Eveniment

Interviu cu Dr. Alex Pattakos, autorul cărții Prizonierii gândurilor noastre

Data: 2010-11-14

Prizonierii gândurilor noastre, de Dr. Alex Pattakos

"Există ceva în noi care ne poate ridica deasupra tuturor lucrurilor pe care le credem posibile. Instinctul de a da un sens la locul de muncă şi în viaţa de zi cu zi ne aparţine, atâta timp cât nu ne lăsăm prizonieri ai propriilor noastre gânduri."

Doctorul Pattakos preferă să se descrie ca fiind un "pracademic", mai precis o persoană care caută să creeze o punte între două universuri, al medicului şi al omului de ştiinţă, armonizând teoria cu practica. Domnul Patakkos a fost terapeut şi director în cadrul Direcţiei de Sănătate Mintală, a organizat campanii politice, a facut planning în proiecte de dezvoltare economică şi comunitară şi a functionat ca profesor universitar titular in domeniul administraţiei publice şi al administraţiei afacerilor. A avut colaborări strânse cu mai multe administraţii prezidenţiale pe probleme de politici ale serviciilor socio-umane. A fost consilierul Comisarului Administraţiei Americane pentru Alimente şi Medicamente. De asemenea, a fost unul din evaluatorii iniţiali ai "Programului de Acordare a Premiilor pentru Inovaţii în Guvernul American" din cadrul şcolii Guvernamentale John F. Kennedy, Universitatea Harvard, şi membru al Institutului Brookings. Doctorul Pattakos înţelege dificultăţile pe care le au de înfruntat oamenii în vremurile nesigure de astăzi. Prin colaborările pe care le-a avut cu multe companii din topul Fortune 500, organizaţii publice şi nonprofit, dar şi prin activitatea universitară, Alex Pattakos a ajutat oameni din toate categoriile sociale să îşi construiască diferite capacităţi pe care să se sprijine în procesul de transformare personală şi organizaţională. În calitate de preşedinte al agenţiei "Innovative Group" (www.seedsofinnovation.com), Doctorul Pattakos oferă consultaţii la nivel individual şi de grup, dar şi la nivel de organizaţie din toate domeniile şi tipurile de industrie, având ca principal scop crearea unor sisteme, procese, produse şi politici inovatoare care să fie cu adevărat benefice şi pline de semnificaţie.
"UNDE ANUME CAUŢI sensul vieţii tale? De obicei, răspunsul cel mai la îndemână este legat de viaţa personală, relaţia în care te afli sau religia de care apariţii. Dar cum rămâne cu locul tău de muncă? Poţi găsi un sens şi acolo? Pornind de la sistemul de logoterapie creat de Viktor Frankl, supravieţuitor al lagărului nazist şi autor al lucrării "Omul în căutarea sensului vieţii" şi folosindu-mă de experienţa mea, am elaborat şapte principii care ne ajută să dăm un sens profesiei noastre şi, totodată, să trăim o viaţă autentică :
1. Exercită-ţi libertatea de a-ţi alege atitudinea!
2. Atribuie o semnificaţie voinţei tale! Trebuie să te raportezi la un sistem de valori şi scopuri pline de semnificaţie, pe care numai tu le poţi îndeplini. Trebuie să găseşti o legătură între profesia ta, respectiv locul tău de muncă şi valorile şi scopurile tale personale.
3. Identifică semnificaţia momentelor din viaţa ta!
4. Nu munci împotriva firii tale. Cu cât devii mai obsedat să îţi atingi obiectivele, de exemplu, cu cât eşti mai încrâncenat în efortul de a fi apreciat sub forma unei măriri de salariu sau a unei promovări, cu atât îţi scad şansele de a obţine ceea ce îţi doreşti.
5. Priveşte-te de la distanţă! Principiul de auto-detaşare subliniază faptul că fiinţele umane se pot privi din diferite perspective şi cu umor. Chiar şi atunci când ai tendinţa să te identifici cu profesia ta, trebuie să îşi aminteşti că nu sunteţi unul şi acelaşi lucru.
6. Schimbă din când în când centrul atenţiei tale. Concentrându-vă în mod direct pe o problemă, vă imobilizaţi adesea capacitatea de a acţiona şi vă limitaţi în găsirea celor mai bune soluţii care să vă ajute să faceţi faţă situaţiei sau chiar să o rezolvaţi.
7. Întrece-te pe tine însuţi! Viktor Frankl a lăsat o moştenire plină de speranţă şi de posibilităţi. El a văzut condiţia umană în cele mai grele momente şi oameni comportându-se în mod intolerabil. A văzut însă şi oameni atingând culmile compasiunii, ale iubirii şi ale autotranscendenţei. Există ceva în noi care ne poate ridica deasupra tuturor lucrurilor pe care le credem posibile. Instinctul de a da un sens la locul de muncă şi în viaţa de zi cu zi ne aparţine, atâta timp cât nu ne lăsăm prizonieri ai propriilor noastre gânduri."
(Dr. Alex. Pattakos)


De ce vi se spune "Dr. Semnificaţie"?

După ce am ţinut o seamă de discursuri publice pe tema căutării unor înţelesuri şi, mai cu seamă, după ce mi-a fost publicată cartea "Prizonierii gândurilor noastre", am primit mesaje de la oameni care îmi spuneau "Doctorul Semnificaţie". De-atunci am fost prezentat peste tot ca fiind "Doctorul Semnificaţie" şi aşa am rămas cu porecla afectuoasă.

Ce înseamnă gândirea transformaţională?

Este o perspectivă şi o viziune conştientă care vizează, în mod direct, dezvoltarea personală şi profesională. În cartea mea, am spus că "te poţi schimba fără să te dezvolţi, dar nu te poţi dezvolta fără să te schimbi". Prin urmare, gândirea transformaţională este foarte strâns legată de ideea de hotărâre, dar şi de ideea de auto-împuternicire şi "iluminare". Gândirea transformaţională este, totodată, o componentă a "motorului "care îi ajută pe oameni să obţină un maxim de potenţial în viaţa personală şi în viaţa profesională deopotrivă.

Cum se aplică gândirea transformaţională la nivel personal?

Întreaga mea carte tratează răspunsul la această întrebare! Pe scurt, este important să trăieşti o viaţă autentică - una în care să existe integritate, înţelesuri, precum şi o stare de bine.

În ce mod se aplică gândirea transformaţională la nivel organizaţional?

Şi organizaţiile sunt făcute tot din oameni. Într-un fel, am putea chiar să le numim "organismizaţii"! În acest context, gândirea transformaţională se referă la latura umană (spirituală) a muncii în sine şi a locului de muncă. Totodată, ea descrie finalitatea organizaţiilor care ar trebui să cuprindă produse, politici şi servicii care contează cu adevărat şi care sunt benefice. În concluzie, nu poate fi vorba de transformare organizaţională în afara transformării personale.

Sunteţi fondatorul "Centrului pentru semnificaţie", care are sediul în Santa Fe, New Mexico, Statele Unite ale Americii. Care sunt principalele obiective ale acestui centru? Cui se adresează? Ce fel de afecţiuni îşi pot găsi remediul în Centrul dumneavoastră?

"Centrul pentru semnificaţie "are ca scop tratarea aspectelor transformaţionale atinse în răspunsurile mele la întrebările anterioare. El nu se concentrează atât pe "afecţiune", cât pe vindecare cu ajutorul semnificaţiei. Prin activitatea de la Centru, intrăm în contact cu tot felul de oameni şi organizaţii din toata lumea - deci, Centrul nu cunoaşte graniţe. Ce reprezintă "Grupul Pentru Inovare"? "Grupul Pentru Inovare "este o entitate care se concentrează în special pe probleme de transformare organizaţională. A fost înfiinţat înaintea "Centrului pentru Semnificaţie". Deşi iniţial a fost proiectat să dezvolte domeniul emergent al "managementului inovaţiei", în ultima vreme Centrul şi-a canalizat activităţile în sensul sprijinirii corporaţiilor, guvernelor şi asociaţiilor non-profit. "Inovaţie prin semnificaţie "se referă la atenţia deosebită pe care o acordăm noilor produse, servicii, politici, sisteme şi proceduri cu adevărat importante şi care aduc beneficii angajaţilor, clienţilor şi întregii comunităţi. Cea mai mare parte a activităţii Centrului este fundamentată de cea care a înfiinţat centrul şi care este, totodată, principalul meu partener de afaceri, Dr. Elaine Dundon, autoarea lucrării "Seminţele Inovaţiei", care a înregistrat un mare succes în plan internaţional.

Viktor Frankl a fost mentorul dumneavoastră. Este cartea dumneavoastră "Prizonierii gândurilor noastre"un omagiu adus personalităţii şi activităţii lui Victor Frankl?

Da. "Prizonierii Gândurilor Noastre" are, în mare parte, ca scop promovarea principiilor lăsate moştenire de Dr. Frankl.

Ce rol joacă semnificaţia în îmbunătăţirea calităţii vieţii?

Acesta este, bineînţeles, principalul mesaj al cărţii mele, "Prizonierii gândurilor noastre". Pe scurt, semnificaţia generează o stare de angajament care, la rândul ei, are ca efecte performanţa, creativitatea şi inovaţia. Mai mult decât atâta, ea construieşte o atitudine hotărâtă pe fundalul căreia se mulează starea de sănătate şi de bine.

Asta înseamnă că sănătatea şi starea noastră de bine depind de gândurile noastre?

Deşi nu poate fi vorba de o relaţie egală sau "perfectă" sau de un raport de cauzalitate directă, există totuşi o corelare pozitivă şi plină de semnificaţie între modul de gândire, respectiv selectarea gândurilor şi starea de sănătate şi de bine.

Revenind la ideea de "închisoare" mentală, ne puteţi spune cum arată aceasta?

Închisorile noastre mentale pot avea toate formele, mărimile şi culorile, însă toate au un lucru în comun: "zăbrelele" construite din frică. Aşa cum am spus şi în cartea mea, aceste zăbrele ne împiedică să descoperim şi să devenim conştienţi de libertatea noastră.

Cum ne putem elibera de matricea gândurilor care ne pot îmbolnăvi (psihic, sufleteşte, dar şi fizic)?

Din nou, răspunsul la această întrebare este complex şi în amănunt dezbătut în cartea "Prizonierii gândurilor noastre". Pentru majoritatea oamenilor, primul pas îl reprezintă primul principiu enunţat în carte: "Exercită-ţi libertatea de a-ţi alege atitudinea". Trebuie să ne dorim cu adevărat să ne eliberăm pentru ca procesul în sine să aibă vreun efect, respectiv, să aibă o finalitate pozitivă. În rest, trebuie să exersăm, să exersăm şi iar să exersăm!


Sursa: Redacția Editura Trei < inapoi

| | 22 | 24 Fun | Adevărul literar şi artistic | Adevărul | Almanah alternative spirituale 2005 | Avantaje | Azi | Beau Monde | Business Magazin | Can-Can | Cațavencii | Ce se întâmplă doctore | Cotidianul | Cronica română | Cultura | Cuvântul | Dilema Veche | Dilemateca | Editura Trei vă semnalează | Evenimentul Zilei | Femeia | Formula AS | Gazeta Sporturilor | Gândul | Good Food | HotNews.ro | Jurnalul Naţional | Kamikaze | Le Monde Diplomatique | Les Nouvelles Estehétiques | Libertatea | Libertatea pentru femei | Lumea | Observator cultural | Observatorul medical | Playboy | Psyhologies | Puterea | Q Magazine | Realitatea TV | Revista Tomis | Ring | Romania Libera | România literară | Suplimentul de cultură | Ştiinţă şi tehnică | Tabu | Tango | Televiziunea Română | The One | Time Out | TV Mania | Viaţa medicală | VIP | Ziarul de duminica | Ziarul Finaciar | Ziua |

Produs adăugat cu succes în coș

X
CONTINUĂ CUMPĂRĂTURILE FINALIZEAZĂ COMANDA