1.png

EDITORI:

Silviu Dragomir

Vasile Dem. Zamfirescu

director editorial:

Magdalena Mărculescu

REDACTARE:

Victor Popescu

Design copertă: Faber Studio

FOTO copertă: ©Westend61/Getty Images

DIRECTOR PRODUCȚIE:

Cristian Claudiu Coban

DTP:

Răzvan Nasea

CORECTURĂ:

Lorina Chițan

Duşa Udrea-Boborel

Conținutul acestei lucrări electronice este protejat prin copyright (drepturi de autor), iar cartea este destinată exclusiv utilizării ei în scop privat pe dispozitivul de citire pe care a fost descărcată. Orice altă utilizare, incluzând împrumutul sau schimbul, reproducerea integrală sau parţială, multiplicarea, închirierea, punerea la dispoziţia publică, inclusiv prin internet sau prin reţele de calculatoare, stocarea permanentă sau temporară pe dispozitive sau sisteme cu posibilitatea recuperării informaţiei, altele decât cele pe care a fost descărcată, revânzarea sub orice formă sau prin orice mijloc, fără consimțământul editorului, sunt interzise. Dreptul de folosință al lucrării nu este transferabil.

Drepturile de autor pentru versiunea electronică în formatele existente ale acestei lucrări aparțin persoanei juridice Editura Trei SRL.

Titlul original: Petites histoires hypnotiques du soir

Autor: Sabrina Féret-Hubert

Copyright © Éditions Dangles, 2017

© Editura Trei, 2023

pentru prezenta ediție

O.P. 16, Ghișeul 1, C.P. 0490, București

Tel.: +4 021 300 60 90; Fax: +4 0372 25 20 20

E-mail: comenzi@edituratrei.ro

www.edituratrei.ro

ISBN (print): 978-606-40-1972-1

ISBN (EPUB): 978-606-40-2170-0


Dar atunci, spuse Alice, dacă lumea nu are absolut niciun
sens, ce ne împiedică să inventăm noi unul?

Lewis Carroll

Prefață

Sabrina m-a onorat oferindu-mi ocazia de a scrie prefața frumoasei ei cărți pentru părinți și copii. Mă bucur să o citesc, apreciindu-i calitățile imaginative și ludice. Sunt încântată să descopăr experiența ei de mamă și preocuparea ei generoasă de a-i ajuta pe mamele și tații care au nevoie de soluții pentru problemele legate de dezvoltarea psihică a copiilor lor.

Hipnoza, și hipnoterapia în special, este disciplina care ne-a unit și ne-a permis să devenim mai pasionate de resursele infinite ale ființei umane. După ce am exersat-o mai întâi pe noi înșine, suntem acum și pentru totdeauna convinse de beneficiile acestei abordări psihoterapeutice pe termen scurt.

Îmi doresc ca această carte să ajungă la toate familiile care cred în forța vindecătoare a cuvintelor și la toți părinții și tutorii care au încredere în evoluția pozitivă inerentă speciei noastre.

Adulții curioși dau naștere unor copii curioși să cunoască întregul potențial al ființei umane. Adulții implicați vor avea copii care se implică, la rândul lor, în căutarea unei stări de bine fizice și spirituale.

Prin urmare, ceea ce avem cu toții în comun este învățarea. Să învățăm fără încetare, să continuăm să învățăm, să învățăm mereu să trăim și să luptăm pentru o lume pozitivă și senină, senină și armonioasă. Iată ce ne învață Sabrina prin această carte.

Îți mulțumesc pentru ceea ce faci pentru noi. Sunt profund recunoscătoare să te văd luând inițiativa de a scrie, de a persevera și de a pune în aplicare obiectivul de a face cunoscute cele mai profunde și frumoase aspirații ale tale.

Joéline Andriana

Doctor în psihologie

Preambul

Hipnoza a fost pentru o lungă perioadă limitată la niște trucuri de scenă, fiind folosită pentru demonstrații și spectacole sau practicată în scop terapeutic doar în cercuri de ini­țiați; însă acum este prezentă peste tot (concursuri televizate, publicitate, cărți, cursuri de hipno-coaching, discursuri politice etc.).

Devenind tot mai populară și lipsită de complexe, odată cu progresul din domeniul imagisticii medicale, i s-a demonstrat eficacitatea sa reală. Astfel, deși inițial a fost limitată la adulți, hipnoza se răspândește acum și în mediul pediatric. În practică, hipnoterapia și tehnicile hipnotice dedicate copiilor și adolescenților sunt în continuă expansiune și tot mai mulți educatori, pediatri, stomatologi pentru copii, specialiști în psihiatrie pediatrică și psihologi se formează în această disciplină, pe care o aplică atât în spital, cât și în afara acestuia.

În calitate de practiciană formată în hipnoză ericksoniană și multidisciplinară și de absolventă a ECH (École Centrale d’Hypnose), am asistat la un val de entuziasm legat de această tehnică: la sfârșitul ședințelor, tot mai mulți părinți îmi cereau sfaturi și idei despre cum pot rezolva, prin sugestie, problemele copiilor, precum enurezisul, dependența de suptul degetului, problemele de somn sau problemele de încredere în sine. Așadar, am început să creez pentru aceștia povestioare specifice situațiilor lor, pe care să le poată citi copiilor înainte de culcare.

Povestea spusă înainte de culcare este perfectă în acest sens, deoarece este un moment special de conectare între copil și părinte și o ocazie ideală pentru copil de a descoperi resursele vaste pe care le are la dispoziție.

În lunile ce au urmat, povestioarele mele terapeutice de seară au stârnit reacții pozitive, așadar am decis să lărgesc domeniul lor de aplicare, creând noi povești metaforice despre răni (trădare, respingere, abandon, rușine etc.) sau chiar despre gândirea pozitivă. Toate aceste teme le veți găsi reunite în această carte a cărei unică vocație este de a vă oferi un set de instrumente originale și ludice pe care să le puteți utiliza în funcție de nevoile… și dorințele voastre.

Chiar dacă, desigur, nu puteți lua locul unui hipnoterapeut și cu o singură poveste nu se poate înlocui o consultație, aceasta vă poate ajuta să răspândiți ici-colo câteva semințe, care să prindă rădăcini și să îl însoțească pe copil în drumul său spre „a crește mare“.

VOI, la fel ca poveștile voastre și precum copiii voștri, sunteți elemente esențiale ale acestei aventuri. Tonul folosit, modul în care este ghidat copilul în respirația abdominală, precum și felul în care îi este spusă povestea vor fi elemente importante pentru o bună transmitere a mesajului.

Urmează să aveți parte de o experiență plăcută și privilegiată alături de copil. Așadar, cel mai și cel mai important lucru este să vă simțiți bine și să vă amuzați!

Lectură plăcută!

Introducere

Hipnoza și hipnoterapia

În primul rând, hipnoza este o stare naturală pe care ați experimentat-o deja, de exemplu atunci când v-ați pierdut în gânduri sau chiar când v-ați trezit la jumătatea drumului în timp ce erați la volan fără să vă fi dat seama. Pierdut în propriile gânduri, erați în același timp atât acolo, cât și în altă parte. Cu toate acestea, ați știut când să schimbați vitezele, să încetiniți la semafor, să depășiți. Inconștientul era cel care conducea mașina în timp ce mintea era concentrată pe alte lucruri: întâlnirea de la ora 10, copiii, cumpărăturile, revizia de la service-ul auto etc. În realitate, aceste experiențe fac deja parte dintr-o stare de conștiință modificată și, bineînțeles, în niciunul dintre aceste momente nu dormeați. Este o stare naturală și comună.

Și este o stare care se dovedește a fi un aliat puternic atunci când este folosită în scopuri terapeutice.

Hipnoza este un instrument minunat care permite, în cadrul hipnoterapiei sau al analgeziei hipnotice, să vindece atât bolile minții, cât și pe cele ale corpului. Vindecare prin cuvinte, dar nu numai. Eliminând elementele care ne poluează mintea în mod inconștient, hipnoza ne sporește DE FAPT controlul, contrar prejudecăților.

În hipnoterapie, subiectul deschide el însuși porți și creează schimbarea! Sarcina principală a terapeutului este de a ghida inconștientul subiectului pentru a-și găsi propriile soluții la problemele sale.

Important este să reușim să transformăm ceea ce ne stă în cale în ceva pozitiv. Și tocmai această esență am vrut să o transcriu în poveștile mele.

Copiii au, în plus, această capacitate înnăscută și instinctivă de a intra într-o stare de hipnoză. Când se prefac că sunt astronauți, prințese sau cavaleri, aceștia nu se joacă: ei chiar sunt acele personaje! În același mod, ei trăiesc, simt și experimentează, alături de eroul (sau eroii) poveștii, aventura pe care alegeți să le-o oferiți.

Importanța respirației

Respirația abdominală este cea mai potrivită metodă de a învăța să ne armonizăm corpul și mintea, să ne calmăm, să ne facem timp pentru noi înșine, să ne liniștim și să nu ne lăsăm copleșiți de emoții (furie etc.).

În plus, respirația abdominală este ceva natural pentru un copil mic: putem observa acest lucru privind un bebeluș dormind. Pe măsură ce creștem și devenim din ce în ce mai „copleșiți la nivel psihic“, pierdem această capacitate și adoptăm o respirație toracică mult mai superficială.

O respirație mai corectă, completă și mai calmă asigură un mai bun echilibru emoțional și nu întâmplător este esențială pentru relaxare și pentru inducțiile hipnotice.

Respirația este primul și ultimul lucru pe care îl facem pe lumea aceasta, așa că ar fi bine să o facem cum trebuie. Și cu cât copilul învață mai repede să respire corect, cu atât mai ușor îi va fi să dobândească un control de sine și, ca urmare, încredere și seninătate.

De ce sunt poveștile atât de importante în dezvoltarea copilului și de ce sunt un instrument valoros pentru părinți

Educația parentală nu înseamnă doar a-i învăța pe copii regulile societății, ci și o transmitere în sensul cel mai larg. De altfel, etimologic vorbind, termenul „a educa“ (din latinescul educere) înseamnă acțiunea de a „indica drumul“, de a oferi un ajutor în dezvoltarea facultăților fizice, psihice și intelectuale. Acest sprijin este evident o componentă primordială a dezvoltării persoanei, în drumul pe care aceasta îl parcurge de la copil la adultul care va deveni.

Pentru mine, părintele este un grădinar care seamănă cu iubire ici-colo semințe în grădina interioară a copilului său și așteaptă să le vadă cum încolțesc și înfloresc. Este posibil ca vântul să aducă și alte semințe neprevăzute, dar acestea vor deveni experiențe, oportunități și forțe exterioare.

Un copil vine pe lume fără un filtru al experiențelor ce-l asaltează și, pe măsură ce crește, anumite experiențe pot fi trăite ca negative, chiar traumatizante, dacă nu este bine echipat. Partea cea mai delicată este așadar să îl pregătim pentru aceste lucruri fără a-i zdruncina încrederea pe care o are în mod natural în lume. Tocmai de aceea poveștile pe care i le spunem sunt atât de prețioase și utile.

Este imposibil să ne protejăm copilul de dezamăgire, tristețe, furie sau chiar de nedreptate. Nu controlăm lumea în care trăiește și, mai mult decât atât, toate aceste hopuri fac parte din viață, iar suma experiențelor sale va face din el o ființă completă. De aceea una dintre misiunile cele mai importante ale unui părinte este să îl învețe că, orice s-ar întâmpla, el, copilul, deține resursele necesare pentru a face față și pentru a deveni mai matur.