criză. Rudele și prietenii adesea le susțin pe victime, oferindu-le asistență practică și mângâiere emoțională. Rolul nostru ca intervenienți în criză este să reconectăm persoana cu sursele sale de sprijin și să extindem rețeaua sa naturală de întrajutorare. În acest capitol vă veți dezvolta abilități precum „a fi cu“ cineva aflat în criză, identificarea resurselor interpersonale și oferirea unui interludiu încurajator.
Capitolul 4, „Găsirea sensului: Transformarea poveștii de criză într-o poveste de supraviețuire“, explorează provocarea de a găsi un sens pentru experiența adesea haotică și bulversantă a crizei. Apelăm mai întâi la istoricul bogat al perspectivelor existențiale asupra căutării sensului de către oameni. Continuăm apoi cu descrierea cercetărilor recente cu privire la beneficiile punerii în cuvinte ale experienței crizei. Veți exersa tehnici de intervenție în criză bazate pe principiile teoriei narative, cum ar fi acela de a intra în rolul unui public rezonant. În sfârșit, vă vom sugera cum să contribuiți la construirea poveștilor de supraviețuire care pun accent pe reziliență și pe rezoluție, din narațiuni care inițial se concentrează pe experiența de criză.
Capitolul 5, „Gestionarea surescitării emoționale: Promovarea sentimentului de rezoluție“, prezintă noua viziune asupra emoțiilor, apărută în lucrările de psihologie pozitivă. Până nu de mult, numeroase modele de intervenție în criză îi încurajau pe oameni să retrăiască emoțiile dureroase din timpul crizei pentru a promova catharsisul. Studiile cu privire la aceste tehnici sugerează însă că sunt în cel mai bun caz ineficiente și, de fapt, pot chiar dăuna. Noi vă oferim o abordare mai blândă, mai gentilă, bazată pe dovezi, care ajută o persoană să-și reducă emoțiile negative de anxietate, depresie și agresivitate, promovând în același timp emoții pozitive, precum curajul, speranța și compasiunea.