Eveniment

Interviu in exclusivitate - André Moreau

Data: 2006-06-07

Cine este Andre Moreau?

Este psihiatru, licentiat in psihologie, psihanalist. A urmat formari in psihodrama, analiza tranzactionala si terapia Gestalt. Este licentiat al Institutului de Gestalt din Cleveland, practician in NLP (Programare Neuro-Lingvistica) si hipnoza ericksoniana, membru al Societatii Franceze de Gestalt si al Asociatiei Internationale de Psiho si Somatoterapie de la Strasbourg al carei vicepresedinte este si unde se ocupa cu formarea terapeutilor; fondator si fost vicepresedinte al Societatii Balint din Belgia unde a organizat primele grupuri Balint de formare psihologica pentru medici. Este psihoterapeut certificat de Societatea Europeana de Psihoterapie. A predat timp de 10 ani cursuri de psihologie clinica la Universitatea din Louvain, Facultatile de Medicina si Psihologie. Conduce, din 1982, comunitatea terapeutica Y Voir Clair din Belgia, unde pacientii participa la sedinte de autoterapie si terapie de grup. Este autor a 12 carti si a peste 40 de articole aparute in reviste de specialitate.

I.V.: Dle Andre Moreau, as indrazni sa fac o paralela, daca imi permiteti sau... mai degraba o regula de trei simpla: daca la 30 de ani copilul din dvs. nu ar fi rosit pentru ceea ce a devenit, acum, la o varsta a maturitatii depline, considerati ca ati reusit in viata? sau, mai bine zis, in proiectele pe care vi le-a propus viata?

A.M.: Copilul de altadata era prea burghez ca sa poata compensa starea mea de inferioritate. Adolescent fiind, consider ca eram un ins mai degraba adaptabil decat rigid, dar nici intru totul lipsit de rigiditate... Probabil ca adolescentul de atunci ar rosi daca ar vedea ca am pornit pe un drum ale carui carari nu sunt batatorite si ca am ajuns sa fiu implicat pana peste cap intr-o viata afectiva neconventionala. Aproape in fiecare etapa a vietii mele am fost nevoit sa abandonez proiecte care imi suradeau mai putin in acea perioada, ca sa ma „inham” la altele. Important este ca, in tot ce mi-am propus sa ma implic, m-am implicat, iar rezultatele s-au vazut! Stilul meu de lucru se schimba destul de des dar, din fericire, urmez o linie directoare care ma conduce catre un anume soi de implinire personala. Inainte de toate, ma respect gasind raspunsuri satisfacatoare la nevoile mele. A se intelege ca, in masura in care ma respect pe mine, ii respect si pe ceilalti! In nici un moment al existentei mele nu am regretat ceea ce am facut sau mi s-a intamplat. Acesta este aspectul cel mai pozitiv .

I.V.: Sunteti fondatorul societatii Balint din Belgia. Vorbiti-mi, va rog, despre activitatea acesteia.

A.M.: Am fondat Societatea Balint, invitandu-l chiar pe Balint pentru a juca rolul animatorului la grupele mele. In 1974 eram vice-presedinte si organizator al celui de-al II-lea Congres Balint, la Paris si, mai apoi, la Bruxelles. Orientarea mea este mai degraba indreptata catre formarea de psihoterapeuti in cadrul EEPSSA (Ecole Europeenne de Psychotherapie Socio et Somato-Analytique – {coala Europeana de Psihoterapie Socio si Somato–Analitica) de la Strasbourg. In acest cadru am reusit sa formez grupe in 10 tari diferite, in Romania, Tunisia, dar si Rusia, Polonia, Germania, Franta, Ungaria si Bolivia.

I.V.: Vorbiti-mi si despre cariera dvs. de profesor la Universitatea din Louvain si despre activitatea Comunitatii Terapeutice Y Voir Clair. Care sunt metodele pe care le foloseste Comunitatea – (Gestalt–terapia si Analiza tranzactionala).

A.M.: Am tinut vreme de 10 ani un curs de psihologie medicala la Universitatea din Louvain, Facultatea de Medicina si Psihologie. Am fondat comunitatea terapeutica Y Voir Clair, in 1982, dupa un stagiu realizat intr-o comunitate terapeutica americana de analiza tranzactionala din India. Aceasta se adreseaza persoanelor aflate in dificultate, care sufera de depresii, angoase sau sunt dependente non-biologic de alcool si droguri. Terapia este mai putin centrata pe boala, cat pe cautarea unui raspuns satisfacator la dorinta de a nu mai fi bolnav. In acest mod ma concentrez foarte mult asupra evolutiei vietii – simptomele se pot ameliora intr-un ritm mai alert decat printr-o terapie individuala. Prin Gestalt- terapie si Analiza tranzactionala ii determin pe participantii la cursuri sa devina responsabili de sentimentele si comportamentul lor pentru a spori efectele pozitive si de a le reduce pe cele negative care genereaza stari conflictuale! Cand un conflict recidiveaza, inseamna ca acela care sufera este si cel care genereaza conflictul, revoltandu-se, de exemplu, impotriva autoritatii, manipuland sau, asteptand pur si simplu, ca un altul sa schimbe lucrurile. Am si o remarca valabila in acest sens: „Atunci cand lucrurile nu merg asa cum trebuie cu cineva, atunci tu esti cel care trebuie sa iti schimbi comportamentul!”

I.V.: Cum decurge o sedinta care include relaxarea sofrologica si masajul ?

A.M.: Eu incep de cele mai multe ori sedinta prin exercitii de expresie corporala sub forma dansului pe o muzica antrenanta, ritmata. Ii invit apoi pe participantisa se priveasca in liniste, in timp ce danseaza. Folosesc sofrologia ca etapa in cadrul sedintelor de hipnoza sau intr-o sedinta in care exista multa tensiune sau agresivitate iar in privinta masajului - masajul californian. Anumite sedinte de masaj doi cate doi sunt inregistrate pe suport audio si participantii pot sa lucreze unul asupra celuilalt, pe acest fundal sonor soft, in asa fel incat sa se creeze o relatie directa, cu ajutorul organelor de simt care „ne conduc” astfel incat stresul si anxietatea sa treaca in planul doi. In Gestalt- terapie „exploatarea” organelor de simt este esentiala. Este chiar puntea de legatura a noilor terapii, a tehnicilor de meditatie si a artelor martiale.

I.V.: In domeniul esteticii - in Romania, dominat de femei – o anume fata a comunicarii este destul de prezenta. Chiar foarte prezenta! E o comunicare vioaie, interesanta dar, pe alocuri, dominata de egoism. E o lume mica, pana la urma... Ce inseamna un dialog cu adevarat, din punctul dvs. de vedere ?

A.M.: Egoistul este cel care nu se gandeste decat la el, in detrimentul celorlalti. In terapie insa eu insist destul de mult asupra laturii egocentrice. Sunt concentrat pe ceea ce-mi este mie necesar si sunt direct responsabil in gasirea raspunsului cel mai direct: am nevoie de dragoste, am nevoie de respect de sine, simt nevoia de a ma realiza. Totul se inscrie intr-o piramida de jos in sus: este piramida nevoilor lui Maslow, unul dintre fondatorii psihologiei umaniste. Atunci cand, intr-un grup, participantii incearca sa interpreteze intr-o maniera psihanalitica tot ceea ce se petrece cu pacientul, eu unul le cer sa abandoneze schema de lucru si sa faca „terapia coafeur-uluisau a barmanului”: „Aaa, da...si apoi, ce i-ati raspuns?...mdaa, interesant. Continuati, va ascult.. Bravo!” Dialogul se concentreaza asupra sentimentelor celuilalt, devine, practic, responsabilitatea sa ceea ce urmeaza sa se intample si, astfel, el isi poate clarifica comportamentul si actiunile sale viitoare! Specialistii in comunicare afirma ca mesajul trece prin 4 canale: cuvintele (doar 10%), tonul vocii (30% - stim cu totii ca „Tonul face muzica”!), expresia fetei si a privirii(30%) urmata de, in final, expresia corporala.

I.V.: Atunci cum putem comunica mai bine? Care sunt sfaturile dvs. pentru profesionistii care lucreaza in centrele de frumusete ( Sa ne imaginam o situatie in care acestia au de-a face cu o clienta nervoasa, nemultumita de mai stiu eu ce serviciu.)

A.M.: Cercetarile stiintifice au incercat sa determine daca o metoda terapeutica e mai eficienta decat alta. Cum nu s-a ajuns la gasirea unor diferente semnificative, acest tip de cercetare a fost abandonata. Din contra, cercetarea ar trebui sa se focuseze asupra comportamentului terapeutului - el fiind cel care determina schimbarile. Trei sunt factorii determinanti ai reusitei:
1.Caldura umana care presupune o ascultare empatica in doua etape: mai intai, simpatia (identificarea cu timpul pacientului; terapeutul sa „rezoneze” o data cu el si atunci cand este vesel, dar si atunci cand e trist – ca si cum ar fi el acea persoana), si, in al doilea rand, o empatie obiectiva („nu eu sunt cel care sufera”), si, aceasta, fara un rationament critic si fara interpretare.
2. Calitatile celui care comunica:
a) a fi in acord: sa fi in acord, inseamna sa vezi partea plina a paharului si, in general, partea pozitiva a oricarei situatii, sa asculti parerile altora, sa pui in valoare si sa ii stimulezi in raspuns, sa cauti solutii la probleme, mai mult decat probleme pentru solutii.
b) a nu fi in acord: inseamna sa vezi partea goala a paharului, sa refuzi opinia celuilalt, sa fi tentat sa vezi partea negativa a oricarei situatii, sa ai pareri divergente si sa fii in contradictie cu celelalte persoane.
3. Coerenta terapeutului: ceea ce spune el corespunde cu ceea ce gandeste si face. E veridic, „transparent, si previzibil. El nu spune mereu ceea ce gandeste, dar atunci cand o face, crede cu adevarat in acel lucru. Aceasta calitate poate fi regasita nu doar in cazul terapeutului, ci si in cel al pedagogilor, parintilor, dar la fel de bine, si in cazul celor care lucreaza intr-un salon de infrumusetare. Important e sa-i ajuti pe oameni sa vorbeasca, sa vada clar prin ei insisi, abtinandu-le in a le da sfaturi.

I.V.: Pentru o esteticiana este important sa se afirme in domeniul in care lucreaza. De fapt, acest lucru este important pentru fiecare dintre noi!

A.M.: Cred ca fiecare persoana trebuie sa se afirme fara a se impune, in sensul negativ. Puterea este un sentiment de siguranta interioara. Puterea este afirmarea exterioara a puterii interioare; inseamna sa stii ceea ce vrei si ceea ce nu vrei si sa transmiti acest lucru fara a-l surprinde pe celalalt. Tendinta de dominare este obiceiul de a lua decizii pe „teritoriul” altcuiva. Afirmarea este expresia clara a autoritatii pe teritoriul pe care lucrezi. Afirmarea trece prin siguranta interioara si respectul fata de sine. Terapeutul sau pedagogul, parintii sau esteticienele pot folosi cat mai mult inteligenta emotionala.

Ce este inteligenta emotionala? Este capacitatea de a:
- simti sentimentele (teama, bucuria, furia, tristetea) si senzatiile corpului: tensiune, destindere, caldura, lumina, culori, atingere etc.)
- de a fi constient de acest aspect
- de a-ti identifica si exprima sentimentele - de a le comunica si altora
- de a ”administra” si deosebi anumite trairi/impulsuri
- de a recunoaste ceea ce depinde de tine sau de ceilalti
- de a integra aceste nevoi in comportamente coerente, adaptandu-le la realitatea exterioara.
-si, in fine, de a observa si „ghici” sentimentele si nevoile celorlalti (intuitie), pentru a dezvolta relatii mai armonioase in spiritul unei recunoasteri reciproce. Important este sa fim in contact cu lumea exterioara - aici si acum – dar si cu ceea ce se petrece in interior, in paralel, observand acest proces in plina dezvoltare.

E important sa privilegiem acest contact cu celalalt „aici si acum”. Astfel, putem constata cum deformam realitatea celuilalt, proiectand asupra lui anumite opinii si transferand sentimente care vin din trecut si care sunt inadecvate prezentului acelei persoane. Aceasta constatare este poate lucrul cel mai important: a deveni constient de acest proces interior al lui „aici si acum” in relatie cu celalalt sau cu ceea ce ne inconjoara.

Ce observ eu privind din exterior ? Ce se intampla in acel moment inlauntrul meu ? Ce-mi imaginez eu despre celalalt pentru a obtine acele raspunsuri pe care le astept. Relatia este cu atat mai puternica cu cat fiecare e mai „transparent” cu celalalt. Intr-o relatie creativa, fiecare dintre parteneri este capabil sa faca urmatorul pas, tocmai pentru ca simte momentul cand si celalalt este pregatit sa recepteze acest lucru.

Sunt multe de spus, dar ceea ce facem este sa aplicam aceste cunostinte teoretice folosindu-ne de un teren pentru antrenamente practice!

Isabela Vasile: Intalnirea cu Andre Moreau a fost prilejuita de lansarea cartii acestuia in Romania: „Dragoste si sexualitate”, publicat in colectia „Psihologie practica” la Editura TREI. Un prim volum recomandat de revista Les Nouvelles Esthetiques, „unica revista de estetica profesionala”.

Multumiri speciale d-lui Andre Moreau pentru amabilitatea de a ne acorda acest interviu, Editurii Trei, d-lui Silviu Dragomir si Vivianei Musa, PR.

Sursa: Les Nouvelles Esthetiques, Mai-iunie 2006 < inapoi

| | 22 | 24 Fun | Adevărul literar şi artistic | Adevărul | Almanah alternative spirituale 2005 | Avantaje | Azi | Beau Monde | Business Magazin | Can-Can | Cațavencii | Ce se întâmplă doctore | Cotidianul | Cronica română | Cultura | Cuvântul | Dilema Veche | Dilemateca | Editura Trei vă semnalează | Evenimentul Zilei | Femeia | Formula AS | Gazeta Sporturilor | Gândul | Good Food | HotNews.ro | Jurnalul Naţional | Kamikaze | Le Monde Diplomatique | Les Nouvelles Estehétiques | Libertatea | Libertatea pentru femei | Lumea | Observator cultural | Observatorul medical | Playboy | Psyhologies | Puterea | Q Magazine | Realitatea TV | Revista Tomis | Ring | Romania Libera | România literară | Suplimentul de cultură | Ştiinţă şi tehnică | Tabu | Tango | Televiziunea Română | The One | Time Out | TV Mania | Viaţa medicală | VIP | Ziarul de duminica | Ziarul Finaciar | Ziua |

Produs adăugat cu succes în coș

X
CONTINUĂ CUMPĂRĂTURILE FINALIZEAZĂ COMANDA